5 שיטות לפיתוח מודעות עצמית – ומה פרויד והיטלר יכולים ללמד אותנו על זה

5 השיטות לפיתוח מודעות עצמית נמצאות בסוף המאמר – נתחיל מרקע מרתק

בחצי השני של המאמר אספק את הבטחת הכותרת ואתן 5 שיטות פרקטיות לפיתוח מודעות עצמית. זה בסדר להתחיל משם, אך אני ממליץ קודם לקרוא את הסיפור המרתק של פרויד והיטלר, כי את הדוגמה הזאת לא תשכחו והיא תאפשר להפנים מהי מודעות עצמית ברמה גבוהה יותר.

רוצים לקבל תכנים על מודעות עצמית והתפתחות אישית?

לחצו כאן והצטרפו לקבוצת WhatsApp בה אשלח פעם בשבוע משפט השראה + סרטון ומאמר שיעזרו לכם לפתוח את השבוע עם חיוך ומוטיבציה.

הודעה אחת בשבוע שתמלא אותך באנרגיה, תגביר מודעות עצמית ותאיץ את תהליך הצמיחה האישית שלך.

איזה שיעור על מודעות עצמית אפשר ללמוד מפרויד והיטלר

כשהנאצים עלו לשלטון ב1933 הם דחו את כל המדענים היהודים, גם אלו שהתיאוריות שלהם היו מקובלות ומשפיעות.

אפילו איינשטיין שהיה אז כבר שם דבר וזוכה פרס נובל סולק ממשרתו ונשלל מאזרחותו.

אבל… היה מדען יהודי אחד, אם אפשר בכלל לקרוא לו מדען, שהם לא דחו את התיאוריות שלו, היה זה אבי הפסיכואנליזה, זיגמונד פרויד.

פרויד חילק את נפש האדם לשלושה חלקים איד, אגו וסופר אגו.

כאשר החלק הבסיסי והראשוני באישיות הוא האיד אשר מכיל בתוכו את כל הדחפים והיצרים של האדם, בתוכם יצרי המין וגם האלימות והתוקפנות.

בהמשך חייו של האדם מתפתחים האגו והסופר אגו שמרסנים את האיד.

הנאצים הודו שפרויד צודק, אך התיאוריה שלו נכונה רק בנוגע ליהודים. היהודים הם גזע שבשורשו מונע על ידי דחפים קמאיים, מלא בתוקפנות, גזע שסובל מתסביך אדיפוס ומונע על ידי תשוקות אסורות.

מודעות עצמית – פרויד מול היטלר

אם התיאור הזה לא היה כל כך עצוב וכואב הוא היה יכול להיות מבדר. הרי ברור לנו שלא היו בהיסטוריה בני אדם שפעלו בצורה כל כך אלימה וחסרת רסן כמו הנאצים.

ההיסטוריה המזעזעת הראתה לנו שברגע שהותרה הפגיעה ביהודים, אפילו אנשים שלא דגלו בנאציזם בחרו לשדוד ולהכות יהודים, כולל גרמנים ואוסטרים שראו בחברתם את מאור הסבלנות, התרבות והערכיות.

איך פרויד היה מסביר את התקופנות האיומה הזו?

פרויד היה עשוי לומר שבראייה חברתית רחבה, המנהיג החזק תפס את תפקיד הסופר אגו (מה שמשול במידה מסוימת למודעות העצמית*) ובכך מאפשר לדחפים התוקפניים שיש באנשים להתבטא ולהתפרע בלי נקיפות מצפון או תחושה של קונפליקט פנימי.

עבור האדם שנשבה בקסמי המנהיג אין יותר את המאבק בין הרצון לעשות מעשה אסור לבין הערכים הגבוהים והמודעות העצמית שלו, לכן התשוקות האסורות של אותו אדם יכולות להתבטא בחופשיות ועם מצפון שקט, זהו מצב נעים עבור האדם כיוון שהקונפליקטים השרויים בתוכו באופן תמידי מתמוססים והוא לא צריך יותר להשקיע מאמצים במודעות עצמית.

זיגמונד פרויד

חוסר מודעות עצמית לדבר לא מבטל את קיומו

בשורה התחתונה, זה שהנאצים הכחישו שהתיאוריות של פרויד נוגעות אליהם, ולעומת זאת טענו לעליונות הגזע ההארי לא אומר שלא שכנו בנפשם כל אותם יצרי תוקפנות והרס שפרויד תיאר, ולמעשה ההפך הוא הנכון, דווקא כמכחישים ולא מודעים ליצרים המסוכנים שבתוכינו זה מתיר להם להשתולל.

ולעומת זאת, כאשר אנו מבינים את הנפש על כל רבדיה העמוקים ומפתחים מודעות עצמית, זה מאפשר לנו להתעלות מעל החלקים הפחות רצויים בתוכינו, זה מאפשר לנו להתעלות מעל התוקפנות, הרציונליזציות וחוסר המוסר.

מודעות עצמית שמובילה לשיפוטיות עצמית או ביקורת חברתית

כאשר אנשים מפתחים מודעות עצמית ומזהים דברים לא נעימים בנפשם, אחרים עלולים לבקר אותם אילו יתוודעו לכך, מה שלא אומר שלאחרים ששופטים אותם אין בתוכם את אותו הפגם בדיוק וכנראה בצורה אפילו יותר אגרסיבית.

ככל שהמודעות העצמית גבוהה יותר אנו עלולים לפגוש אספקטים מפחידים בתוכינו, אבל זה שפגשנו אותם לא אומר שהם לא היו שם כל הזמן, וזה גם לא אומר שאנחנו אנשים רעים יותר מאחרים, להפך זה מצביע על התקדמות חיוביות.  

אימון מודעות עצמית

מודעות עצמית – דוגמה מחיי היום יום

במעבר חד ודרמטי מהדוגמה הקיצונית, רוצה לתת דוגמה שתמחיש את העיקרון בחיי היום בצורה בהירה יותר.

לפני כמעט שנה הלכתי יחד עם חבר ואדם שאני מאוד מעריך, לבחון מורים שמלמדים קורסים להכשרת מאמנים, רצינו לפתוח קורס קואצ'ינג.

הצטרפנו לשיעור של אחד מהמאמנים המנוסים בארץ, בלי שאף אחד מהתלמידים ידע מי אנחנו ומה הסיבה שבאנו. כשהגיע העת להדגמה, החבר שהגעתי איתו שתמיד מוכן לעבוד על עצמו ולהשתפר הצביע והמרצה בחר בו.

במהלך התהליך החבר פתח את הנושאים העמוקים בתוכו, הוא סיפר על נקודה מסוימת שבה קשה לו להיות אותנטי ולחשוף את עצמו.  עבור האנשים שלא הכירו אותו, הוא עשוי היה להיתפס כבחור מתוסבך. אני בתור צופה מהצד ממש התבוננתי וראיתי זאת בהבעות הפנים של הכיתה. כאשר כמה אנשים מעט חסרי טאקט וחסרי מודעות עצמית אמרו לו זאת במפורש שהוא מתוסבך.

המנחה הטוב ביותר הוא בעל מודעות עצמית

אני כמובן מכיר היטב את אותו חבר ויודע על ההישגים יוצאי הדופן שלו כאיש עסקים, כמנהל, כמרצה, כחבר, כאיש משפחה ובסה"כ בכל תחום בחייו מה שהוא עושה, הוא מצליח בגדול.

מעבר לכך, הסיבה שהלכתי לעבוד דווקא איתו, למרות שבתקופה שהציע לי את העבודה היו לי עוד אפשרויות בעולם ה-NLP , הייתה כי הערכתי אותו בתור אדם בעל מודעות עצמית גבוהה, אחד שעושה את תהליך של התפתחות בעצמו. לכן ידעתי שלהיות קרוב אליו תהיה חוויה מעצימה לא רק ברמה המקצועית, אלא גם ברמה האישית.

מודעות עצמית – המפתח להתפתחות אישית

מההיכרות שלנו שתיארתי, לי היה ברור שדווקא היכולת שלו להסתכל במעמקי הנפש, גם בדברים "השליליים" בתוכו, זאת ככל הנראה אחת הגדולות שהביאה אותו לתוצאות כל כך מרשימות בכל תחומי החיים, אבל עבור האחרים שלא הכירו אותו, וראו אותו לראשונה באותה הדגמה הוא נתפס כמתוסבך (בהתחלה).

לי זה הבהיר בצורה הפשוטה והברורה ביותר, עד כמה לא צריך לפחד מהסתכלות בדברים הלא נעימים בתוכינו ועד כמה זו המודעות העצמית הזו היא מעלה שמעידה על עוצמה רבה והיא למעשה מפתח בתהליך ההתפתחות שלנו. כאשר מי שלא מסוגל למודעות העצמית הזו, זה לא אומר שהוא חסין מפני אותם דברים שליליים שהאדם המודע מודה בהם, אלא רק אומר שהוא לא מודע אליהם, מה ששם אותו דווקא בנקודת חולשה גדולה.

פיתוח מודעות עצמית

מודעות עצמית בהסתכלות רחבה

אם לחזור לדוגמה על פרויד והנאצים אז מאוד ברור לאיזה צד אנחנו מתחברים. כשמציגים את ההשוואה באופן דיכוטומי שבצד אחד הנאצים ובצד השני אדם מודע, זה די מובן מאליו מה הדרך הנכונה, אבל כמו שאתם יודעים "מובן מאליו" הוא לא תמיד כזה מובן.

המוכנות של אנשים להודות שיש בהם פגמים באופן כללי ובפרט פגמים מוסריים, אינה גבוהה.

לבני אדם קשה להודות שהטבע האנושי הוא לא תמיד טוב ואולי הוא הרבה פעמים לא טוב, קשה להם להודות שבאופן טבעי קיימים בתוכינו דחפים, יצרים והרבה אינטרסנטיות.

אבל דווקא כשאנו מפתחים מודעות עצמית לחלק הזה שטבוע בנו, זה בעיני השער להתעלות מעליו בצורה שהיא נטולת קונפליקטים פנימיים ומרגישה טוב יותר. זה נכון בהסתכלות רחבה על כלל החברה וזה נכון לכל חולשה ספציפית בתוכינו. המודעות אליה היא חצי הדרך להתגבר עליה.

5 שיטות לפיתוח מודעות עצמית

עכשיו אחרי שהפנמנו את החשיבות והטריקיות של מודעות עצמית ברמה החוויותית והרגשית הגיע הזמן לטיפים ועקרונות פרקטיים.

שיטה 1# לפיתוח מודעות עצמית – מדיטציה והרפיה

המיינד שלנו רוב הזמן מעורפל ומלא ברציונליזציות, הוא מלא בהצדקות עצמיות וטשטוש שלא מאפשרים לנו להסתכל פנימה לעומק. עם זאת, כאשר אנחנו במצב הרפיה בו זרם המחשבות נחלש מעט ומערכת ההרפיה בגוף מופעלת, זה מאפשר לנו סוף סוף לראות מבעד לעננים הכבדים שמונעים מאיתנו להסתכל פנימה.

כן הרבה פעמים תובנות באות במקלחת שאנחנו שהמים מרגיעים אותנו ואנחנו בלי סמארטפונים ומכשירים אלקטרונים, בלי הסחות דעת, רק עם עצמנו. באותו אופן אם תעשו מדיטציה של הרפיה מן הסתם זה יכניס אתכם עוד הרבה יותר עמוק מרק להתקלח וזה הפתח בו אנו יכולים להיות בשיא של מודעות עצמית.

אני שם כאן מדיטציה מצוינת שתכניס אתכם להרפיה שהיא גם קצרה יחסית בזמן ונועדה לאנשים עמוסים.

שיטה 2# לפיתוח מודעות עצמית – שקט וצום

בהמשך ישיר לעקרון של מדיטציה והרפיה, רוב הזמן המיינד שלנו רץ כל כך מהר שאנחנו לא מצליחים לתפוס אותו ואנחנו מאכילים את עצמנו בשקרים והונאות עצמיים מבלי לשים לב בכלל. אך כאשר אנחנו מתנתקים קצת מהסביבה הרועשת, מתנתקים מהסחות דעת של פלאפונים, והודעות. ועוד יותר טוב אם אנחנו סותמים את הפה בעצמינו ולא מדברים, אז הדברים העמוקים מתחילים לעלות.

צום גם כן עוזר, כיוון שרוב הזמן אנחנו אוכלים הרבה יותר ממה שאנחנו צריכים, האוכל מעמיס על הקיבה ועל הגוף, מה שמשפיע על מערכת העצבים ומערפל אותנו, מעבר לכך אנחנו חלק גדול מהיום עסוקים באוכל מה שלא מאפשר לנו לחשוב. בזמן צום אפשר להגיע לרמת מודעות עצמית גבוהה יותר.

איך שיטה 2# מיושת ביהדות ובתורות רוחניות נוספות

בטח רובכם כבר קישרתם את השיטה הזו ליום כיפור שלא סתם יש שם צום וגם התנתקות ממכשירים, זה מאפשר מודעות עצמית גבוהה יותר. על מודעות עצמית ויום כיפור ממליץ לכם לקרוא גם במאמר על חשבון נפש.

בנוסף, גם במנהגים של תורות רוחניות מהמזרח, נהוג להיכנס לשקט וצום. כך למשל, כאשר מודטים ברמה גבוהה רוצים להגיע לתובנות רוחניות, הם יושבים במה שנקרא ריטריט, שזו תקופה של התבודדות בשקט מוחלט שמה שהם עושים בו זה רק מדיטציה, כמו כן, הם אוכלים מעט ורק עד הצהריים. זה מאפשר להיכנס פנימה לרמות מודעות שביום יום אין לנו שום סיכוי להגיע אליהן.

שיטה 3# לפיתוח מודעות עצמית – עמדה שניה

ב-NLP יש טכניקה עוצמית שמאפשרת לנו לצאת לרגע מתוך הפרספקטיבה הצרה של עצמנו ולנסות לראות את העולם דרך עיניים של אדם אחר, או דרך עיניים כמה שיותר ניקיות ואובייקטיביות, זו טכניקה שלרוב משתמשים בה בניהול קונפליקטים בין אישיים., אך היא מאוד אפקטיבית להגברה של מודעות עצמית בכל תחום, כמובן בויכוחים וריבים מול אנשים, אך גם בסוגיות מוסריות, רגשיות רוחניות ועוד.

שיטה 3# לפיתוח מודעות עצמית – איך מיישמים

במאמר על קונפליקטים ובמאמר על כעס הרחבתי על הטכניקה יותר, כרגע רק אתן לכם בטיפ קטן – עיצמו את העיניים ודמיינו שאתם בגוף של אדם אחר, שעברתם את כל ההיסטוריה האישית שלו, החינוך שלו, שיש לכם את תפיסת העולם שלו. איך אתם רואים את עצמכם. מה אתם מגלים על עצמכם?

מצרף לכאן גם את הסרטון על קונפליקטים

והסרטון על כעס

שיטה 4# לפיתוח מודעות עצמית – שינוי סביבה

לרוב הסביבה הקרובה שלנו מצדיקה אותנו, וגם אם היא לא מצדיקה אותנו, יש לה תבניות חשיבה מסוימות, תרבות מסוימת, מנהגים ואמונות מסוימים ואנחנו מקובעים בתוכם. כל הרגלי החשיבה, המנהגים והאמונות האלו לא מאפשרים לנו לראות את המציאות כפי שהיא.

למעשה הייתי אומר שהערפול שהסביבה והתרבות שמים עלינו הוא גדול בהרבה מהערפול שהאגו שם עלינו. בדוגמה שנתתי על הנאצים, ללא ספק הסביבה שם גרמה גם לאנשים מתורבתים, שלא היו חלק מהצבא או מהמפלגה, לעשות מעשי זוועה איומים ולהרגיש איתם בנוח. וזאת רק דוגמה קיצונית, יש עוד אינספור דוגמאות פחות קיצוניות שהסביבה מנתקת אותנו משיפוט מודע ונקי.

שיטה 4# לפיתוח מודעות עצמית – איך מיישמים

בשורה התחתונה אם אנחנו רוצים להגיע למודעות עצמית גבוהה ולראות את המציאות בצורה יותר בהירה ופחות דרך המסננים שהחברה התנתה לנו, אנחנו חייבים לשנות סביבה, לפחות באופן זמני. אם אנחנו רוצים ישראלים, שווה לנו לחיות תקופה במדינה אחרת ועדיף מדינה עם תרבות כמה שיותר שונה, כמו יפן לדוגמה או אולי אפילו תרבות מוסלמית.

אם אנחנו חילונים, שווה לנו ללמוד לעומק ובצורה כנה תרבות דתית, כמובן הכי קל ורצוי בארץ זה ללמוד את היהודית האורתודוקסית. אך אם אתם מגיעים מרקע מסורתי, זאת לא תהיה יציאה מספיק חזרה מהסביבה ולכן שווה ללמוד תרבויות דתיות אחרות לגמרי. הדגש שחשוב להקפיד עליו, הוא לא ללמוד באקדמיה או בספר, כי זה עדיין משאיר אותנו כצופים מהצד, עדיין משאיר אותנו שיפוטיים. הכוונה היא ממש להיכנס וללמוד את הדת והתרבות.

אם אנחנו דתיים, שווה לנו ללכת תקופה ולחיות בתרבות חילונית, כמובן בלי לעבור על ערכים שלנו, אבל כן להתערבב ולנסות להבין את הראש החילוני. הרבה דתיים עשויים לפחד מעצם הרעיון, אבל אם לאדם יש אמונה חזקה, אין לו מה לפחד להיחשף לתרבות החילונית ולהפך זה רק מחזק את האמונה, כי אז האמונה לא קיימת רק בגלל שהאדם מעולם לא נחשף לדבר אחר, כלומר הוא נולד לדת וזה מה שהוא מכיר, אלא שהוא מבין מה האפשרויות הנוספות ועדיין הוא בוחר בדרך שלו.

העקרון הזה נכון לכל מה שהסברתי, ברגע שאנחנו פותחים את הראש בצורה אותנטית ומטילים ספקות בעקרונות שעליהם גדלנו, רק אז אנחנו יכולים לחיות מתוך בחירה אמיתית ומתוך מודעות.

שיטה 5# לפיתוח מודעות עצמית – להטיל ספק באגו

את השיטה האחרונה אני מקשר באופן ישיר למה שהסברנו בחלק הראשון של המאמר, הסברנו כמה קל לאגו לתעתע בנו. לא משנה כמה הפשעים שאדם עושה הם גדולים, הוא תמיד יכול להצדיק את עצמו ולהסביר לעצמו למה הוא פועל בצו מוסרי עליון ולמה הוא אין לו בעיות מוסריות. זהו מנגנון פסיכולוגי שקיים בנו שנועד לעזור לנו להרגיש שלמים עם עצמנו. אך הבעיה איתו שהוא יכול לעוור אותנו.

לכן השיטה האחרונה והכי חשובה היא לצאת מנקודת הנחה שלא משנה כמה אנחנו חושבים שאנחנו צודקים ומבינים את עצמינו ואת המציאות, יש מצב גדול שאנחנו טועים ולא מבינים כלום. יש מצב גדול שמה שאנחנו מאמינים בו זה תעתועים מוחלטים של האגו, של התרבות ושל מסכים קהים רבים שחוסמים אותנו מלראות.

שיטה 5# לפיתוח מודעות עצמית – איך מיישמים

כאן היישום הכי קל להבנה, הכי קשה לתרגול בתכלס וזה מסתכם בשתי משפטים. הראשון הוא – להטיל ספק. השני הוא ליישם את כל שאר הכללים ולעשות חשבון נפש אמיתי.

לאימון אישי משולב NLP כיתבו לי

לחצו כאן כדי לקבל השראה שבועית לWhatsApp (הודעה אחת בשבוע)

עיקבו אחריי ב-Youtube ולחצו על סמל הפעמון כדי לקבל התראות על סרטונים חדשים.

עשו לייק ב-Facebook כדי להישאר מעודכנים בסרטונים ממוקדים שעולים רק שם.

עיקבו באינסטגרם כדי לקבל סרטונים מיוחדים, שירים על הנפש וציטוטי השראה.

קישור למאמר שמסביר על NLP

* זה לא מדויק להגיד שהסופר אגו משול למודעות עצמית, כיוון שהסופר אגו הוא במידה רבה אינו מודע ומורכב מערכים וחוקים שספגנו מהחברה ומההורים, ולפעמים הם מנהלים אותנו ברמה לא מודעת. ועם זאת, הסופר אגו עדיין יותר מודע מהאיד.

**ספר מומלץ אשר ממנו שאבתי את הידע ההיסטורי במאמר והוא שהעלה בי את המחשבות על הנושא נקרא "מותו של זיגמונד פרויד".
הספר מתאר את בריחתו של פרויד מוינה בעת פלישת הנאצים ב1938 ומתבל בתובנות יפות ממשנתנו של פרויד.

2 תגובות

  1. נשמח אם תתן דוגמה על מודעות עצמית לגבי משהו ספציפי, כי בדוגמה שהבאת לא פרטת מה הוא באמת חשף שם (מפאת צנעת הפרט כנראה)

    1. היי רותם, ערכתי מעט את המאמר ופירטתי קצת יותר. אבל עדיין לא נכנסתי ממש לפרטים, כיוון שהתוכן של השיתוף הוא פחות מהותי מהעיקרון עצמו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן