הכרת תודה – המפתח לאושר ו-5 שיטות להטמיע הכרת תודה באוטומט שלנו

חלק ראשון – 4 נטיות חשיבה שפוגעות באושר וב- הכרת תודה

חלק שני – 5 שיטות לתרגול הכרת תודה

רוצים לפתח הרגל של הכרת תודה וחשיבה חיובית?

לחצו כאן והצטרפו בחינם לקבוצת ה-WhatsApp שבה אני שולח פעם בשבוע משפט השראה + סרטון מעצים, שיעזור לכם לייצר הרגל של חשיבה חיובית ושל אופטימיות.

בנוסף, ממליץ לכם לבדוק את הקורס המושקע והמצוין NLP לביטחון עצמי.

קורס איכותי ונוח לצפייה שיעביר אתכם תהליך עמוק ומשמעותי

בית ספר לאושר

כולם רוצים להיות מאושרים ושמחים. הבעיה היא שאף פעם לא לימדו אותנו איך. הרי לא היה בבית הספר שיעור על אושר.

אבל כן ראינו איך המבוגרים מתנהגים בניסיון למצוא את האושר.

היו כאלו שניסו להשיג יותר – יותר שפע, יותר תארים, יותר ביטחון כלכלי, יותר כבוד.

היו את אלו שניסו לחוות יותר – לראות יותר נופים, לטעום יותר מאכלים, לשמוע יותר שירים.

היו את אלו שניסו להקיף את עצמם ביותר אנשים – יותר חברים, יותר משפחה, לקבל יותר מחמאות ואישור חברתי.

ולרגעים היה נראה, שהדרכים האלו באמת עובדות. שהאנשים סביבנו באמת מאושרים, כל אחד בדרכו, ואין ספק שכל אחת מהדרכים הללו אכן מספקת הנאה מרובה.

אך המשותף לכולן הוא שאף אחת לא מבטיחה אושר בר קיימא, כולן תלויות בגורמים חיצוניים שצריכים להסתדר ולהתארגן כדי שנרגיש טוב, ובעיקר, בכולן יש את המרכיב של כל הזמן לרצות יותר ויותר מבלי להגיע לשובע.

ואכן, העולם מלא באנשים שהשיגו כל שפע שקיים אך אינם מסופקים. אנשים שטיילו ברחבי תבל וטעמו כל מאכל ועדיין לא מסופקים, או כאלו שמוקפים בחברים, משפחה ואפילו מקבלים אהבה, ועדיין לא מסופקים.

איך זה יכול להיות?

הייתכן שהאושר לא נמצא בדברים חיצוניים?

או לכל הפחות לא רק בדברים חיצוניים?

הייתכן שהמקום הנכון לחפש בו הוא דווקא בפנים?

הקשר בין הכרת תודה, אושר וחוסר סיפוק

התשובה היא בהחלט כן, וההוכחה לכך היא שהרי לכל אחד מאתנו יש כבר עכשיו כל כך הרבה דברים נפלאים בחיים, יש לנו שפע וטכנולוגיה שאפילו למלכים הגדולים בהיסטוריה לא היה, אנו חיים במדינה דמוקרטית ומותר לנו להביע את דעתנו בלי להישלח למאסר. אנחנו יכולים לטייל בכל פיסה בכדור הארץ או לכל הפחות לצפות בנופים דרך מסך הסמארטפון ולדבר עם אנשים בצד השני של העולם. ועדיין אנשים רבים אינם מאושרים, כי הם לא מתמקדים בטוב שקיים, אלא במה שהיה יכול להיות יותר טוב.

חוסר סיפוק בזמן אמת

ייתכן שאפילו בזמן שקראתם את מה שכתבתי כאן, חשבתם על כך שיש אנשים עשירים יותר, עם עבודות טובות יותר ואתם חיים מחודש לחודש. או שיש מדינות נאורות יותר וכאן זאת לא דמוקרטיה מושלמת. או שחשבתם שהייתם חפצים לטוס יותר לחו"ל. אם עלו לכם המחשבות האלו זה רק מוכיח את ההתמקדות האוטומטית במה שאין.

אבל למה אנחנו כל הזמן משווים את עצמנו? למה אנחנו לוקחים את החיובי כמובן מאליו? למה אנחנו לא יכולים פשוט להיות בהכרת תודה על מה שיש ולחוות סיפוק?

אושר

למה אנחנו לא בהכרת תודה ואושר באופן טבעי?

ישנן ארבע נטיות מחשבתיות מרכזיות שמונעות מאיתנו להיות בהכרת תודה באופן טבעי, הנטיות האלו מושרשות עמוק בגנים שלנו, אבל הן לא גורל, ברגע שמזהים אותן, ניתן להחליש אותן משמעותית.

נטייה 1# שמונעת הכרת תודה – תשומת לב לחריג

הסיבה המרכזית שאנחנו לא בהכרת תודה היא שמבחינה אבולוציונית לא נועדנו להיות מאושרים, נועדנו לשרוד. המוח שלנו הוא מכונה עתיקת יומין שמתוכנתת לשים לב לסכנות ולדברים שעלולים להשתבש..

יש לנו מנגנונים משוכללים ואינסטינקטים שכל מטרתם להבחין באירועים חריגים ויוצאי דופן. כי הרי בטבע עדיף לטעות 100 פעמים במחשבה שרחש של עלים הוא נמר, מאשר פעם אחת לחשוב שנמר הוא סתם רחש עלים.

האם המדיה והחדשות פוגעים לנו באושר?

בהקשר לנטייה הראשונה לשים לב לחריג ולשלילי ראוי לציין את השפעת החדשות על אושרנו. הרי אתרי החדשות הם עסקים שמעוניינים להרוויח כסף, כאשר המטרה שלהם היא לייצר רייטינג ותנועה מקסימילית. למעשה מטרתם היא לתפוס את הקשב שלנו ולמכור אותו לפרסומאים, הגולשים והקוראים הם המוצר, לא הלקוח.

גם אם יש עיתונאים רבים שפועלים מתוך שליחות, בשורה התחתונה כדי לקבל זמן מסך, הם חייבים להכניס כסף למערכת. ובהנחה שהם אנשים חכמים שמבינים בפסיכולוגיה האנושית ויודעים שהמוח שלנו מחווט להימשך אל השלילי, אין פלא שאתרי החדשות תמיד יביאו לנו את החריג ויוצא הדופן, את שלל הבעיות והצרות שיש בעולם. זה לא עניין של מה יותר כיף לנו לקרוא, זה עניין של מה תופס את תשומת ליבנו וישאב אותנו לעוד כתבות ועוד זמן צפייה.

המלחמה על הקשב שלכם

במיוחד היום כשערוצי הטלוויזיה, העיתונים ואתרי החדשות מתחרים על הקשב שלנו מול יוטיוב, פייסבוק, נטפליקס וכל רשת האינטרנט, הם חייבים להפוך את האייטימים ליותר ויותר דרמטיים ושליליים, כי זה מש שממגנט את הקשב שלנו.

כתוצאה מכל מה שתיארתי החדשות מטעות ומעוותות את המציאות, הרי בכל יום מתרחשים הרבה יותר אירועים משמחים מטרגדיות, אבל בחדשות מדגישים רק את האסונות, השחיתויות והקשיים.

אגב, בעצם כך שאתם קוראים מאמרים של התפתחות אישית או צופים בסרטונים מעצימים, אתם לוקחים תרופה שהיא נוגדן להשפעה השלילית שתיארנו. הקפידו להיחשף לתוכן מעצים לא פחות מאשר אתם קוראים חדשות.

נטייה 2# שמונעת הכרת תודה – התרגלות לחיובי

הנקודה היא שלא רק שהמוח מתוכנת להתמקד בשלילי, אלא שהוא גם נוטה להתרגל מהר מאוד לחיובי. זמן קצר לאחר שהשגנו דבר רצוי, אנחנו כבר מתרגלים אליו ושוב מחפשים את היעד הבא, ולא משנה כמה כבר יש לנו, וכמה השגנו, לא משנה כמה המין האנושי התקדם מאז שהיינו אנשי מערות, עדיין תמיד נרצה יותר, זה המנגנון שהביא אותנו לשלוט בעולם ולייצר את הטכנולוגיה והנוחות בחיים המודרניים, אבל זה גם המנגנון שגורם לנו חוסר סיפוק תמידי.

האם השאיפה להתפתחות מתמדת טובה לאושר?

על מנת להמחיש את הנטייה חישבו על העובדה שהיום אנשים עשירים מאי פעם, חיים יותר שנים ביותר בריאות, ועדיין ברגע שהבוס יעצבן אותנו, או ברגע שקולגות לעבודה יקודמו בזמן שאותנו משאירים באותו תפקיד, אנחנו נבחר להתמקד בשלילי, במקום בעובדה המדהימה שיש לנו פרנסה.

נבחר להתמקד בטיסה שלא מסתדרת כמו שרצינו, במקום בעובדה המדהימה שיש דבר כזה שנקרא מטוס ואנו יכולים תוך פחות מיום להיות בצד השני של העולם.

נבחר להתמקד באצבע שכואבת במקום בכך שכל הגוף בריא, חזק ומתפקד מצוין.

תרגול הכרת תודה

נטייה 3# שמונעת הכרת תודה – לקחת את הטוב כמובן מאליו

אנחנו קצת כמו הילדים שמקבלים הכל בכפית זהב, אבל מתלוננים על ההורים המעצבנים שלהם. אנחנו לא מעריכים את הטוב בחיינו. לפעמים רק כשמשהו נלקח מאיתנו, פתאום אנו מבינים איזה ברי מזל אנחנו.

לדוגמה:

דמיינו שאתם נוסעים לים ביום קיץ ואתם יושבים בספסל האחורי של הרכב שלושה אנשים, צפוף לכם וחם ואתם חושבים "כמה לא נוח, למה הרכב כל כך קטן והמיזוג גרוע" לפתע הלך המנוע, לא מצליחים לתקן וחייבים להזמין גרר.

אתם מתבאסים ממש, מחכים בשמש היוקדת, ואחרי חצי שעה מגיע חבר שגר באזור לאסוף אתכם ויש לו רכב אפילו יותר קטן, אבל אתם כל כך שמחים שהוא הגיע שכבר לא אכפת לכם שצפוף זה מרגיש כמו גן עדן אחרי החום בחוץ. ואתם לא מפסיקים להודות לו על שהציל אתכם.

אחד הדברים ההזויים אצלנו כבני אדם זה שלפעמים אנחנו צריכים לאבד משהו כדי להתחיל להעריך אותו.

אז אני אומר- למה לחכות?

והמיסטיקנים גם יגידו שאם תלמדו להעריך את מה שיש לכם עכשיו, החיים לא יאלצו ללמד אתכם להעריך בדרך הקשה…  וזאת גישה מאוד מסקרנת לחיים.

נטייה 4# שמונעת הכרת תודה – חשיבה השוואתית ויחסית

אין דבר מה שיגרום לנו להכרת תודה ואושר באופן מוחלט, הרי משכורת של של 20 אלף בחודש שכולם סביבנו מרוויחים שכר מינימום, תהיה מספקת ומוערכת יותר ממשכורת של 30 אלף אם אנחנו עובדים בחברת הייטק שכולם מרוויחים בה 60 אלף בחודש. זו נטיית המוח האנושי, אנחנו יודעים להעריך דבר מה רק בהקשר ובהשוואה לדבר אחר. החשיבה שלנו היא יחסית. ארחיב על כך יותר במאמר עתידי על אושר, שימו את האתר במועדפים ועיקבו ביוטיוב.

האם רשתות חברתיות והשוואה פוגעים לנו באושר?

באותו אופן שהחדשות מגבירים את הנטייה לשים לב לשלילי, כך הרשתות החברתיות מגבירות את ההשוואה. בעת גלישה בפייסבוק, באינסטגרם ודומיהם, אנחנו כל הזמן רואים רק את רגעי האושר בחייהם של אחרים, מה ששותל לנו באופן עקבי את המסר שאנחנו היחידים שיושבים מסכנים מול הסלולרי בזמן שכולם נהנים. זה בעצם מגביר את הנטייה שלנו להשוות ולהרגיש מקופחים, אבל כמו החדשות, זה לא משקף את המציאות, כי הרי המטרה של רוב האנשים ברשתות החברתיות היא ליצור את הרושם הטוב ביותר ולתעד את רגעי ההנאה בחייהם. זה לא מעיד על החיים האמיתיים.

בהערת אגב, אפילו אם זה נכון שאנו המקופחים היחידים שבבית, עדיין אפשר לפרגן לחברים שלנו ולהכיר תודה על כך שאנו חיים בעולם מלא באפשרויות!

על כך הרחיבו במאמר המומלץ על קנאה ואיך להפוך אותה למוטיבציה ופרגון.

הכרת תודה – הפתרון לחוסר סיפוק

בשורה התחתונה אין מה לשפוט את האינטרנט ואת אתרי החדשות על שהם מעצימים את הנטיות שמונעות הכרת תודה ובעיקר אין מה לשפוט את עצמנו, זה האוטומט שלנו, הטבע של המין האנושי.

אבל… זה שדבר מסוים הוא טבעי לא אומר שאינו ניתן לשינוי. אלו בסה"כ הרגלים עמוקים ומושרשים שהעניקה לנו האבולוציה (או הבורא) וכידוע – כל הרגל ניתן לשנות.

ניתן ליצור הרגל חדש של חשיבה חיובית ואופטימית, והשיטה ליצור זאת, היא על ידי טכניקות של הכרת תודה שמיד נסביר.

אגב, תרגול הכרת תודה, לא רק מעלה את רמת האושר, אלא גם תורם לבריאות, למערכות היחסים שלנו וגם להצלחה הכלכלית, זה מוכח מחקרית, אבל זה כבר חומר למאמר עתידי.

5 שיטות לתרגול הכרת תודה ולהפוך אותה לאוטומט

כעת נסביר 5 שיטות וטכניקות מעולות להילחם בנטיות שמונעות מאיתנו הכרת תודה, ומאפשרות לנו לפתח הרגל ואוטומט של הודיה.

שיטה 1# לתרגול הכרת תודה – מדיטציית הודיה

השיטה הטובה ביותר לפתח דפוס הכרת תודה ואושר היא באמצעות מדיטציה, כיוון שזה מייצר הכרת תודה ברמה חוויתית חזקה ומטמיע את ההרגל בתוך הגוף, בתוך מערכת העצבים. אמנם זה דורש להקדיש כמה דקות רצופות. אבל הרי כמה זמן אנחנו משקיעים בחדשות וברשתות חברתיות. אם נשקיע רק 20 דקות ביום למדיטציה החיים שלנו ישתנו ויש לזה עוד הרבה יתרונות של פיתוח ריכוז, רגיעה ועוד, לכן בהחלט הכי משתלם. מדיטציה כזו נמצאת בסוף המאמר.

שיטה 2# לתרגול הכרת תודה – מחברת הודיה

השיטה השנייה לתרגול הכרת תודה היא שאלות מעצימות, לא תמיד נספיק לעשות מדיטציה או יהיה לנו ריכוז, ולכן הדבר השני הכי מומלץ שכדאי לעשות הוא לכתוב במחברת כותרת – "על מה אני מכיר/ה תודה?" ולציין לפחות חמישה דברים ביום. כתיבה נותנת אפקט גדול יותר מרק לחשוב בראש, כמו שהסברתי במאמר על איך ליצור הרגל של חשיבה חיובית.

בכתיבתכם הכירו תודה על מגוון דברים, הכירו תודה על האנשים בחייכם, על הגוף שלכם, החושים, הלב והמוח. הכירו תודה לעולם שיש בו שפע וטכנולוגיה. ונסו להרחיב את מעגל ההודיה ולהיות בהכרת תודה על דברים שביום יום נתפסים בעינכם כמובנים מאליהם.

כמו כן, הקפידו להכיר תודה גם על דברים שהם כביכול קטנים ומובנים מאליהם, כמו: "תודה שאני יכול לקרוא את האותיות האלו ולהבין", "תודה שהלב שלי פועם ברגע זה ומזרים את הדם לכל תא ותא בגופי".

שיטה 3# לתרגול הכרת תודה – תרגול בשניים

השיטה השלישית נועדה לאלו שיודעים שיש להם נטייה לדחיינות. אם אתם חוששים שתזייפו עם המחברת והמדיטציה, חישבו עכשיו על אדם קרוב והתחייבו מולו שתשלחו לו כל יום על מה אתם מכירים תודה והוא ישלח לכם בחזרה, כמובן אפשר גם בשיחה, כל עוד אנחנו מבטאים את התודה במילים והיא לא רק במחשבות זה מצוין. המחויבות מול אדם אחר מאוד עוזרת להתמיד וזה גם מחזק את מערכת היחסים.

שיטה 4# לתרגול הכרת תודה – מכתב תודה

זוהי שיטה קצת שונה במהותה, כי מדובר בהכרת תודה על דבר מאוד ספציפי, על האנשים בחייכם. עם זאת, מדובר בדרך עוצמתית וטובה במיוחד לשיפור האושר, כיוון שאתם משמחים מאוד אדם אחר ומחזקים את הקשר באותה ההזדמנות. מעבר לכך, ברגע שתכתבו דבר מה שאדם קרוב צריך לקרוא, זה יגרום לכם לשים שם הרבה יותר תשומת לב ורגש. אמנם מכתבי הכרת תודה אינם מסוג התרגולים שעושים כל יום, אבל האפקט החיובי שלהם על חייכם וחייהם של הקרובים אליכם הוא מדהים.

הודיה

שיטה 5# לתרגול הכרת תודה – לחיות את הרגע

השיטה החמישית היא הפשוטה והטובה ביותר, אבל לא כדאי להתחיל איתה. למעשה היא תוצר של תרגול השיטות האחרות. מה שקורה הוא שמגיעים למצב שאנו קמים בבוקר ובאופן מיידי מאושרים על כך שפקחנו את העיניים. הולכים לצחצח שיניים וחשים הודיה שיש לנו שיניים ומים זורמים, ועם כל דבר שקורה אנחנו פשוט מכירים תודה על מה שיש.

הסיבה שלא כדאי להסתמך על השיטה הזו היא כי רוב האנשים פשוט ישכחו, היום סוחף אותנו במשימות ומטלות, בו בזמן שההרגלים של חשיבה שלילית עמוקים מידי.

בתור מי שיצא לו לתרגל את כל השיטות הרבה זמן, הגעתי למצבים שחשבתי שהטמעתי את ההרגל של הודיה ואין צורך יותר בתרגולים, אבל אחרי תקופה של חוסר תרגול, שמתי לב שאני חוזר לדפוסים ישנים.

ליצור הרגל של אושר והכרת תודה

הרגלי החשיבה של רובנו, לפחות שלי, עמוקים מאוד, נדרש הרבה תרגול כדי להטות את זרם המחשבות, ועם זאת בתור מי שהיה מלך של תסכול וחוסר סיפוק אני יכול להעיד שבמשך הזמן רואים שינוי ונכנסים יותר אושר ושלווה לחיים.

אגב, לא רק המוח שלנו גמיש ויכול להשתנות, גם אתרי החדשות יכולים להשתנות, הרי הם רק תוצר של מה אנשים מחפשים לראות. על ידי כך שאתם עכשיו קוראים מאמרים של התפתחות אישית ואושר במקום עוד כתבה, אתם יוצרים עולם חדש. וגורמים לכך שיהיו עוד תכנים מעצימים ברשת. אם אתם רוצים עולם כזה, תמשיכו להזין את המוח שלכם במה שטוב לו וגם תשתפו במאמרים וסרטונים שאהבתם ושתרמו לכם.

התחייבו לתרגל הכרת תודה עכשיו

לסיום אני מזמין אותכם להפיק תועלת אמיתית מהקריאה ובאמת לתרגל הכרת תודה.

החליטו עכשיו האם אתם פותחים מחברת הודיה, או שאתם מתקשרים עכשיו לחבר/ה ורותמים אותם לתרגל ביחד.

כמובן אתם רוצים את התוצאות המהירות ביותר, תרגלו את המדיטציה במשך תקופה, זה יעשה לכם פלאים!

בנוסף מה שעוד חשוב וחיובי לפיתוח מיינדסט חיובי, הוא רמת הביטחון העצמי שלנו וההערכה העצמית, כשאדם אוהב את עצמו הוא תופס את העולם כמקום חיובי הרבה יותר, והכל הופך להיות פשוט יותר.

לכן הדבר שאני הכי ממליץ לכם עליו הוא הקורס המושקע והפרקטי שלי איך לפתח ביטחון עצמי יציב, קורס שללא ספק יביא אותכם לתוצאות.

מאחל לכם לראות את היופי והטוב שיש בחייכם,

שחר כהן

בונוס – מדיטציות להכרת תודה ולחשיבה חיובית

מדיטציית הודיה קצרה

מדיטציית הודיה מורחבת

רוצים להתייעץ איתי, לשאול שאלות, או לשתף בחוויות ותובנות?

יש שתי דרכים לעשות זאת:

1. בתגובות של ערוץ היוטיוב. אני משקיע זמן רב כדי לקרוא הכל ולהתייחס לכולם.

ובלי קשר שווה לעקוב שם, כדי לקבל בחינם תכנים איכותיים שעולים רק ביוטיוב.

2. באינסטגרם. בכל יום רביעי אני עושה שאלות ותשובות בסטורי.

כמובן, גם באינסטגרם תמצאו תוכן בלעדי, ממוקד ואיכותי שמתפרסם רק שם.

לאימון אישי משולב NLP כיתבו לי

לחצו כאן כדי לקבל השראה שבועית לWhatsApp (הודעה אחת בשבוע)

לקורס המקיף והמושקע NLP ביטחון עצמי שמעביר אתכם תהליך עוצמתי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן