מינימליזם – הסוד הפשוט לאושר ו-5 דרכים ליישם מינימליזם

מינימליזם זו תפיסת עולם שמטרתה להתמודד עם קצב החיים המדורני בו מרבית בני האדם חווים סטרס וחוסר סיפוק על בסיס יום יומי. יישום נכון של עקרונות המינימליזם מקנה לנו שקט נפשי ושלווה, מגדיל את רמות האושר ושביעות הרצון מהחיים, חוסך לנו כמויות אדירות של זמן ומשאבים ועוד אפקט לוואי נחמד, עוזר לנו לחסוך אלפי עד עשרות אלפי שקלים בשנה.

 

חלק 1 – המנגנון המוחי והתרבותי של צריכת יתר ולמה מינימליזם הוא הסוד לאושר

חלק 2 – חמש שיטות ליישום מינימליזם בחיים

בונוס – הרצאה בסגנון TED על מינימליזם ואושר

רוצים לקבל תובנות על אושר, מינימליזם והתפתחות אישית?

לחצו כאן והצטרפו לקבוצת WhatsApp בה אשלח פעם בשבוע משפט השראה + סרטון ומאמר מרתקים עם תובנות חשובות במגוון תחומים

וגם ממליץ לכם לקבל פרטים על הקורס האיכותי והממוקד, NLP לביטחון עצמי.

 

מהו מינימליזם כהלך רוח

מינימליזם לרוב נתפס כצמצום ברכוש החומרי למינימום הנדרש. הוא נחשב כתנועת נגד לתרבות הצריכה הקפטיליסטית אשר גורמת לנו להאמין שאנחנו צריכים לרכוש ללא הפסקה על מנת להיות מאושרים.

אך האמת היא שמינימליזם אינו משהו שבא לידי ביטוי במספר החפצים שיש לנו בבית, מינימליזם הוא הלך רוח. גישה לחיים. גישה שמבינה שהרעיון שמכרו לנו שדברים חיצוניים יבואו סיפוק לחיינו, הוא מיתוס בלבד.

מינימליזם

מינימליזם אינו פאנטי ולא נגד הציוויליזציה

בנוסף, המינימליזם כהלך רוח אינו פנאטי ולא נגד רכוש ודברים חומריים. הוא לא נגד להשיג ולחוות יותר, הוא רק מבין שאלו לא הדברים שיביאו לאושר ולכן אין טעם להשתגע במרדף אחריהם. למעשה, המינימליסט יכול להנות מדברים חומריים אפילו יותר מאדם רגיל, כיוון שיש לו פנאי לחיות את הרגע.

 

מגפה של השמנת יתר לא רק באוכל

המינימליסט מתייחס לעודף ברכוש, במידע ובחוויות כמו אל השמנת יתר מאוכל. אמנם המזון חיוני לקיומנו, אך בעודף הוא הורג אותנו. ואם אכילת יתר פוגעת בבריאות הפיזית, אז עודף בתחומים שנדבר עליהם פוגע בבריאות הנפשית ובאושר שלנו.

הפתרון עם אוכל הוא דיאטה, אבל כמו שאתם יודעים דיאטות כסאח שגורמת להרעבה לא מחזיקות מעמד, כי אנו זקוקים למזון, פשוט במינון הנכון ובלי ג'אנק. אותו הדבר נכון ל"דיאטות" המינמליסטיות, אנחנו לא מרעיבים את עצמנו, אלא רק עוברים לתזונה נכונה במינון ובאיכות שטובים לבריאות הנפשית שלנו. דיאטה כזו לא אמורה להיות מייסרת, אלא מהנה ונוחה.

 

המוח המשתוקק והאנטי מינימליסט שלנו

ציינתי שהמינימליזם נחשב כתנועה שיוצאת נגד תרבות הצריכה, אך לטענתי הרבה לפני שהיא נותנת מענה לתרבות, היא באה לאזן את הנטייה הביולוגית והטבעית של המוח שלנו ליותר.

 

המערכת המוחית שגורמת להשמנת יתר בצרכנות

במוח האנושי יש מערכת שלמה המייצרת השתוקקות ליותר. לדוגמה כאשר אנחנו אוכלים מאכל טעים מופרש במוח מוליך עצבי בשם דופמין הוא מגיע לגרעין האקומבנס ומייצר תחושה נעימה. זה גורם לנו לרצות לחזור על אותה פעולה אשר יצרה את ההרגשה המענגת, כך נוצרת אצלנו השתוקקות לטעום שוב את אותו המאכל. המנגנון הזה חשוב מאוד בטבע כי הוא הבסיס המוטיבציוני שגורם לנו לקום על הרגליים ולהשיג אוכל.

הבעיה היא שבעולם המודרני השגת אוכל אינה מכשול גדול וכל שנדרש הוא ללכת לסופר הקרוב שבו נוכל לרכוש בזיל הזול מזונות עתירים בסוכר ושומן, שאלו הם בדיוק המזונות שמפרישים מקסימום דופמין.

המצב הלא טבעי הזה גורם למוח להסתגל לכמויות האדירות של הסוכר ולהפחית את כמות הדופמין במצב הרגיל. כתוצאה מכך, על מנת שנוכל לחוות שוב את אותה תחושה שפעם היינו יכולים לחוות עם אורז או סלט, כעת נדרשים מזונות עם טעמים עזים יותר ובכמויות גדולות יותר. ככה מתרחשת לה השמנת יתר.

וכבר ציינו שכמו שיש בחברה שלנו השמנת יתר בעקבות מזון יש השמנת יתר בצרכנות, במידע, בחוויות וכל מה שאתם מעלים על דעתכם. אנחנו כל הזמן זקוקים לגירויים עזים יותר ובכמויות גדולות יותר, על מנת לחוות סיפוק.

 

המוח שלנו מתרגש מחידושים

אחד הדברים שידוע שהמוח מתרגש מהם ושגורמים להצפה של דופמין במערכת התגמול הם חידושים וגיוון. למעשה אנחנו לא שמים לב אבל פעילויות כמו שופינג, צפייה בטלוויזיה, קריאת דיווחי חדשות, גלילת הפיד בפייסבוק, כולן מפעילות חזק את מערכת התגמול וגורמות לנו לרצות יותר ויותר מבלי לדעת שובע.

 

מכורים ליותר

למען האמת, לא יהיה נועז לטעון שבמידה כזו או אחרת אנחנו קצת מכורים לחידושים ולגיוון, אצל חלק זה מתבטא בצורה שנהוג יותר להציג כהתמכרות, כמו התמכרות למשחקי מחשב או לאינסטגרם. ואצל אחרים זה מתבטא בצורה חיובית יותר מבחינה חברתית, כמו הרצון לרכוש עוד ועוד ידע ותארים, לקרוא עוד ספרים.

לא משתנה כיצד זה מתבטא, זה גורם לנו לרצות עוד ועוד מבלי להגיע לחווית סיפוק.

המוח המשתוקק ליותר

מינימליזם VS קפיטליזם

עד כה הסברנו כיצד הביולוגיה שלנו גורמת לנו להשתוקקות ומקסימליזם, אך המוח לבדו לא יוצר את הבעיה. המערכת הפיזיולוגיות שיוצרת השתוקקות ורצון ליותר חיונית להישרדות שלנו. הבעיה היא שבעידן המודרני למדנו באופן מלאכותי ולא טבעי לעשות מניפולציה על המוח ולהציף אותו בדופמין, בין אם זה בעזרת מזון מעובד, מבצעים בחנויות אופנה, או סטוריס באינסטגרם. אנחנו יכולים להשפיע על המוח בצורה שתגרום לו להשתוקקות חזקה באופן בלתי פוסק. כתוצאה מכך המוח מסתגל לגירויים ואנו נזקקים למשהו יותר חזק, יותר חדיש או בכמות גדולה יותר, כדי שנוכל לחוות שוב סיפוק.

 

האם יש כאן קונספירציה זדונית?

המינפולציות האלו על המוח לא מתרחשות במקרה, יש לכך סיבה מאוד ברורה, כולם רוצים להרוויח כסף והדרך להרוויח היא למכור. ומה השיטה הכי יעילה למכור לאורך זמן?

תשובה: לגרום לאנשים להתמכר*, לכן מיטב המוחות יושבים בחברות המזון, תעשיית האופנה, ויצרניות הטכנולוגיה על מנת לפתח מוצרים שיגרמו לנו להתמכר אליהם. הרשתות החברתיות הן כמובן המומחיות הגדולות ביותר שהצליחו לפצח את הקוד של המוח שלנו כדי לשאוב לנו את תשומת הלב.

 

חוסר הסיפוק בעולם המודרני

כמובן לא מדובר בקונספירציה זדונית, אלא בכוח הכלכלה הטבעי. הבעיה היא שבעוד שהכלכלה הזאת טובה לצמיחה במשק, היא לא בהכרח אידאלית עבור המוח שלנו, למעשה היא מומחית בלגרום לו לחוסר סיפוק תמידי וככל שהשנים חולפות ומדעי המוח מתפתחים, התגליות החדשות משמשות את אנשי השיווק לגרום לנו למרדף אגרסיבי יותר.

 

חיים של שבי בתוך מירוץ בלתי נגמר

יש לנו נטייה להאמין שככל שיש יותר אפשרויות ודברים שניתן לחוות ולהשיג, כך אנחנו חופשיים יותר, האמת היא שבמידה רבה אנחנו כלואים בחוסר הסיפוק של המוח שלנו, כי תמיד יש פער בין מה שיש לנו עכשיו לבין מה שאנו משתוקקים אליו. אנחנו כלואים במירוץ בלתי נגמר, מירוץ שלא משנה כמה מהר אנחנו רצים בו, לעולם לא נגיע לקו הסיום. הדבר היחיד שקיים במירוץ הוא הדרך, אבל מרוב הריצה אין לנו פנאי לעצור ולהנות ממנה.

המירוץ אחר יותר

מינימליזם – הפתרון למירוץ חסר התכלית

ברגע שמבינים את האבסורד שבמרדף אחר "יותר", עולה השאלה, איך יוצאים מהמירוץ?

איך ניתן לחוות סיפוק ובו זמנית להנות מפלאי הטכנולוגיה ולהמשיך לתפקד כחלק מהחברה?

התשובה היא מינימליזם. במקום למקד את תשומת הלב במה שטרם הספקנו לעשות, לרכוש או לחוות. אנחנו מראש יוצאים מתוך נקודת הנחה שבלתי אפשרי לעשות הכל ושעצם המחשבה על עוד, גורמת לתסכול.

במקום לשאול מה אנחנו רוצים יותר, לשאול על מה אפשר לוותר או לחלופין מהם הדברים היחידים שחשובים לנו. מה שיקרה הוא שתוך תקופה קצרה המוח שלנו יתרגל בחזרה להנות מהדברים הקטנים. רק שבזמן שאנו מתמקדים במינימום הנדרש, יהיה לנו זמן ופנאי גם להנות ממנו ולחוות אותו בעוצמה, נוכל להתמקד באיכות ולא בכמות.

 

סוגי מינימליזם ואיך אפשר להתחיל

עכשיו נדבר על תחומים שונים בהם אנחנו יכולים להיות מינימליסטים יותר ואיך להתחיל לעשות זאת.

כשאתם מיישמים את הטיפים השונים, זיכרו את מטאפורת השמנת היתר, הדיאטה והתזונה הנכונה.

 

מינימליזם ברכוש

התחום אליו בדר"כ מתייחסים כשמדברים על מינימליזם הוא רכוש וחפצים, כי אין מה לעשות אנחנו מפוצצים בדברים שאין לנו באמת צורך בהם, יותר מידי בגדים, אוספים, כלי מטבח ובקיצור הארונות שלנו מלאים בעומס של דברים לא משומשים.

כבר הסברנו על הנזק הכללי של עודף. באופן ספציפי, רכוש גורם לבעייה של חוסר מקום ובלאגאן מה שיוצר גם בלאגאן בראש. כמובן החפצים לא הגיעו בחינם, אנחנו משלמים עליהם וזה מונע מאיתנו להשקיע את הכסף במה שבאמת יסב לנו אושר, או גרוע מכך, גורם לנו לתסכול רב מכך שאיננו יכולים להרשות לעצמנו חפצים מסוימים.

 

איך מיישמים בפועל

הדרך הסטנדרטית, היא להתחיל לצמצם בהדרגה, כל שבוע לעבור על ארון או איזור מסוים בבית ולהתחיל להעיף דברים, הבעיה בדרך הזו היא שהיא מאוד איטית וגם קשה רגשית, כל פעם מחדש קשה לנו לזרוק.

איך אפשר לפתור את הבעיה אם המצב קשה?

פתרון לאמיצים יכול להיות לארוז את הבית כאילו עוברים דירה ולאחר מכן לחזור להשתמש רק במה שנחוץ. מה שאחרי חודש לא השתמשתם בו, כנראה שאפשר להעיף (כמובן עדיף לתרום או למחזר). שיטה זו מהירה בהרבה וכמו כן קלה יותר רגשית כי אנחנו מעיפים את הדברים רק אחרי שלא השתמשנו בהם חודש.

כמובן לא פחות חשוב זה להפסיק לקנות חפצים לא נחוצים, ממש לשאול את עצמינו לפני כל קנייה, האם זה נחוץ לי, האם אשתמש בזה, זה ישנה משהו בחיים שלי? רוב הדברים הם מיותרים. כך גם מתפנה לנו כסף ובפעמים המעטות שכן צריך לבצע רכישה ניתן לקנות את המוצר האיכותי שבאמת יועיל לנו.

 

טיפ זהב

במידה ואתם מכורים לשופינג, שווה לבחון ייעוץ מקצועי, מפגש או שניים מסדרים את העניין. אותו הטיפ נכון לכל אחד מהתחומים עליהם נדבר.מינימליזם בחפצים

מינימליזם של חוויות

התחלנו עם התחום המובן מאליו של המינימליזם, עכשיו אתייחס למה שפחות מדברים עליו ולדעתי הוא הרבה יותר מהותי וזה הצורך שלנו לחוות יותר ויותר. מחקרים הראו שבטווח הארוך חוויות מספקות יותר אושר מאשר רכוש וזה נכון, לכן לרוב דווקא מעודדים אותנו לחוות יותר.

רק שימו לב שכמו בכל דבר יש חשיבות לאיכות החוויה וגם בתחום הזה ניתן ל"צרוך ג'אנק" ולסבול מ"השמנת יתר". הכוונה היא שאם אנחנו מנסים להיות בכל האירועים, כל המסיבות, כל הטיולים והמקומות היפים. אם אנחנו רוצים לצפות בכל הסדרות והסרטים, אם אנחנו רוצים לטעום את כל המאכלים ולשמוע את כל המוזיקה. למעשה, אנחנו לא חווים כלום.

אמנם כל חוויה בפני עצמה יכולה להיות נפלאה, אבל כשאנחנו מנסים להספיק הכל, על כך נאמר "תפסת מרובה לא תפסת"

 

איך מיישמים בפועל

כאן המשימה תהיה קשה בהרבה מלפנות חפצים מהבית וכל אחד צריך למצוא את הדרך שלו כדי להיות מינימליסט בחוויות.

השלב הראשון הוא להחליט מה הכי משמעותי עבורינו ומה רצוי לצמצם.

לדוגמה, עבור רוב האנשים טלוויזיה לא תהיה בראש הרשימה, לכן על אף שהיא מרגיעה ומעניינת, עדיף לצמצם אותה, כי היא באה על חשבון חוויות שוות יותר.

בהמשך לאותה דוגמה, עבור אנשים רבים, טבע וטיולים זה דבר מהותי, אבל גם אם החלטנו לצאת לטיול, יש לתכנן אותו בצורה שבאמת נוכל לחוות את הטבע ולא באופן שבו רק נסמן וי על כמה שיותר אתרים.

 

טיפ זהב

תרגול מדיטציה מאוד מועיל, כי הוא מלמד אותנו להיות בכאן ועכשיו בכל חוויה אשר תבוא.

מינימליסטי

מנימליזם בצריכת ידע

תחום נוסף שבו אנו סובלים מהשמנת יתר רצינית הוא מידע. בחלק הג'אנקי יותר של המידע נמצאים אתרי חדשות שמציפים אותנו באינספור עדכונים דרמטיים, הפיד של פייסבוק והגדול מכולם הסטוריס שמפציר בנו לצפות במהרה לפני שיעלם לנצח.

בעוד שברור שמידע ג'אנק מזיק. גם אוכל בריא יכול להשמין. ואכן היום גם ספרים, לימודים, מאמרים, הכל זמין בשפע באינטרנט. ידע שפעם נחשב לדבר יקר ובעל ערך היום זמין וזול מתמיד. ויש אנשים שמשתגעים מכך, כי לא משנה כמה הם לומדים זה לא מספיק.

 

איך מיישמים בפועל

גם כאן יש לעשות סדר עדיפויות, להבין שברוב המקרים עוד מידע לא ישנה משהו בחיינו ואם נתנתק ליום מהאינטרנט לא יקרה כלום. בכך באופן שיטתי להפחית חשיפה למידע לא רלוונטי. זה יאפשר לנו להתמקד במה שכן מועיל לנו.

לי לדוגמה אמרו שאני כותב ארוך, שהיום כותבים 500 מילים גג. אמרו לי שבזמן שאני כותב מאמר אחד הייתי יכול לכתוב 10. אבל התעקשתי ללכת על איכות ולא לזרום עם העדר על כמות רדודה. זה השתלם, המאמרים הצליחו, כי אנשים היום כבר מתחילים להבין שהכמות לא מספקת ורק האיכות של התוכן חשובה.

עכשיו יכול להיות שאתם חושבים "לכתוב מגילה על מינימליזם זה לא מינימליסטי". טעות   מינימליזם אומר לוותר על מה שלא מהותי ולהתמקד באיכות. אני לא כותב 10 מאמרים שטחיים עם סיסמאות, אלא אחד איכותי שבאמת יביא תועלת לאנשים.

ככה אנו צריכים לחשוב בצריכת הידע, לסנן לסנן לסנן וכשמוצאים משהו טוב להתמקד בו.

צריכת יתר של מידע

מינימליזם במערכות יחסים

באותו אופן, בעולם של היום קל מאוד ליצור מערכות יחסים ולהכיר אנשים רבים, הרשתות החברתיות, המגורים בערים צפופות והניידות הטובה שיש לנו, הן יתרון עצום, אך בשימוש לא נכון בהן מאוד קל ליפול להרבה מערכות יחסים ג'אנקיות ורדודות שגוזלות לנו אנרגיה וזמן מלהשקיע במערכות יחסים משמעותיות.

כך אנשים מסוימים מרגישים בדודים, אף על פי שהם מוקפים בחברים. הם כל הזמן זקוקים לעוד אינטראקציות חברתיות בלי להרגיש מסופקים מכך, הצורך במגע אנושי לא ממולא אצלם.

 

איך מיישמים בפועל?

עלינו לחשוב מהם מערכות היחסים החשובות שבהן שווה להשקיע הכי הרבה. שימו לב שהמינימליזם הוא לא בתוך מערכת היחסים עצמה, אלא בהפיכת מערכות יחסים מסוימות לעמוקות יותר.

 

מינימליזם במטרות ועשייה

בעולם של היום מעודדים אותנו יותר מתמיד לצאת ולהשיג. וגם אני דיברתי לא מעט על הצבת מטרות, אבל צריך להבין שאם אנחנו מנסים להשיג יותר מידי במקביל, המטרות מייצרות יותר נזק מתועלת, הן גורמות לנו ללחץ ותסכול שאנחנו לא מספיקים כל מה שתכננו.

ולא רק שהן מלחיצות אותנו, אלא שבפועל אנחנו משיגים פחות, כי אנחנו לא ממוקדים, כמו שהסברתי במאמר על אסטרטגיית סטיב ג'ובס המינימליסטית.

 

איך מיישמים בפועל

הפתרון לכך הוא להבין את הערכים שלנו ואת סדר העדיפויות, להבין את החזון שלנו לטווח הארוך ומי אנחנו רוצים להיות ורק לאחר מכן לגזור מטרות לטווח הקצר יותר. לאחר שהצבנו מטרות להיצמד אליהן ולהתמקד בהן. כאשר גם אם עולות בפנינו הזדמנויות מדליקות, לא לקפוץ עליהן בקלות ראש. כי כמו שאמר סטיב ג'ובס להחליט מה לא לעשות חשוב באותה מידה כמו להחליט מה כן לעשות.

פחות זה יותר

כיצד להטמיע את יסודות המינימליזם בחייכם

עכשיו קראתם מאמר מעמיק על מינימליזם, הבנתם את השורשים הביולוגים והתרבותיים של צריכת היתר. והבנתם היכן אנחנו סובלים מהשמנת יתר וזקוקים לצמצום.

כעת הגיע הזמן לפעול. קחו את אחד מחמשת התחומים עליהם דיברתי והחליטו כבר היום לעשות מעשה ולהגביר שם את המינימליזם. ברגע שתבחרו לעשות פחות, אתם תקבלו יותר זמן, חופש ופנאי לחיות ולעשות את מה שבאמת משמעותי עבורכם.

ברגע שהבנתם שכדאי לצמצם מידע ג'אנק ולהתמקד במידע שבאמת מועיל עבורכם, אני ממליץ לכם להמשיך לקרוא עוד מאמרים ולצפות בעוד סרטונים באתר שלי, אני משקיע בכולם זמן רב, כדי לדייק אותם שבאמת יהיו בעלי ערך עבורכם. למרות שאני מכיר אסטרטגיות לייצר תוכן פופלרי ובסיסי יותר, שיביא כמויות של צפיות ועשיתי זאת במקומות אחרים.

באתר שלי אני בוחר לצמצם בכמות ולהשקיע באיכות. אני שואף להעניק מקסימום ערך ואני שם לב גם שזה גורם למאמרים להישאר רלוונטיים ולקבל צפיות במשך שנים.

אז שימו את האתר במועדפים והמשיכו לקרוא דברים שטובים למוח שלכם.

שתפו את המאמר, עיקבו אחרי ערוץ היוטיוב

מאחל לכם חיים מלאים באושר וסיפוק

שחר כהן

 

*מעניין שהמילה למכור והמילה להתמכר הם מאותו שורש, במיוחד בהקשר של המאמר בו הסברתי שהדרך למכור לנו היא לגרום לנו להתמכר.

למען האמת, הנושא של התמכרויות עניין אותי וגם האטיולוגיה של המילה, לא מצאתי תשובות מדויקות, אך בהשערה שלי התמכרות נמצאת בבניין התפעל, אשר מבטא בין היתר פעולות האדם עושה על עצמו.

לכן התמכר זה אדם שמכר את עצמו, מכר את החופש שלו, לחומר החיצוני או להתנהגות מסוימת.

 

בונוס: מדיטציות איכותיות שקשורות ליישום מינימליזם

מדיטציה קצרה של מיינדפולנס להגברת הנוכחות ברגע ויצירת שלווה פנימית

מדיטציה של מיקוד במטרה והטמעת מטרה בתת המודע

אם אהבתם, שתפו את המאמר ועקבו אחרי ערוץ היוטיוב כדי לקבל עוד תכנים מעניינים ואיכותיים בחינם.

כמובן מומלץ מאוד לצפות בפרטים על הקורס הדיגיטלי המושקע והפרקטי –איך לפתח ביטחון עצמי יציב.

 

לאימון אישי משולב NLP

לחצו כאן כדי לקבל השראה שבועית לWhatsApp (הודעה אחת בשבוע).

עשו לייק ב-Facebook כדי להישאר מעודכנים בסרטונים ממוקדים שעולים רק שם.

עיקבו באינסטגרם לסרטונים קצרים, שירים על הנפש וציטוטים מעוררי השראה.

קישור למאמר שמסביר מה זה NLP

מינימליזם זו תפיסת עולם שמטרתה להתמודד עם קצב החיים המדורני בו מרבית בני האדם חווים סטרס וחוסר סיפוק על בסיס יום יומי. יישום נכון של עקרונות המינימליזם מקנה לנו שקט נפשי ושלווה, מגדיל את רמות האושר ושביעות הרצון מהחיים, חוסך לנו כמויות אדירות של זמן ומשאבים ועוד אפקט לוואי נחמד, עוזר לנו לחסוך אלפי עד עשרות אלפי שקלים בשנה.

 

חלק 1 – המנגנון המוחי והתרבותי של צריכת יתר ולמה מינימליזם הוא הסוד לאושר

חלק 2 – חמש שיטות ליישום מינימליזם בחיים

בונוס – הרצאה בסגנון TED על מינימליזם ואושר

רוצים לקבל תובנות על אושר, מינימליזם והתפתחות אישית?

לחצו כאן והצטרפו לקבוצת WhatsApp בה אשלח פעם בשבוע משפט השראה + סרטון ומאמר מרתקים עם תובנות חשובות במגוון תחומים

וגם ממליץ לכם לקבל פרטים על הקורס האיכותי והממוקד, NLP לביטחון עצמי.

 

מהו מינימליזם כהלך רוח

מינימליזם לרוב נתפס כצמצום ברכוש החומרי למינימום הנדרש. הוא נחשב כתנועת נגד לתרבות הצריכה הקפטיליסטית אשר גורמת לנו להאמין שאנחנו צריכים לרכוש ללא הפסקה על מנת להיות מאושרים.

אך האמת היא שמינימליזם אינו משהו שבא לידי ביטוי במספר החפצים שיש לנו בבית, מינימליזם הוא הלך רוח. גישה לחיים. גישה שמבינה שהרעיון שמכרו לנו שדברים חיצוניים יבואו סיפוק לחיינו, הוא מיתוס בלבד.

מינימליזם

מינימליזם אינו פאנטי ולא נגד הציוויליזציה

בנוסף, המינימליזם כהלך רוח אינו פנאטי ולא נגד רכוש ודברים חומריים. הוא לא נגד להשיג ולחוות יותר, הוא רק מבין שאלו לא הדברים שיביאו לאושר ולכן אין טעם להשתגע במרדף אחריהם. למעשה, המינימליסט יכול להנות מדברים חומריים אפילו יותר מאדם רגיל, כיוון שיש לו פנאי לחיות את הרגע.

 

מגפה של השמנת יתר לא רק באוכל

המינימליסט מתייחס לעודף ברכוש, במידע ובחוויות כמו אל השמנת יתר מאוכל. אמנם המזון חיוני לקיומנו, אך בעודף הוא הורג אותנו. ואם אכילת יתר פוגעת בבריאות הפיזית, אז עודף בתחומים שנדבר עליהם פוגע בבריאות הנפשית ובאושר שלנו.

הפתרון עם אוכל הוא דיאטה, אבל כמו שאתם יודעים דיאטות כסאח שגורמת להרעבה לא מחזיקות מעמד, כי אנו זקוקים למזון, פשוט במינון הנכון ובלי ג'אנק. אותו הדבר נכון ל"דיאטות" המינמליסטיות, אנחנו לא מרעיבים את עצמנו, אלא רק עוברים לתזונה נכונה במינון ובאיכות שטובים לבריאות הנפשית שלנו. דיאטה כזו לא אמורה להיות מייסרת, אלא מהנה ונוחה.

 

המוח המשתוקק והאנטי מינימליסט שלנו

ציינתי שהמינימליזם נחשב כתנועה שיוצאת נגד תרבות הצריכה, אך לטענתי הרבה לפני שהיא נותנת מענה לתרבות, היא באה לאזן את הנטייה הביולוגית והטבעית של המוח שלנו ליותר.

 

המערכת המוחית שגורמת להשמנת יתר בצרכנות

במוח האנושי יש מערכת שלמה המייצרת השתוקקות ליותר. לדוגמה כאשר אנחנו אוכלים מאכל טעים מופרש במוח מוליך עצבי בשם דופמין הוא מגיע לגרעין האקומבנס ומייצר תחושה נעימה. זה גורם לנו לרצות לחזור על אותה פעולה אשר יצרה את ההרגשה המענגת, כך נוצרת אצלנו השתוקקות לטעום שוב את אותו המאכל. המנגנון הזה חשוב מאוד בטבע כי הוא הבסיס המוטיבציוני שגורם לנו לקום על הרגליים ולהשיג אוכל.

הבעיה היא שבעולם המודרני השגת אוכל אינה מכשול גדול וכל שנדרש הוא ללכת לסופר הקרוב שבו נוכל לרכוש בזיל הזול מזונות עתירים בסוכר ושומן, שאלו הם בדיוק המזונות שמפרישים מקסימום דופמין.

המצב הלא טבעי הזה גורם למוח להסתגל לכמויות האדירות של הסוכר ולהפחית את כמות הדופמין במצב הרגיל. כתוצאה מכך, על מנת שנוכל לחוות שוב את אותה תחושה שפעם היינו יכולים לחוות עם אורז או סלט, כעת נדרשים מזונות עם טעמים עזים יותר ובכמויות גדולות יותר. ככה מתרחשת לה השמנת יתר.

וכבר ציינו שכמו שיש בחברה שלנו השמנת יתר בעקבות מזון יש השמנת יתר בצרכנות, במידע, בחוויות וכל מה שאתם מעלים על דעתכם. אנחנו כל הזמן זקוקים לגירויים עזים יותר ובכמויות גדולות יותר, על מנת לחוות סיפוק.

 

המוח שלנו מתרגש מחידושים

אחד הדברים שידוע שהמוח מתרגש מהם ושגורמים להצפה של דופמין במערכת התגמול הם חידושים וגיוון. למעשה אנחנו לא שמים לב אבל פעילויות כמו שופינג, צפייה בטלוויזיה, קריאת דיווחי חדשות, גלילת הפיד בפייסבוק, כולן מפעילות חזק את מערכת התגמול וגורמות לנו לרצות יותר ויותר מבלי לדעת שובע.

 

מכורים ליותר

למען האמת, לא יהיה נועז לטעון שבמידה כזו או אחרת אנחנו קצת מכורים לחידושים ולגיוון, אצל חלק זה מתבטא בצורה שנהוג יותר להציג כהתמכרות, כמו התמכרות למשחקי מחשב או לאינסטגרם. ואצל אחרים זה מתבטא בצורה חיובית יותר מבחינה חברתית, כמו הרצון לרכוש עוד ועוד ידע ותארים, לקרוא עוד ספרים.

לא משתנה כיצד זה מתבטא, זה גורם לנו לרצות עוד ועוד מבלי להגיע לחווית סיפוק.

המוח המשתוקק ליותר

מינימליזם VS קפיטליזם

עד כה הסברנו כיצד הביולוגיה שלנו גורמת לנו להשתוקקות ומקסימליזם, אך המוח לבדו לא יוצר את הבעיה. המערכת הפיזיולוגיות שיוצרת השתוקקות ורצון ליותר חיונית להישרדות שלנו. הבעיה היא שבעידן המודרני למדנו באופן מלאכותי ולא טבעי לעשות מניפולציה על המוח ולהציף אותו בדופמין, בין אם זה בעזרת מזון מעובד, מבצעים בחנויות אופנה, או סטוריס באינסטגרם. אנחנו יכולים להשפיע על המוח בצורה שתגרום לו להשתוקקות חזקה באופן בלתי פוסק. כתוצאה מכך המוח מסתגל לגירויים ואנו נזקקים למשהו יותר חזק, יותר חדיש או בכמות גדולה יותר, כדי שנוכל לחוות שוב סיפוק.

 

האם יש כאן קונספירציה זדונית?

המינפולציות האלו על המוח לא מתרחשות במקרה, יש לכך סיבה מאוד ברורה, כולם רוצים להרוויח כסף והדרך להרוויח היא למכור. ומה השיטה הכי יעילה למכור לאורך זמן?

תשובה: לגרום לאנשים להתמכר*, לכן מיטב המוחות יושבים בחברות המזון, תעשיית האופנה, ויצרניות הטכנולוגיה על מנת לפתח מוצרים שיגרמו לנו להתמכר אליהם. הרשתות החברתיות הן כמובן המומחיות הגדולות ביותר שהצליחו לפצח את הקוד של המוח שלנו כדי לשאוב לנו את תשומת הלב.

 

חוסר הסיפוק בעולם המודרני

כמובן לא מדובר בקונספירציה זדונית, אלא בכוח הכלכלה הטבעי. הבעיה היא שבעוד שהכלכלה הזאת טובה לצמיחה במשק, היא לא בהכרח אידאלית עבור המוח שלנו, למעשה היא מומחית בלגרום לו לחוסר סיפוק תמידי וככל שהשנים חולפות ומדעי המוח מתפתחים, התגליות החדשות משמשות את אנשי השיווק לגרום לנו למרדף אגרסיבי יותר.

 

חיים של שבי בתוך מירוץ בלתי נגמר

יש לנו נטייה להאמין שככל שיש יותר אפשרויות ודברים שניתן לחוות ולהשיג, כך אנחנו חופשיים יותר, האמת היא שבמידה רבה אנחנו כלואים בחוסר הסיפוק של המוח שלנו, כי תמיד יש פער בין מה שיש לנו עכשיו לבין מה שאנו משתוקקים אליו. אנחנו כלואים במירוץ בלתי נגמר, מירוץ שלא משנה כמה מהר אנחנו רצים בו, לעולם לא נגיע לקו הסיום. הדבר היחיד שקיים במירוץ הוא הדרך, אבל מרוב הריצה אין לנו פנאי לעצור ולהנות ממנה.

המירוץ אחר יותר

מינימליזם – הפתרון למירוץ חסר התכלית

ברגע שמבינים את האבסורד שבמרדף אחר "יותר", עולה השאלה, איך יוצאים מהמירוץ?

איך ניתן לחוות סיפוק ובו זמנית להנות מפלאי הטכנולוגיה ולהמשיך לתפקד כחלק מהחברה?

התשובה היא מינימליזם. במקום למקד את תשומת הלב במה שטרם הספקנו לעשות, לרכוש או לחוות. אנחנו מראש יוצאים מתוך נקודת הנחה שבלתי אפשרי לעשות הכל ושעצם המחשבה על עוד, גורמת לתסכול.

במקום לשאול מה אנחנו רוצים יותר, לשאול על מה אפשר לוותר או לחלופין מהם הדברים היחידים שחשובים לנו. מה שיקרה הוא שתוך תקופה קצרה המוח שלנו יתרגל בחזרה להנות מהדברים הקטנים. רק שבזמן שאנו מתמקדים במינימום הנדרש, יהיה לנו זמן ופנאי גם להנות ממנו ולחוות אותו בעוצמה, נוכל להתמקד באיכות ולא בכמות.

 

סוגי מינימליזם ואיך אפשר להתחיל

עכשיו נדבר על תחומים שונים בהם אנחנו יכולים להיות מינימליסטים יותר ואיך להתחיל לעשות זאת.

כשאתם מיישמים את הטיפים השונים, זיכרו את מטאפורת השמנת היתר, הדיאטה והתזונה הנכונה.

 

מינימליזם ברכוש

התחום אליו בדר"כ מתייחסים כשמדברים על מינימליזם הוא רכוש וחפצים, כי אין מה לעשות אנחנו מפוצצים בדברים שאין לנו באמת צורך בהם, יותר מידי בגדים, אוספים, כלי מטבח ובקיצור הארונות שלנו מלאים בעומס של דברים לא משומשים.

כבר הסברנו על הנזק הכללי של עודף. באופן ספציפי, רכוש גורם לבעייה של חוסר מקום ובלאגאן מה שיוצר גם בלאגאן בראש. כמובן החפצים לא הגיעו בחינם, אנחנו משלמים עליהם וזה מונע מאיתנו להשקיע את הכסף במה שבאמת יסב לנו אושר, או גרוע מכך, גורם לנו לתסכול רב מכך שאיננו יכולים להרשות לעצמנו חפצים מסוימים.

 

איך מיישמים בפועל

הדרך הסטנדרטית, היא להתחיל לצמצם בהדרגה, כל שבוע לעבור על ארון או איזור מסוים בבית ולהתחיל להעיף דברים, הבעיה בדרך הזו היא שהיא מאוד איטית וגם קשה רגשית, כל פעם מחדש קשה לנו לזרוק.

איך אפשר לפתור את הבעיה אם המצב קשה?

פתרון לאמיצים יכול להיות לארוז את הבית כאילו עוברים דירה ולאחר מכן לחזור להשתמש רק במה שנחוץ. מה שאחרי חודש לא השתמשתם בו, כנראה שאפשר להעיף (כמובן עדיף לתרום או למחזר). שיטה זו מהירה בהרבה וכמו כן קלה יותר רגשית כי אנחנו מעיפים את הדברים רק אחרי שלא השתמשנו בהם חודש.

כמובן לא פחות חשוב זה להפסיק לקנות חפצים לא נחוצים, ממש לשאול את עצמינו לפני כל קנייה, האם זה נחוץ לי, האם אשתמש בזה, זה ישנה משהו בחיים שלי? רוב הדברים הם מיותרים. כך גם מתפנה לנו כסף ובפעמים המעטות שכן צריך לבצע רכישה ניתן לקנות את המוצר האיכותי שבאמת יועיל לנו.

 

טיפ זהב

במידה ואתם מכורים לשופינג, שווה לבחון ייעוץ מקצועי, מפגש או שניים מסדרים את העניין. אותו הטיפ נכון לכל אחד מהתחומים עליהם נדבר.מינימליזם בחפצים

מינימליזם של חוויות

התחלנו עם התחום המובן מאליו של המינימליזם, עכשיו אתייחס למה שפחות מדברים עליו ולדעתי הוא הרבה יותר מהותי וזה הצורך שלנו לחוות יותר ויותר. מחקרים הראו שבטווח הארוך חוויות מספקות יותר אושר מאשר רכוש וזה נכון, לכן לרוב דווקא מעודדים אותנו לחוות יותר.

רק שימו לב שכמו בכל דבר יש חשיבות לאיכות החוויה וגם בתחום הזה ניתן ל"צרוך ג'אנק" ולסבול מ"השמנת יתר". הכוונה היא שאם אנחנו מנסים להיות בכל האירועים, כל המסיבות, כל הטיולים והמקומות היפים. אם אנחנו רוצים לצפות בכל הסדרות והסרטים, אם אנחנו רוצים לטעום את כל המאכלים ולשמוע את כל המוזיקה. למעשה, אנחנו לא חווים כלום.

אמנם כל חוויה בפני עצמה יכולה להיות נפלאה, אבל כשאנחנו מנסים להספיק הכל, על כך נאמר "תפסת מרובה לא תפסת"

 

איך מיישמים בפועל

כאן המשימה תהיה קשה בהרבה מלפנות חפצים מהבית וכל אחד צריך למצוא את הדרך שלו כדי להיות מינימליסט בחוויות.

השלב הראשון הוא להחליט מה הכי משמעותי עבורינו ומה רצוי לצמצם.

לדוגמה, עבור רוב האנשים טלוויזיה לא תהיה בראש הרשימה, לכן על אף שהיא מרגיעה ומעניינת, עדיף לצמצם אותה, כי היא באה על חשבון חוויות שוות יותר.

בהמשך לאותה דוגמה, עבור אנשים רבים, טבע וטיולים זה דבר מהותי, אבל גם אם החלטנו לצאת לטיול, יש לתכנן אותו בצורה שבאמת נוכל לחוות את הטבע ולא באופן שבו רק נסמן וי על כמה שיותר אתרים.

 

טיפ זהב

תרגול מדיטציה מאוד מועיל, כי הוא מלמד אותנו להיות בכאן ועכשיו בכל חוויה אשר תבוא.

מינימליסטי

מנימליזם בצריכת ידע

תחום נוסף שבו אנו סובלים מהשמנת יתר רצינית הוא מידע. בחלק הג'אנקי יותר של המידע נמצאים אתרי חדשות שמציפים אותנו באינספור עדכונים דרמטיים, הפיד של פייסבוק והגדול מכולם הסטוריס שמפציר בנו לצפות במהרה לפני שיעלם לנצח.

בעוד שברור שמידע ג'אנק מזיק. גם אוכל בריא יכול להשמין. ואכן היום גם ספרים, לימודים, מאמרים, הכל זמין בשפע באינטרנט. ידע שפעם נחשב לדבר יקר ובעל ערך היום זמין וזול מתמיד. ויש אנשים שמשתגעים מכך, כי לא משנה כמה הם לומדים זה לא מספיק.

 

איך מיישמים בפועל

גם כאן יש לעשות סדר עדיפויות, להבין שברוב המקרים עוד מידע לא ישנה משהו בחיינו ואם נתנתק ליום מהאינטרנט לא יקרה כלום. בכך באופן שיטתי להפחית חשיפה למידע לא רלוונטי. זה יאפשר לנו להתמקד במה שכן מועיל לנו.

לי לדוגמה אמרו שאני כותב ארוך, שהיום כותבים 500 מילים גג. אמרו לי שבזמן שאני כותב מאמר אחד הייתי יכול לכתוב 10. אבל התעקשתי ללכת על איכות ולא לזרום עם העדר על כמות רדודה. זה השתלם, המאמרים הצליחו, כי אנשים היום כבר מתחילים להבין שהכמות לא מספקת ורק האיכות של התוכן חשובה.

עכשיו יכול להיות שאתם חושבים "לכתוב מגילה על מינימליזם זה לא מינימליסטי". טעות   מינימליזם אומר לוותר על מה שלא מהותי ולהתמקד באיכות. אני לא כותב 10 מאמרים שטחיים עם סיסמאות, אלא אחד איכותי שבאמת יביא תועלת לאנשים.

ככה אנו צריכים לחשוב בצריכת הידע, לסנן לסנן לסנן וכשמוצאים משהו טוב להתמקד בו.

צריכת יתר של מידע

מינימליזם במערכות יחסים

באותו אופן, בעולם של היום קל מאוד ליצור מערכות יחסים ולהכיר אנשים רבים, הרשתות החברתיות, המגורים בערים צפופות והניידות הטובה שיש לנו, הן יתרון עצום, אך בשימוש לא נכון בהן מאוד קל ליפול להרבה מערכות יחסים ג'אנקיות ורדודות שגוזלות לנו אנרגיה וזמן מלהשקיע במערכות יחסים משמעותיות.

כך אנשים מסוימים מרגישים בדודים, אף על פי שהם מוקפים בחברים. הם כל הזמן זקוקים לעוד אינטראקציות חברתיות בלי להרגיש מסופקים מכך, הצורך במגע אנושי לא ממולא אצלם.

 

איך מיישמים בפועל?

עלינו לחשוב מהם מערכות היחסים החשובות שבהן שווה להשקיע הכי הרבה. שימו לב שהמינימליזם הוא לא בתוך מערכת היחסים עצמה, אלא בהפיכת מערכות יחסים מסוימות לעמוקות יותר.

 

מינימליזם במטרות ועשייה

בעולם של היום מעודדים אותנו יותר מתמיד לצאת ולהשיג. וגם אני דיברתי לא מעט על הצבת מטרות, אבל צריך להבין שאם אנחנו מנסים להשיג יותר מידי במקביל, המטרות מייצרות יותר נזק מתועלת, הן גורמות לנו ללחץ ותסכול שאנחנו לא מספיקים כל מה שתכננו.

ולא רק שהן מלחיצות אותנו, אלא שבפועל אנחנו משיגים פחות, כי אנחנו לא ממוקדים, כמו שהסברתי במאמר על אסטרטגיית סטיב ג'ובס המינימליסטית.

 

איך מיישמים בפועל

הפתרון לכך הוא להבין את הערכים שלנו ואת סדר העדיפויות, להבין את החזון שלנו לטווח הארוך ומי אנחנו רוצים להיות ורק לאחר מכן לגזור מטרות לטווח הקצר יותר. לאחר שהצבנו מטרות להיצמד אליהן ולהתמקד בהן. כאשר גם אם עולות בפנינו הזדמנויות מדליקות, לא לקפוץ עליהן בקלות ראש. כי כמו שאמר סטיב ג'ובס להחליט מה לא לעשות חשוב באותה מידה כמו להחליט מה כן לעשות.

פחות זה יותר

כיצד להטמיע את יסודות המינימליזם בחייכם

עכשיו קראתם מאמר מעמיק על מינימליזם, הבנתם את השורשים הביולוגים והתרבותיים של צריכת היתר. והבנתם היכן אנחנו סובלים מהשמנת יתר וזקוקים לצמצום.

כעת הגיע הזמן לפעול. קחו את אחד מחמשת התחומים עליהם דיברתי והחליטו כבר היום לעשות מעשה ולהגביר שם את המינימליזם. ברגע שתבחרו לעשות פחות, אתם תקבלו יותר זמן, חופש ופנאי לחיות ולעשות את מה שבאמת משמעותי עבורכם.

ברגע שהבנתם שכדאי לצמצם מידע ג'אנק ולהתמקד במידע שבאמת מועיל עבורכם, אני ממליץ לכם להמשיך לקרוא עוד מאמרים ולצפות בעוד סרטונים באתר שלי, אני משקיע בכולם זמן רב, כדי לדייק אותם שבאמת יהיו בעלי ערך עבורכם. למרות שאני מכיר אסטרטגיות לייצר תוכן פופלרי ובסיסי יותר, שיביא כמויות של צפיות ועשיתי זאת במקומות אחרים.

באתר שלי אני בוחר לצמצם בכמות ולהשקיע באיכות. אני שואף להעניק מקסימום ערך ואני שם לב גם שזה גורם למאמרים להישאר רלוונטיים ולקבל צפיות במשך שנים.

אז שימו את האתר במועדפים והמשיכו לקרוא דברים שטובים למוח שלכם.

שתפו את המאמר, עיקבו אחרי ערוץ היוטיוב

מאחל לכם חיים מלאים באושר וסיפוק

שחר כהן

 

*מעניין שהמילה למכור והמילה להתמכר הם מאותו שורש, במיוחד בהקשר של המאמר בו הסברתי שהדרך למכור לנו היא לגרום לנו להתמכר.

למען האמת, הנושא של התמכרויות עניין אותי וגם האטיולוגיה של המילה, לא מצאתי תשובות מדויקות, אך בהשערה שלי התמכרות נמצאת בבניין התפעל, אשר מבטא בין היתר פעולות האדם עושה על עצמו.

לכן התמכר זה אדם שמכר את עצמו, מכר את החופש שלו, לחומר החיצוני או להתנהגות מסוימת.

 

בונוס: מדיטציות איכותיות שקשורות ליישום מינימליזם

מדיטציה קצרה של מיינדפולנס להגברת הנוכחות ברגע ויצירת שלווה פנימית

מדיטציה של מיקוד במטרה והטמעת מטרה בתת המודע

אם אהבתם, שתפו את המאמר ועקבו אחרי ערוץ היוטיוב כדי לקבל עוד תכנים מעניינים ואיכותיים בחינם.

כמובן מומלץ מאוד לצפות בפרטים על הקורס הדיגיטלי המושקע והפרקטי –איך לפתח ביטחון עצמי יציב.

 

לאימון אישי משולב NLP

לחצו כאן כדי לקבל השראה שבועית לWhatsApp (הודעה אחת בשבוע).

עשו לייק ב-Facebook כדי להישאר מעודכנים בסרטונים ממוקדים שעולים רק שם.

עיקבו באינסטגרם לסרטונים קצרים, שירים על הנפש וציטוטים מעוררי השראה.

קישור למאמר שמסביר מה זה NLP

2 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן