תחושת ריקנות פנימית וחוסר משמעות בחיים – מה הגורמים ואיך למלא ריקנות

תחושת ריקנות מתוארת כמצב של חוסר רגש, מעין אדישות חסרת חייים. אדם החווה ריקנות מרגיש שאין תכלית לחייו, הוא חסר התלהבות ומוטיבציה ליצור ולהשפיע, ולכן מצב זה עלול להדרדר בקלות לדיכאון .

אומרים שהמגיפה המודרנית היא דיכאון, וזה נכון, יותר ויותר אנשים שוקעים לתוך תחושות של דכדוך ואפאטיות וחברות של תרופות פסיכאטריות מרוויחות יותר ויותר כסף.

אך האמת שהמגיפה החמורה יותר היא ריקנות. אילו נדע להבין את הגורמים המרכזיים לתחושת ריקנות, נוכל למנוע מקרים רבים של דכאון ולהתחסן מפניו.

מעבר לכך, מסתבר שתחושת ריקנות הרבה יותר נפוצה, למעשה כמעט כל אדם חווה ריקנות ברגעים מסוימים בחייו ויש כאלו שאף על פי שנראים מצליחים ומתפקדים היטב, מסתובבים עם התחושה הזו שנים. וכך חייהם חולפים לנגד עיניהם בלי שהם באמת חיים אותם.

רוצים למלא תחושת ריקנות בהשראה?

לחצו כאן והצטרפו לקבוצת WhatsApp בה אשלח פעם בשבוע משפט השראה + סרטון ומאמר שיעזרו לכם לפתוח את השבוע עם חיוך ומוטיבציה.

גורם 1# לתחושת ריקנות: הרעיון שצריך למצוא משמעות

מאז שאנו צעירים מוכרים לנו את המיתוס שיש לנו תפקיד בעולם, שכל אדם חשוב ובעל ערך מיוחד. וגם אם לא אומרים לנו את זה באופן מילולי, יש לנו רצון כמעט מולד להיות חשובים ולהאמין שלחיינו יש תכלית.

אך כשאנו מתבגרים אנו מתחילים להבין שלא משנה כמה נהיה מוצלחים ומוכשרים, אנחנו לא מרכז העולם. וגם העם והמדינה שלנו אינם מרכז העולם. וגם כדור הארץ אינו מרכז היקום. אנחנו בסה"כ גרגר של חול באוקיינוס גדול. וזה במקרה הטוב.

התגלית הזאת מתסכלת אנשים רבים והם חשים שלעולם לא ימצאו דבר מה באמת משמעותי.

תחושת ריקנות

תחושת ריקנות וחוסר משמעות גם למי שמאמין בייעוד

יודעים מה, גם אם כל מה שכתבתי כאן לא מדבר אליכם כלל, ואתם כן מאמינים שקיימת משמעות לחייכם, עדיין אתם עלולים להיות מתוסכלים מכך שטרם מצאתם אותה ואתם רק מייחלים לרגע שיקרה אירוע פתאומי מלא בזיקוקי דינור וזה יהיה הרגע בו תגלו את משמעות חייכם, קצת כמו בסיפור של משה והסנה הבוער.

גם האנשים שקלטו עד כמה הם אפסיים בעולם וגם אלו שמחכים למצוא את המשימה שיועדה עבורם, נופלים באותה טעות. הטעות היא שאינם מבינים את התפקיד שלהם ביצירת אותה משמעות נכספת.

הם טרם הבינו שמשמעות לא צריך לחפש ולא ניתן למצוא אותה, חייבים ליצור משמעות.

תחושת ריקנות ומשמעות החיים על פי ויקטור פרנקל

ויקטור פרנקל, הפסיכיאטר שביסס את כל התיאוריה שלו על החשיבות של מציאת פשר לחיים ענה בספרו "האדם מחפש משמעות" על השאלה מהו אותו הפשר.

ציטוט התשובה: "המציג שאלה זו באופן כללי משול למי ששואל אלוף שחמט: "אמור נא לי, מה הוא הטוב שבמסעים"? פשוט, אין לך דבר טוב כמו המסע הטוב ביותר או אפילו רק מסע טוב, אלא בהקשר למצב מסויים במשחק ולאישיותו המיוחדת של היריב. הוא הדבר לעניין קיומו של האדם".

אין תכלית אחת לחיים, ניתן ליצור אותה בכל דבר ובהתאם למה שמלהיב אותנו. איך עושים זאת, זה אולי חומר למאמר נוסף. כרגע הנקודה הקריטית שחיוני להפנים היא שעלינו להפסיק לחפש ולהתחיל ליצור.

להציב לעצמנו מטרה וחזון שהם גדולים יותר מעצמנו, תורמים לאנשים נוספים וגורמים לנו להתעלות מעבר לעצמי הקטן שלנו.

ברגע שמצאתם אפילו קצה חוט לחזון שכזה התחילו לתת לו חשיבות על ידי כך שתפעלו להגשימו. אל תחכו עד שתמצאו את  המשמעותי ביותר, על מנת להתחיל לפעול, אלא התחילו לפעול, והפעולות שלכם ייצרו משמעות.

תחושת ריקנות ומשמעות אצל דתיים ואצל אתאיסטים

במידה ואתם מאמינים שיש ייעוד שמימי, שימו לב שגם אם קיים ייעוד, אף אחד לא הבטיח לכם שתמצאו אותו ברגע אחד מכריע, זה תהליך שדורש עבודה וחקירה.

במידה ואתם בכלל סבורים כי אין ייעוד שמימי והכל חסר משמעות, גם במקרה הזה תוכלו ליצוק תוכן ומשמעות לכל דבר שתעשו על ידי ההתמסרות שלכם.  כך שבין שאתם בין מאמינים ובין אם לאו, הדרך לחיים משמעותיים זהה.

אגב, אם אתם מעוניינים גם באושר וסיפוק, המטרה שאתם בוחרים להתמסר אליה חייבת לתרום לאנשים ולעולם ולא לפגוע באחרים. כרגע לא נסביר את רשימת הסיבות, אבל בוודאי תסכימו שיש בכך היגיון רב.

גורם 2# לתחושת ריקנות: ניתוק רגשי

גורם נוסף לתחושת ריקנות הוא שימוש עז במנגנוני הגנה של הדחקה, בידוד, ניתוק, וכל מנגנון שמדכא רגש, כעת נכנה את כל אלו ניתוק רגשי והדחקה רגשית.

הדחקה של רגש נוצרת בעקבות שתי סיבות עיקריות:

סיבה ראשונה לתחושת ריקנות כתוצאה מהדחקה

הסיבה הראשונה היא אירוע טראומתי או סדרת אירועים בהם לאדם אין יכולת להכיל את עוצמת הכאב. האדם חווה כל כך הרבה פחד, עצב, בדידות, חוסר אונים וכדומה שאין לו ברירה, אלא להתנתק מעצמו ומהרגשות. לאלחש את הכאב.

הבעיה היא שברגע שנוצר אלחוש של הרגשות המכאיבים הוא משפיע על כל קשת הרגשות. לא ניתן להדחיק רק קצה אחד של ספקטרום הרגשות. כתוצאה מכך החיים נהיים אפרוריים ומשעממים, חסרי משמעות או במילים אחרות יש תחושת ריקנות. אנשים נוטים לחפש דבר מה שילהיב אותם וכך הם נופלים בקלות למגוון התמכרויות שלרגע אחד מחזירות את ההנאה וההתרגשות, אבל התחושות הנעימות מחזיקות לרגעים ספורים, וברגע שהן נגמרות הנפילה לתוך הריקנות של הקיום כואבת עוד הרבה יותר.

הקשר בין תחושת ריקנות לבין טראומות

מה שיש לעשות הוא לאתר את אותו אירוע טראומתי מודחק שלא יכולנו להתמודד איתו ולעבד אותו מחדש. בין אם זאת הייתה פרידה כואבת, נטישה, אובדן, אלימות או בסה"כ משפט שהבוס אמר והעליב אותי. עלינו לחוות מחדש את האירוע, הפעם מלאי משאבים, וזאת על מנת שלא נאלץ לאלחש את עצמנו.

ניתן לבצע זאת בקלות על ידי טכניקות NLP שמשתמשות בציר הזמן.

סיבה שניה לתחושת ריקנות כתוצאה מהדחקה

הסיבה השניה להדחקת רגשות נגרמת מכך שאדם אינו חש בטוח לבטא את עצמו ולהגיד את מה שעל ליבו, שאינו מסוגל לעמוד על שלו, ובאופן כללי מנותק מחלקים מסוימים באישיותו.  מצב זה של חוסר יכולת לבטא חלקים בתוכינו לרוב נגרם אצל ילדים שלא קיבלו "הערכה חיובית בלתי מותנית". כלומר, קיבלו אהבה והערכה בעיקר כשענו על ציפיות ההורים.

אותם ילדים למדו שצדדים מסוימים בתוכם אסורים. וככל שהאהבה שקיבלו הייתה מותנית יותר, כך יותר רגשות וחלקים באישיותם הודחקו. כמו שהסברנו קודם, הרגשות הן כמו צינור, ברגע שאנחנו רוצים לחסום רגש אחד, אנחנו יוצרים סתימה בצינור ובכל קשת הרגשות ואז נוצר אלחוש רגשי ותחושת ריקנות.

הקשר בין תחושת ריקנות לבין אותנטיות

כאן המשימה שלנו היא ללמוד לסמוך על עצמינו, להתחבר למי שאנחנו ולפתח אותנטיות. איך לעשות זאת דיברנו על כך במאמרים רבים אחרים לדוגמה: שיפור הערכה עצמיתמדיטציה לאהבה עצמית.

כעת קחו על עצמכם משימה, לבדוק האם יש רגשות שאתם לא נותנים להם ביטוי, האם יש דברים שאתם מפחדים להגיד ובעיקר האם יש לכם אירועים מכאיבים מהעבר שאתם מדברים עליהם כאילו אתם מספרים לחבר מה אכלתם אתמול בצהריים, כלומר בלי רגש.

הדחקה ותחושת ריקנות

סיבה 3# לתחושת ריקנות: חוסר נוכחות ברגע

הסיבה האחרונה שנעסוק בה במאמר הנוכחי היא חוסר נוכחות. בעידן של היום אנחנו יותר ויותר לכודים בזרם בלתי פוסק של מחשבות וסיפורים.

כל עוד הסיפור שאנחנו מספרים לעצמינו בראש הוא נעים וחיובי, אנחנו בעננים. אבל ברגע שהמחשבות שליליות או שאנחנו קולטים שכל המטרות והתכנונים שלנו לעתיד וגם כל הנוסטלגיות שלנו מהעבר אלו רק סיפורים חסרי משמעות. ברגע הזה נחווה תחושת ריקנות.

לעומת זאת, כאשר אנו מתמקדים ברגע הנוכחי, אנחנו מתמקדים בדבר היחיד שבאמת קיים, שאינו סיפור והמצאה בראש שלנו. כל המחשבות על ריקנות חדלות להתקיים, כיוון שהן רק בראש ותמיד קשורות לעבר או לעתיד. מעבר לכך, עצם ההתמקדות בהווה ממלאת אותנו וגורמת לחוויה נעימה של רגיעה שממיסה כל תחושת ריקנות.

תחושת ריקנות מתמוססת לנוכח ההתמקדות בהווה

יתרון נוסף שנוכחות ברגע מאפשרת לנו, הוא להנות מהדברים הקטנים ולהעניק להם משמעות וחשיבות. מה שיקרה הוא שנוכל להבחין פתאום בצמחים ובפרחים או לחלופין בבניינים ובפלאי הטכנולוגיה, נוכל להבחין איך הגוף שלנו נושם בלי שנאלץ לבקש ממנו. איך אנחנו מקשיבים וקוראים בצורה פלאית. הרי אתם צופים בכתמים שחורים על המסך, המוח שלכם הופך אותם לאותיות, את האותיות הוא מחבר למילים ולמשפטים שיש להם מסר עבורכם. והכל מתרחש באופן אוטומטי כל הזמן.

יש כל כך הרבה יופי בעולם שאיננו מבחינים בו, כי אנו שקועים במחשבות וסיפורים.

האם יש קשר בין המקצוע לבין תחושת ריקנות או משמעות?

למעשה, ברגע שאנחנו לומדים לחיות ברגע ולהנות מהדברים הקטנים, אין צורך במטרה גדולה ורבת השפעה. הרי אנחנו יכולים להמציא תרופה לסרטן, ועדיין, אם לא נלמד לחיות בכאן ועכשיו, לא נחווה את המשמעות הנכספת. וההפך, ניתן לבצע פעולות סתמיות, אבל אם אנו יודעים לשים לב לרגעים הקטנים והקסומים בחיים ולהתלהב מהם, אנחנו נרגיש מלאי חיות, כמו שילד קטן מרגיש כשהוא משחק בצעצועים שלו. הילד חווה חיוניות ומלאות, למרות שאלו משחקים סתמיים וחסרי משמעות מיוחדת.

לכן החליטו לפתח הרגל של התמקדות בכאן ועכשיו, בתחושת בגוף, בנשימה, במה שהעיניים רואות, בצלילים שמסביב, כך תוכלו למצוא עניין ומגוון בכל דבר פעוט ותחושת הריקנות תתמוסס לחלוטין.

הודיה

סיכום: 3 טיפים להתגבר על תחושת ריקנות

טיפ 1 להתגבר על תחושת ריקנות פנימית וחוסר משמעות

אל תחפשו משמעות תצרו אותה על ידי התמסרות לחזון, כאשר עבור רוב האנשים יהיה הרבה יותר מספק להתמסר לחזון שתורם לאנשים רבים.

טיפ 2 להתגבר על תחושת ריקנות פנימית וחוסר משמעות

בחנו את עצמכם עד כמה אתם  מבטאים רגשות בחופשיות? עד כמה אתם חופשיים להיות אתם עצמכם? האם יש לכם טראומות? האם יש לכם רגשות מודחקים? האם יש לכם דפוס של ריצוי?

אם כן, היעזרו באיש מקצוע ועיבדו על הדברים האלו.

טיפ 3 להתגבר על תחושת ריקנות פנימית וחוסר משמעות

התמקדות ברגע, זו כמובן מיומנות בפני עצמה, אשים כאן כמה מדיטציות שעוזרות בכך, כמובן יש עוד הרבה. ואפשר לתרגל נוכחות גם בלי מדיטציה.

בונוס – מדיטציית שעוזרות עם תחושת ריקנות

מדיטציית מיינדפולנס של חמש דקות – לנוכחות ברגע

מדיטציה לאיזון קצב פעימות הלב ויצירת שלווה

מדיטציה לריפוי הילד הפנימי

טיפ זהב להתגבר על תחושת ריקנות

מה שבטוח יכול להועיל בליישם את כל אחת משלוש העצות הוא להמשיך להזין את עצמכם בתכנים מעצימים, למעשה עצם כך שאתם מקדישים את הזמן הפנוי שלכם לדברים משמעותיים שמפתחים אתכם במקום לסרק, זה כבר הופך את החיים שלכם למשמעותיים יותר, אז מומלץ לעקוב אחרי ערוץ היוטיוב כדי לקבל עוד תכנים איכותיים בחינם

וגם ממליץ לכם לבדוק את הקורס המושקע והאיכותי שלי, איך לפתח ביטחון עצמי יציב, קורס שבן היתר עוסק גם בפיתוח משמעות ובקשר שבין חיים משמעותיים לתחושת הערכה עצמית.

מאחל לכם חיים מלאי משמעות

שחר כהן

רוצים להתייעץ איתי, לשאול שאלות, או לשתף בחוויות ותובנות?

יש שתי דרכים לעשות זאת:

1. בתגובות של ערוץ היוטיוב. אני מגיב מהר ומשקיע זמן רב כדי לקרוא הכל ולענות לכולם.

ובלי קשר שווה לעקוב שם, כדי לקבל בחינם תכנים איכותיים שעולים רק ביוטיוב.

2. באינסטגרם. בכל יום רביעי אני עושה שאלות ותשובות בסטורי.

כמובן, גם באינסטגרם תמצאו תוכן בלעדי, ממוקד ואיכותי שמתפרסם רק שם.

לאימון אישי משולב NLP כיתבו לי

לחצו כאן כדי לקבל השראה שבועית לWhatsApp (הודעה אחת בשבוע)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן