טיפול בהתמכרויות – 6 תובנות וכלים

הטעות האכזרית של טיפול בהתמכרויות

"התמכרות לא מעידה על אופי חלש, היא מעידה על כאב נפשי חזק" פרופ' שאולי לב רן

מלחמה בסמים היא קונספט בעייתי וזו הסיבה: קוקאין, הרואין ושאר הסמים, אלו חומרים דוממים שלא ניתן להילחם בהם, ניתן להילחם רק באנשים שמשתמשים בסמים, ואלו הם גם ככה מי שסבלו יותר מכל מהזנחה בילדות.

אלו אנשים שעברו טראומות וסוחבים איתם כאב וצלקות רגשיות, יש להם קושי אדיר לסמוך, הם מרגישים שהעולם הוא מקום עוין וזו הסיבה שהם הגיעו לסמים.

ובמקום לעזור להם, מה שהחברה שלנו עושה זה להעניש אותם ועוד יותר לרסק את האמון שלהם בבני אדם, עוד יותר לדחוק אותם לשולי החברה, לגרום להם להרגיש נחותים, להגדיר אותם כפושעים ואח"כ להתפלא שהשימוש בסמים רק גובר.

אבל מה אם היינו לוקחים חלק מהתקציב של המלחמה בסמים (שהיא בעצם מלחמה באנשים שהחיים הכי דפקו אותם),והיינו משקיעים אותו בלהעניק להם תמיכה רגשית ובלשלם משכורת מכובדות לעובדים סוציאלים למשל. על פי מספר ניסויים והערכות, זה היה עובד יותר טוב.

המסר הזה הוא תמצית של 10 הדקות האחרונות בפודקאסט עם פרופ' שאולי לב רן ומתייחס אל המכורים הכבדים. במשך 60 הדקות שלפני כן עסקנו בהתמכרויות שרלוונטיות לרוב האוכלוסייה: סיגריות, אלכוהול, סוכר, סמארטפונים.

 דיברנו על:

– הפסיכולוגיה מאחורי התמכרויות.

– הקשר בין הרגלים מזיקים למסוגלות עצמית.

– מהו הכאב הרגשי שעומד בבסיסם של הרגלים מזיקים.

– איך להתמודד עם ההתמכרות לטכנולוגיה ועם הפרעות הקשב שהיא יוצרת.

– איך לתקשר עם אנשים שסובלים מהתמכרויות בצורה נכונה שלא תעורר התנגדות.

– ועוד נושאים מרתקים שרלוונטים לכולנו.

פרופ' לב רן הוא פסיכיאטר, פרופסור חבר בחוג לפסיכיאטריה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת ת"א. חוקר–עמית במרכז להתמכרויות ובריאות הנפש בטורונטו ומייסד שותף של המרכז הישראלי להתמכרויות (ICA). ובקיצור אחד החוקרים והמטפלים המובילים בארץ בנושא התמכרויות.

כאן הקישור להאזנה בספוטיפיי

4 דרכים בהן התמכרויות משפיעות על המוח

"התמכרות זה אדם שמכר את עצמו כעבד לתענוגות חיצוניים ורגעיים"

כל הרגל מזיק מתחיל תמים, רק להנות קצת מאלכוהול, סיגריות, קנאביס, סוכר, משחקי מחשב  ו-___ (השלימו).

בהתחלה זה מרגיש מתוך בחירה ובשליטה, אבל לאט לאט מאבדים את חופש הבחירה וגם כשמבינים את ההשלכות ורוצים להפסיק או לצמצם, זה לא כל כך פשוט. 

אנחנו מגלים שהפכנו לתלויים בחומר חיצוני שלא משנה כמה לוקחים ממנו, זה לא באמת מספק, זו רק הנאה רגעית שאחריה מגיעה ריקנות. במשך זמן גם מתרחשים שינויים פיזיולוגיים במוח שהופכים את ההתמכרות ללופ אכזרי שקשה מאוד לצאת ממנו.

א' – מתפתחת סבילות ובכדי לחוות שוב את אותו הריגוש, צריך כל הזמן להגדיל מינונים.

ב'– אונת המוח הקדם מצחית שאחראית על השליטה העצמית נחלשת ואז לאדם יש פחות כוח רצון ויכולת להתנגד להתמכרות. 

ג' – יותר ויותר גירויים חיצוניים ופנימיים מדליקים אצלו את ההשתוקקות וכל היום הופך למאבק בהרגל המזיק. 

ד' – כל פעם שיש סטרס או תחושה שלילית האוטומט נהיה לברוח להתמכרות.

החדשות הרעות הן: ככל שחולף הזמן, השינויים המוחיים מתעצמים והופכים את האפשרות להשתחרר לחופשי לכמעט בלתי אפשרית. 

החדשות הטובות הן: יש דרכים להחזיר אלינו שליטה וגם לשקם את המוח, וברגע שעולים בחזרה על הגל החיובי, זה מתחיל לזרום ולא צריך עוד להיאבק בהרגל באופן יום יומי, אבל זה כן דורש להשקיע ולעשות עבודה בהתחלה. 

אם מעניין אותך לדעת יותר על הדרך שאני מציע, יש לי תוכנית אימון דיגיטלית שעוסקת בנושא ועוזרת לך שלב אחר שלב להשתחרר מהרגלים מזיקים כמו שעבוד ל: סוכר, סמארטפון, סיגריות, קפה, וויד ו____(מה שיש לך)

 התוכנית היא חבילה של 4 קורסים

הראשון עוסק בפיתוח התמדה וכוח רצון על דרך החיוב, איך להתמסר למטרה ולבנות משמעת עצמית מפלדה. 

השני עוסק בבניית הרגלים רצויים.

השלישי בפרדוקטיביות – איך להפחית הסחות דעת, הפרעות קשב, איך לארגן את הסביבה שתתמוך בנו וטיפול בעוד חסמים שמעקבים אותנו. אחרי שחיזקנו משמעותית את שרירי ההתמדה אנחנו בשלים לתקוף ישירות את ההרגל המזיק.

והקורס הרביעי מסביר את השורשים הרגשיים, המוחיים והסביבתיים של התמכרות, לאחר מכן הוא מוביל אותך בתהליך של שישה שלבים לפרק את ההרגל המזיק מהיסוד. כולל ניקוי התנגדויות פנימיות לשחרור ההרגל והבנת הרווחים הסמויים שהוא מפיק עבורנו, כולל שבירת האוטומט המוחי ועוד…

גילוי נאות

התמכרות היא עסק מורכב, גם אם המנגנונים המוחיים דומים בכל ההרגלים המזיקים, זה לא אומר שכל התמכרות זהה. מישהו שיש לו חולשה קלה לסוכר או לסמארטפון לא נמצא באותה סיטואציה כמו מכור לסמים שגר ברחוב. יש פה סקאלה רחבה וכל מקרה לגופו, אז אני לא יכול להבטיח במאה אחוז שהקורס לבדו יציל אותך מכל התמכרות בכל מצב, זה יהיה לא אתי להצהיר כך ואפילו אגיד במפורש, התוכנית לא נועדה לאלו שנמצאים על הקיצון של הסקאלה, אלא נועדה להרגלים מזיקים והתמכרויות נפוצות יותר כמו: עישון, סמארטפון, קניות, סרטים כחולים, עשב ירוק וכ"ו. ובנוגע לכך התוכנית הזו בהחלט יכולה לקדם אותך משמעותית.

אפילו אם תצטרך פוש מעוד כיוון כגון אימון אישי, התוכנית תתן לך פור אדיר ותקצר לך משמעותית כל תהליך משלים שתעשה. כידוע מאמן אישי טוב שיודע לגעת בעומקים הרגשיים עולה 350-700 ש"ח.. אז אם הקורס יחסוך לך נגיד 10 אימונים אישיים הוא יהיה סופר משתלם. אפילו אם זה חסך לך רק שניים (וזה יחסוך הרבה יותר).

אמנם זו לא השוואה נכונה, אבל אם היה אפשר להשוות, חשוב להבין שהתוכנית שווה ערך להרבה אימונים אישיים ויודעת לתת דברים שלא ניתן לקבל באימון, כי זה מעביר אותך תהליך, מכניס לך מסרים, נותן לך ארגז כלים ופתוח לך ללא הגבלת זמן, כך שבכל רגע של משבר ניתן לחזור אליה. ועבור רוב האנשים זה בהחלט יכול להספיק, ולשחרר אותם מהשעבוד להרגל המזיק.

כאן הקישור לתוכנית

לטפל בהתמכרויות ולהשתחרר

טיפול בהתמכרות לסמארטפון (נפוץ מאוד)

"הסמארטפונים הופכים לאדונים שלנו, במקום לכלים שמשרתים אותנו" – קאל ניופורט

לפני כמה חודשים עברתי ברחוב ליד גן משחקים וראיתי אבא מנדנד את הילדה שלו כשהוא לגמרי שקוע בסמארטפון. הילדה ישבה עצובה עם פנים נפולות ורק מידי פעם כשהוא שלח מבט לבדוק שהכל בסדר, חיוך גדול נפרש על שפתיה והעיניים שלה נפתחו כאילו התחננו לקבל קצת יחס, אבל האבא מיד חזר לסמארטפון. הגוף שלו אומנם נכח שם, אבל התודעה שלו שהתה במקום אחר.

ברגע הראשון שפטתי אותו וחשבתי "אני בחיים לא אהיה אבא כזה" אבל שבריר שניה לאחר מכן, קלטתי שבכלל לא בטוח, המכשירים האלו די ממכרים וזה לא הולך ונעשה קל יותר. 

כאשר הבעיה עם התמכרות למסכים היא שזה לא שחור ולבן, כי הרי יש בטכנולוגיה המון יתרונות שאנו נהנים מהם על בסיס יום יומי, וזה הופך את הסיפור למורכב יותר. לא מדובר כאן בסיגריה שאפשר וכדאי להתנזר לחלוטין, פה צריך למצוא את האיזון.

לדעתי התהליך החברתי שנעבור יהיה דומה לתהליך שהתרחש בתזונה, בהתחלה היה מלא ג'אנק ומגפת השמנה, היום יש יותר מודעות לאוכל בריא, לצום לסירוגין ולהפחתת מינונים, כך שאפילו במצב שבו הפיתויים רק מתעצמים, אנשים שרוצים – מצליחים לשמור על הבריאות, יחד עם זאת חייבים להיות במודעות גבוהה ולעצב את הסביבה באופן שתתמוך בנו.

אחד הצעדים שיכולים לעזור בנושא זו התוכנית לשינוי הרגלים

איך לטפל בהתמכרויות מסכים

כיצד נוכל לטפל בהתמכרויות שנובעות מניתוק רגשי

"התמכרויות הן משככי כאבים למצוקות רגשיות"  גאבור מאטה

הסיבה השורשית להתמכרויות ולהרגלים מזיקים, היא תמיד בריחה מכאב. ניתן לחשוב על זה כעל הסחת דעת רגעית מרגשות צורמים. 

ברמה שכולנו מכירים הסחת הדעת יכולה להיות אכילת מתוק שבאה בעקבות תחושות עומס ולחץ נפשי, או בהייה במסכים שבאה בעקבות תחושות שעמום או ריקנות. 

ברמה הקיצונית זה יכול להגיע להסנפת קוקאין שמאפשרת לברוח לרגע משנאה עצמית ומנפש מצולקת בטראומות.

בכל מקרה חשוב להבין שמתחת לכל התמכרות יש כאב רגשי, וככל שהכאב חזק יותר, כך הסיכון להתמכר גדול יותר. ואם רוצים לטפל בהתמכרות או להפסיק הרגל מזיק, חייבים לטפל גם בכאב הרגשי השורשי. 

הסרטון הבא נותן מבט פסיכולוגי מעמיק על התמכרויות, ניתוק רגשי, שחרור משקעי עבר ועבודה על דימוי עצמי. כאשר כל התובנות מגיעות דרך סיפורו המרתק של הזמר אלטון ג'ון. 

יש גם מאמר, אך ממליץ לצפות בסרטון, הוא מכיל בתוכו שזירה ואיסוף של קטעים מתוך הסרט על אלטון ג'ון ומתוך שיריו, כך שזה מתאר את העקרונות הפסיכולוגים בצורה מוחשית. 

כאן הקישור למאמר ולסרטון על ניתוק רגשי

דרך אגב אחד הסרטונים שקיבלתי עליו הכי הרבה תגובות שהוא נגע לאנשים בנקודה עמוקה ונתן להם תובנות על עצמם…

התמכרויות רעות

האירוניה של התמכרויות והרגלים מזיקים

"מה שתוקע אנשים בהתמכרויות, זו האמונה שכדי להפסיק אותן צריך לוותר על הנאה"

אם הייתי חונק אתכם עד למצב מכאיב שבו אתם מתקשים לנשום, ואז הייתי משחרר, האם הייתם מכנים את רגע ההרפיה מהחנק רגע כיפי? האם הייתם מבקשים ממני לחנוק אתכם שוב ושוב כדי שתוכלו לחוש את הריגוש של השחרור?

אדם שפוי היה עונה שלא כמובן, ובכל זאת, רבים מאיתנו עושים את זה באופן יום יומי. איך בדיוק? כי זו סוג ההנאה שאנשים מפיקים מהתמכרות לסיגריות, קנאביס, קפה וכל התמכרות אחרת בעלת אופי כזה. 

בהתחלה זה אכן מענג, אבל במשך זמן המוח מסתגל ומצמצם את כמות הקולטנים שמושפעים מהחומר, כך שהתחושה שחווים היא לא תוספת אושר, אלא שחרור רגעי מחנק ומלחץ נפשי שהחומר הממכר יצר מלכתחילה.

האם זו נחשבת הנאה אמיתית? ברור שלא
לכן כשאתם מעיפים התמכרות מהחיים שלכם, אתם לא מוותרים על כלום, אלא רק מרוויחים.

טיפול בהתמכרויות

מינימליזם – טיפול בהתמכרות ליותר

"גם דברים טובים, בעודף הופכים למזיקים"

אוכל הוא הדלק לגוף שלנו, בלעדיו נהיה חסרי אנרגיה ולבסוף נמות ברעב. יחד עם זאת, כולנו יודעים שעודף מזון גם יכול להרוג ולגרום לשלל מחלות מטבוליות הרסניות. 

באותו אופן, כל דבר חיובי שנגזים איתו, בסוף ייצור יותר נזק מתועלת. למשל, החברה שלנו נהייתה מכורה לשופינג וצרכנות, עכשיו יש לנו יותר מידי רכוש באופן שמשעבד אותנו כלכלית, מזהם את הפלנטה וגם סותם לנו את הבית וכובל אותנו למקום פיזי אחד.

נעשינו גם מכורים לעשיה, אנחנו רודפים אחרי עוד הישגים באופן שכבר פוגע לנו בשלווה הנפשית ולא מאפשר להנות מהדרך. 

כמובן, יש את המתוחכמים שמסבירים שחפצים או הישגים לא עושים אותך מאושר, אלא רק חוויות ודברים שגורמים לך להיות נוכח בהווה ולהרגיש, אבל מה שאותם אנשים עושים בפועל זה לטוס לחו"ל ולנסות להספיק את כל "יעדי החובה", כך הם מגיעים למצב בו הם לא באמת חווים, אלא רק מסמנים וי.

אותו דבר בכל תחום כמעט,הגענו למצב שיש לנו המון "מזון ג'אנק תעשייתי" שאנחנו כבר לא מסוגלים "לעכל" והוא רק מכביד עלינו וגורם "להשמנת יתר נפשית" שהנזקים שלה הם לחצים, חוסר סיפוק, הפרעות ריכוז, ריקנות והתמכרויות. 

הבעיה שלנו אינה מחסור, אלא עודף. בעידן של היום הפחתה היא דבר רצוי ונחוץ, אין ספק שנדרשת כאן האטה של קצב. וכדי לדבר על הנושא הזמנתי לפודקאסט את עמית נויפלד, אחד ממובילי תנועת ההאטה בארץ ומחבר הספר "היסטוריה של מהירות". דיברנו על מינימליזם, איך זה תורם לאושר ולבריאות שלנו ואיך אפשר ליישם את זה בחיים. פרק שרלוונטי לכולנו.

לחץ כאן לקריאת מאמר על מינימליזם בתחילת המערך מוטמע הפודקאסט עם עמית וסרטונים רלוונטים נוספים.

לחצו כאן כדי להאזין לפודקאסט בספוטיפיי

רוצים להתייעץ איתי, לשאול שאלות, או לשתף בחוויות ותובנות?

יש שתי דרכים לעשות זאת:

1. בתגובות של ערוץ היוטיוב. אני משקיע זמן רב כדי לקרוא הכל ולענות לכולם.

ובלי קשר שווה לעקוב שם, כדי לקבל בחינם תכנים איכותיים שעולים רק ביוטיוב.

2. באינסטגרם. אני עושה שאלות ותשובות בסטורי.

גם באינסטגרם תמצאו תוכן בלעדי, ממוקד ואיכותי שמתפרסם רק שם.

לחצו כאן כדי לקבל השראה שבועית לWhatsApp (הודעה אחת בשבוע)

לתוכנית האימון המקיפה NLP לביטחון עצמי שמעבירה אתכם גם תהליך רגשי יסודי.

לתוכנית האימון לשינוי הרגלים והתמדה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן