תוכן עניינים
Toggleמוטיבציה, התמדה וכוח רצון
איך החיים שלכם היו נראים אם הייתם עושים אפילו אחוז קטן מהדברים שאתם יודעים שמועילים לכם?
אם הייתם קוראים את כל הספרים שקניתם, מתאמנים באופן קבוע, שומרים על תזונה בריאה, עובדים על פרויקט החלומות ועוד ועוד…
זה כנראה היה נפלא 🙂
היה גורם לכם לממש הרבה יותר מהפוטנציאל שלכם, הרי היום מחקרים כבר מראים שהתמדה וכוח רצון הם המפתח להגשמה ומשפיעים יותר אפילו מכישרון ומאינטליגנציה.
כוח רצון חשוב מכישרון (אבל…)
אבל, אפילו שרוב האנשים מבינים שכוח רצון והתמדה הם המפתח לתוצאות בטווח הארוך, הם עדיין לא מצליחים לשמור על מוטיבציה לאורך זמן, כי הם מנסים להשתמש בכוח חיצוני, במקום להפעיל את הכפתורים הפנימיים המדויקים שיבעירו את המנוע. הם משתמשים ב"דלק מזהם" עם תופעות לוואי, במקום ב"דלק אקולוגי" בר קיימא.
במדריך הזה, אני הולך להסביר איך מנגנוני המוטיבציה שלנו בנויים ולאחר מכן לתת תרגילים מעשיים וממוקדים שיצרו שיפט ביכולת שלכם להתמיד במשך זמן ללא תחושת התנגדות .
מי שישכיל ליישם את התוכן כאן, הולך להגביר משמעותית את היכולת שלו לייצר מציאות רצויה וכבר בסיום הקריאה לצאת עם יותר אנרגיה לפעול.
מה מיוחד במדריך למוטיבציה הספציפי הזה?
חשוב להדגיש שוב, המדריך הזה הוא לא רשימת טיפים שטחית, כמו שניתן למצוא במאקו או בא-במייל. אנחנו הולכים בשלב הראשון לדבר על המיינדסט ועל האמונה המגבילה שחוסמת התמדה.
בשלב השני ניכנס לעומק של הפסיכולוגיה ונבין מנגנונים שרוב האנשים לא מודעים אליהם.
ורק לאחר שנבסס יסודות חזקים, נגיע לשלב השלישי בו נעשה את העבודה והתרגילים בפועל.
דגש נוסף: המדריך הזה הוא גם לא גלולת קסם למוטיבציה, אין חיה כזאת.
אבל אל תתנו למה שרשמתי כרגע לשבור את רוחכם, הייתי אומר שזה אפילו מעודד, כי דווקא בגלל שאין גלולת קסם ושמדובר בתכונות שכל כך קשה לרוב האנשים לפתח, אם אתם תהיו מהאחוז הקטן שכן מיישם את התובנות כאן ותהפכו למאסטרים בכוח רצון והתמדה, אתם תוכלו להיות בטופ בכל תחום שתבחרו.
מוטיבציה ולקיחת אחריות
עכשיו חלקכם יכולים להגיד לי, שחר אתה פסימי, למה אתם טוען שרוב האנשים לא מסוגלים לפתח התמדה ומוטיבציה חזקה?
אז תנו לי לשים את האמת על השולחן ולהגיד משהו שלא נעים לשמוע.
הסיבה שרוב האנשים, כולל אלו שכאן קרואים את המדריך, לא יישמו אותו ולא יעלו את הסטנדרט שלהם, היא מכיוון שהם לא מוכנים לקחת אחריות ולהתחיל אשכרה לצאת מאיזור הנוחות.
הרבה יותר קל להאשים
אתם מבינים, הרבה יותר קל להגיד שהכל קשור לכישרון, לגנטיקה, לאינטליגנציה, כי אז או שיש לך את זה או שאין לך. זה לא תלוי בך ולא תלוי בכמה תתמיד/י.
כל עוד אנחנו במיקוד שליטה חיצוני, יש לנו אחלה של תירוץ לשבת רגל על רגל ועדיין להרגיש טוב עם עצמנו, הרי זה לא שאנחנו עצלנים, אלא שממילא אין טעם להשקיע, כי התוצאה לא תלויה בנו.
לעומת זאת, ברגע שאנחנו מודים בפני עצמנו שהפרמטר שקובע את ההישגים בחיינו הוא כוח רצון והתמדה, עכשיו אנחנו "בבעיה", כי זה אומר שנגמרו התירוצים ושצריך להזיז את הישבן וללכלך את הידיים בבוץ.
לכן לא מפתיע שאנשים מעדיפים (בתת מודע) להישאר בתפיסה קורבנית. יש להם המון רווחים מהאמונה ששינוי לא תלוי בהם, ככה הם (כביכול) לא צריכים לשלם מחירים, להתמודד עם אתגרים ולהסתכן בכישלון.
הסיפור שלי עם מוטיבציה והתמדה
אני יודע להעיד על כך, כי בעצמי הייתי אלוף העולם בתירוצים, כנראה שאם הייתה תחרות בחוסר לקיחת אחריות – הייתי זוכה במדליית זהב.
בתור תלמיד שכמעט עף מבית הספר בלי תעודת בגרות, הייתי מאשים את המורים שלא יודעים ללמד. נהגתי להאשים את הפרעות הקשב והריכוז (הרי הן גנטיות ולא קשורות אליי), וגם את משרד החינוך שמכתיב נושאים משעממים.
בתור כדורסלן גרוע ונער חלשלוש ושביר, האשמתי את הגנטיקה, ואת העובדה שלא משקיעים בנו תקציבים.
וגם בתור ילד עם חרדה חברתית, חשבתי שאין מה לעשות, ככה אני, ועל הדרך האשמתי גם את העובדה שאני גר בקיבוץ בצפון ואין מספיק גיוון באנשים…
בכל תחום שלא הצליח לי, מיד חיפשתי (ומצאתי) מיליון ואחד תירוצים וסיבות שיסבירו למה זה לא קשור אלי ולמה אין לי שום דבר לעשות בנדון.
כל התירוצים והאשמות האלו עזרו לי לברוח מהתמודדות עם האתגרים ובו זמנית, להרגיש בנוח עם העובדה שאני לא מתאמץ, כדי לשנות את המצב. הבעיה היא שלמציאות לא אכפת מתירוצים, לא משנה כמה הם יצירתיים.
הקורבנות סיפקה לי תחושה רגעית של צדקנות והגנה על האגו, שהבעיה היא לא בי, אלא שם בחוץ, אבל זה השאיר אותי מריר, מתוסכל ובלי כוחות ליצור את השינוי בפועל ולהשפיע על המציאות איפה שכן אפשר.
נבואה שמגשימה את עצמה
הנרי פורד אמר פעם: "בין שאדם מאמין שהוא יכול ובין שלא, הוא צודק".
כל האמונות המגבילות שהיו לי, כולן הובילו אותי להרים ידיים ולוותר:
- האמנתי שאני חלשלוש בגלל הגנטיקה, אז לא טרחתי להתאמן.
- האמנתי שאני ביישן, אז אין טעם שאנסה לשפר יכולות חברתיות.
- האמנתי שיש לי הפרעות קשב אז אין מה לנסות להתרכז.
- בגילאים מבוגרים יותר אנשים מאמינים שאי אפשר לעשות כסף בישראל, אז הם לא מציבים לעצמם מטרות מאתגרות ולא מוכנים ליזום משהו משמעותי ולקחת סיכון.
- וכן הלאה בכל תחום.
אנחנו חושבים שהאמונות נכונות, בלי לשים לב שמה שהפך אותן לנכונות, זה עצם כך שהאמנו בהן ובעקבות האמונה ביצענו פעולות ובחירות שהובילו אותנו לכישלון.
וכך נוצר מעגל קסמים אכזרי שמזין את עצמו ומתעצם:
תוצאות גרועות > אמונות מגבילות > חוסר התמדה > תוצאות גרועות יותר > אמונות מגבילות יותר > וכן הלאה.
בקיצור – נבואה שמגשימה את עצמה.
הרגע שהכול השתנה
המזל שלי הוא שבגיל צעיר יחסית, נחשפתי לספרי התפתחות אישית.
אמנם זה היה רחוק שנות אור מהידע שיש לי היום, אך אפילו המעט שהיה לי אז הספיק כדי להתחיל לחולל שינוי ולהפוך את הספירלה.
מרגע ששחררתי את התירוצים ופיתחתי התמדה, פתאום התלמיד הכי גרוע, הפך לתלמיד הכי טוב, עבר קורסים מפרכים ב-8200 וסיים אותם בטופ. וגם באוניברסיטה הפתוחה, שדורשת הכי הרבה משמעת, הוא קיבל הצטיינות נשיא.
התמדה וכוח רצון איפשרו לי להפוך משחיף חלש לגבר עם קוביות שמצליח לעשות תרגילים אקרובטיים ולהתגבר על בעיות קואורדינציה רציניות שהיו לי בעקבות צמיחה מהירה.
כן, בגיל 14 כבר הייתי 185 עם פלטפוס, קריסה פנימית, מבנה עצמות עקום ומה לא… אפילו שניה אחת על רגל אחת לא הצלחתי לעמוד. הפיזיותרפיסטים דיברו עליי כאילו אני ממצא ארכיאולוגי נדיר הם אמרו "בחיים לא ראיתי מבנה רגליים כזה". אבל בזכות התמדה של שנים על גבי שנים ביוגה, הצלחתי לעשות תרגילי יציבה וגם לשנות מעט את המבנה.
זה לא שאף פעם לא עולה בי תסכול, כי מבנה עצמות לא משתנה לגמרי, אבל, בסוף גם אם לא נצליח להגיע לפתרון מושלם, מיקוד שליטה פנימי והתמדה עושים הבדל עצום ומשפרים מאוד את המצב. וכל פעם שאני תופס את עצמי חוזר לדפוס קורבנות, אני נזכר כמה הצלחתי כבר להשפיע ולהתחזק פלאים ואם עכשיו משהו לא מסתדר, לא יעזור להתייאש ולהתבאס, אלא לחשוב מחוץ לקופסה ולנסות עוד דרך, להיות אקטיביים.
ויש עוד אינספור סיפורים כאלו שמזכירים לנו שהתמדה יותר משמעותית מתנאי הפתיחה.
מוטיבציה פנימית, כסף ועסקים
עכשיו, אני רוצה לשאול אתכם שאלה אחרת: האם אתם היום מסוגלים להשקיע 4 שעות ביום, במשך 5 שנים, עבור פרויקט כלשהוא שאתם לא מקבלים עליו תגמול ואין לכם שום וודאות אם אי-פעם תקבלו?
זה מה שעשיתי כדי להקים את העסק שלי, לא היה שם רגע של גאונות מבריקה, לא היה רגע של פריצה, אף סוכן לא גילה את הכישרון שלי וחשף אותו לעולם, זה היה עוד יום ועוד יום ועוד יום, עד שהגעתי לשלב שצברתי מספיק מומנטום והתחלתי גם להכניס קצת ומשם זה נהפך לקל יותר, כי ראיתי ניצנים ופיתחתי ודאות שגם אוכל להתפרנס מזה ולשלם לצוות שיוריד ממני משימות שפחות אהבתי.
וכך זה עובד בהרבה מצבים, כל חלום שרוצים להגשים… כנראה מה שחסר לכם באמת זו מוטיבציה והתמדה. וכשתגיעו לרמה שאתם מסוגלים להתמיד אלפי שעות, גם בתנאי חוסר וודאות. תוצאות משמעותיות יגיעו.
נכון, זה לא קל, אבל בעסקים זה אפילו יתרון, כי דווקא בגלל שרוב האנשים לא מסוגלים להתמיד ככה, זה מה שנותן יתרון לאנשים כמוכם שכן מבינים את הכוח של התמדה.
ובסוף יחשבו שאתם קוסמים, שאתם סופר-טאלנט, שהשתמשתם בטריק מיוחד, אבל אתם תדעו שזה בזכות ההתמדה.
מוכנים לקחת אחריות מלאה ולהעלות את הסטנדרטים שלכם?
אם כן, תישארו איתי ותקבלו את כל הכלים שאתם צריכים. עכשיו נסביר על מנגנוני המוטיבציה ורק לאחר מכן נגיע למשימות ולתרגילים, זה חשוב, אל תדלגו.
הקשר בין מוטיבציה להתמדה
אחד הדברים שעלינו להבין כדי שנוכל לחזק את המוטיבציה שלנו, הוא שמוטיבציה ניתן למדוד באופן עקיף בלבד. למעשה, זה לא משנה כמה מוטיבציה אנחנו חושבים או מרגישים שיש לנו, אלא רק מה אנחנו עושים בפועל כתוצאה מכך. לא הלשון בפה היא המשמעותית, אלא הלשון של הנעל.
לכן, מוטיבציה גבוהה באה לידי ביטוי – בהכרח – בעשייה ובהתמדה (וזאת הסיבה שאני מרשה לעצמי להחליף בין המילים לאורך המדריך).
סוגי מוטיבציה
דבר נוסף שחשוב לדעת על מוטיבציה, הוא שלא כל מוטיבציה זהה לאחרת. למעשה, יש לנו ארבעה סוגי מוטיבציה שאתם יכולים לראות במטריצה הבאה:
כמו שניתן להבחין, ישנם שני מאפיינים שמחולקים לשני סוגים כל אחד: מוטיבציה חיובית מול שלילית ופנימית מול חיצונית. בואו נצלול פנימה ונבין כל מאפיין כזה לעומק.
מוטיבציה חיובית מול מוטיבציה שלילית
שימו לב, שכשאנחנו מדברים על מוטיבציה חיובית או שלילית, אנחנו לא מתייחסים אל זה כ-"טוב" או "רע" – ההבחנה היא רק כיוון המוטיבציה.
מוטיבציה אחת נובעת משאיפה לעונג, כלומר, אדם פועל כי הוא רוצה להשיג משהו שיעשה לו טוב (מוטיבציה חיובית); ואילו השנייה נובעת מהימנעות מכאב, כלומר, אדם פועל כדי להימנע מתוצאה שעלולה לפגוע בו.
לדוגמה, שני אנשים משקיעים בעבודה, האחד מתוך שאיפה להתקדם, להשפיע, ליצור (כיוון חיובי, משהו טוב שאנחנו רוצים להגיע אליו) והשני פועל מתוך פחד ממחסור בכסף ופחד מכישלון (כיוון שלילי, כאב שאנחנו רוצים להימנע ממנו).
המוטיבציה השלילית לרוב יותר חזקה, אבל יש לה תופעות לוואי לא רצויות, נסו לחשוב מהן, תכף נחזור לכך.
מוטיבציה פנימית מול מוטיבציה חיצונית
אם המאפיין הראשון שבחנו הוא הכיוון ממנו המוטיבציה מגיעה, המאפיין השני שאיתו נקטלג מוטיבציה הוא האם היא נובעת ממקור פנימי או חיצוני.
לצורך העניין, האם אנחנו מתקדמים בעבודה כדי להיות יותר מסופקים מעצמנו (מוטיבציה פנימית), או שחשוב לנו להרשים את ההורים (חיצונית)?
במקרה שמדובר באינטראקציה עם מוטיבציה שלילית, האם אנחנו מתקדמים בעבודה כי אנחנו חוששים שלא נוכל להרשות לעצמנו את רמת החיים שאנחנו רוצים ולא לאכזב את עצמנו (פנימית- שלילית), או שאנחנו פוחדים מאיך שהחברה תשפוט אותנו ומה יחשבו עלינו (חיצונית-שלילית)?
4 סוגי מוטיבציה
בשורה התחתונה, שתי הסקאלות האלו מייצרות מטריצה של 4 סוגי מוטיבציה.
חשוב להדגיש שכל סוגי המוטיבציה יכולים להביא אותנו לכדי פעולה ואפילו לכדי הצלחה, כולם יעילים במצבים מסוימים ולפעמים מוטיבציה שלילית-חיצונית נחוצה כדי לתת לנו את "הכאפה לפנים" ולהניע תהליכים, אבל למוטיבציה שלילית יש תופעות לוואי, היא לא מחזיקה לטווח הארוך, היא מייצרת סטרס כרוני ופוגעת באושר וחווית ההגשמה. היא כמו דלק זמין, זול וחזק, אבל מזהם.
לעומתה, המוטיבציה הפנימית-חיובית, היא הדלק האקולוגי, היא המנוע שמחזיק מעמד לאורך זמן וגם מייצר רווחה נפשית גבוהה, ללא תופעות לוואי, לכן, בה אנחנו נתמקד במאמר הזה (ואני ממליץ בחום שתתמקדו בה גם בחייכם האישיים).
ארבעת מרכיבי המוטיבציה
דבר נוסף שחשוב שנדע על המנגנונים הפסיכולוגיים שיוצרים מוטיבציה, הוא ארבעת המרכיבים שלה.
מוטיבציה חזקה ויציבה, תמיד תהיה מבוססת על ארבעה מרכיבים. מספיק שאחד מהם חסר והמוטיבציה נחלשת ומתערערת משמעותית.
למעשה, השלבים לבניית מוטיבציה שנלמד בהמשך המדריך וגם התרגילים שאתן לכם, כולם מבוססים בראש או בראשונה על ארבעת המרכיבים האלו.
מרכיב 1# למוטיבציה – השפעה ומשמעות
המרכיב הראשון הוא מידת ההשפעה שיש לדבר מסוים על חיינו, ככל שהגשמה של יעד מסוים תשפיע באופן משמעותי וגדול יותר על החיים שלנו, כך תהיה לנו יותר מוטיבציה לפעול עבורו.
עכשיו, אם תחשבו על כך, זה די מובן מאליו, ברור שתהיה לנו יותר מוטיבציה לפעול כדי להרוויח מיליון שקל מאשר להרוויח אלף שקל.
ברור שתהיה לנו יותר מוטיבציה לפעול כדי להימנע ממחלה קשה, מאשר להימנע משריטה קלה.
לא צריך להיות גאונים כדי להבין זאת, אבל פה העניינים מתחילים להסתבך ונעשים מעניינים, כי יש אפקט אינטראקציה עם שאר מרכיבי המוטיבציה, וכדי לייצר מוטיבציה חזקה ויציבה אנחנו חייבים שכל המרכיבים יעבדו בסנכרון. ותוך כדי שאסביר את המרכיבים הבאים, אתן גם דוגמאות מוחשיות.
מרכיב 2# למוטיבציה – טווח זמן
המרכיב השני מתייחס לפער הזמן שבין הפעולה לבין הפקת התוצאה. מטבע הדברים, קל לנו יותר השקיע בדברים שנוכל לראות את התוצאות שלהם מהר יותר.
לרוב האנשים יותר קל לעורר בעצמם מוטיבציה כדי לעשות שיחת מכירה שמכניסה בכאן ועכשיו 1,000 שקל, מאשר לעבוד על עסק שיכול בעוד שנתיים להכניס מיליון. וזה למרות שלמיליון שקלים יש השפעה יותר גדולה על חיינו.
אגב, זאת הסיבה שאנשים רבים עסוקים רוב היום בכיבוי שרפות ומתקשים להקדיש זמן לפעולות החשובות והאסטרטגיות שבאמת יקדמו אותם עסקית, כי בפעולות אסטרטגיות, יש פער זמן בין המאמץ וההשקעה לבין התוצאה.
דוגמה נוספת לבעיית פער הזמן (במוטיבציה שלילית)
אוקי, בואו ניתן דוגמה נוספת והפעם לגבי מוטיבציה שלילית. נניח שבחורה עם עודף משקל קל ונטייה לאכילת מתוק, עומדת להתחתן בעוד חודש ורוצה להוריד שני קילו, יהיה לה הרבה מוטיבציה לצאת להתאמן במרץ ולשמור על תפריט בריא, כי מדובר במטרה קרובה.
לעומת זאת, יהיה לה הרבה יותר קשה להניע את עצמה להתאמן ולשמור על תפריט תזונה בריא אם הרופא היה אומר לה שבמידה והיא תמשיך ככה, אז בעוד 40 שנה יהיה לה סכרת.
וזה למרות שלחלות בסכרת, להזריק כל יום אינסולין ולדקור את עצמך אחרי כל ארוחה במשך שנים כדי לבדוק רמות סוכר, זה הרבה יותר גרוע מלהיות עם שני קילו עודפים בחתונה. אבל בגלל שזה רחוק, אי שם בעתיד ולא מוחשי, קשה לגייס לכך את המוטיבציה.
תבינו, כבני אדם, קשה לנו להשקיע לאורך זמן אם אנחנו לא מסוגלים לראות את התוצאה מעבר לפינה.
אגב, זאת אחת הסיבות, שהרבה פעמים עדיף לכוון דווקא למטרות קטנות ומדורגות – אפילו שההשפעה שלהם משמעותית פחות – נרחיב על כך כשנדבר על התרגילים.
מרכיב 3# למוטיבציה – רמת הוודאות
המרכיב השלישי בוחן עד כמה אנחנו מאמינים ביכולת שלנו להשיג את התוצאה.
הרי, אם היינו יודעים בוודאות גמורה שלשבת כל יום ולעבוד על העסק החדש, יגרוף לנו הצלחה פיננסית – היינו עושים זאת; למרות שזה קשה, ולמרות שזה עשוי לקחת זמן. אבל בחיים אין וודאות של מאה אחוז ותמיד קיים הסיכון שנשקיע ולא נקבל תגמול. ככל שיש לנו פחות וודאות לגבי התגמול, המוטיבציה יורדת.
זאת הסיבה שהרבה אנשים מוכנים לעבוד מאוד קשה מאוד בשביל משכורת קטנה, אבל לא מוכנים לעבוד בשביל לייצר הכנסות אדירות בעסק, כי המשכורת היא וודאית (כביכול) ובעולם העסקי אין וודאות.
אתם מבינים לא מספיק רק שלמטרה תהיה השפעה גדולה על חיינו, כדי לעורר מוטיבציה, צריך סנכרון גם עם המרכיב של וודאות.
מרכיב 4# למוטיבציה – רמת המורכבות
שלושת המרכיבים הראשונים שלמדנו מתייחסים לתוצאה. המרכיב האחרון שלנו, מתייחס דווקא לפעולות שעלינו לעשות בדרך להשגת התוצאה.
השאלה כאן היא: עד כמה פשוט יהיה לנו להשיג את התוצאה: האם מדובר בהרבה מאוד פעולות קטנות שלכל אחת השפעה קטנה, או שיש מספר מצומצם של פעולות שאם נעשה אותן, התוצאה תגיע.
ככל שהעניין מורכב יותר, כך יש לנו פחות מוטיבציה להתמיד
לדוגמה, בכל מה שקשור להתחממות הגלובלית, למרות שרמת ההשפעה של התוצאה הסופית היא גדולה מאוד – מניעת הרס כדור הארץ – ההשפעה של כל פעולה ספציפית היא זניחה וחסרת משמעות. אם נזרוק את הניילון לפח או למחזור, זה לא מה שיעשה את ההבדל, כי הרי יש עוד 7 מיליארד בני אדם שצריכים לשתף פעולה.
ואפילו אם כל תושבי כדור הארץ ימחזרו ניילון, זה עדיין רק סוג אחד קטן של פעולות שצריך לעשות ולא הסוג הכי קריטי. בכלל יותר דחוף להפחית זיהום במפעלים, זיהום מכלי רכב, לעבור לאנרגיה מתחדשת ועוד מיליון ואחת גורמים שצריך לשים לב אליהם ודורשים שיתוף פעולה אדיר בין כל תושבי הפלנטה. לכן, במקרה הזה, רמת המוטיבציה של אנשים להתגייס ולפעול בעוצמה למען המטרה הזו, היא נמוכה, אפילו שמדובר בנושא בעל משמעות גדולה.
מרכיבי המוטיבציה הם יותר בראש מאשר במציאות
זהו, אלו הם ארבעת הרכיבים: השפעה ומשמעות; טווח זמן; רמת וודאות; ורמת מורכבות.
עכשיו, חשוב לזכור שהמרכיבים האלו הם הרבה יותר פסיכולוגיים. הרבה יותר במחשבות, מאשר במציאות.
לדוגמה, בואו ניקח את המרכיב האחרון שדיברנו עליו של רמת המורכבות:
אדם אחד עשוי לחשוב שכדי לרדת עשרים קילו, מה שנדרש ממנו זה כל יום, לשים לב שהגיעה השעה 7, ללבוש בגדי ספורט ונעליים, לארגן תיק עם מגבת, בגדים להחלפה, צ'יפ לכניסה, בקבוק מים, לנסוע לחדר כושר להסתכל על תוכנית האימונים, לבצע חימום, לעשות תרגיל משקולות ראשון, לעשות תרגיל שני… וכן הלאה בסדרת פעולות ארוך ומייגע.
ברור לכולם שבראש שלו מדובר בעסק מסובך ולכן גם יהיה לו קשה להתמיד.
אדם אחר לעומתו, עשוי לתפוס את כל רצף הפעולות האלו כ"אימון". כל הפרויקט הופך מיד לפשוט יותר לכן קל לו יותר לשמור על מוטיבציה…
אז מזל שהמרכיבים האלו הם בעיקר בראש, כי זה מה שמאפשר לנו לשחק איתם ולעבוד על הפסיכולוגיה שלנו, כדי לפתח מוטיבציה אדירה שלב אחר שלב.
5 שלבים לפיתוח מוטיבציה
אוקיי! עכשיו כשהסברנו היטב את היסודות, יש לנו בסיס איתן להתקדם אל הכלים הפרקטיים ואל 5 השלבים לחיזוק המוטיבציה.
כמו שציינתי השלבים האלו מבוססים על 4 מרכיבי המוטיבציה והם פותחו לאחר עבודה שעשיתי עם מתאמנים רבים.
קחו בחשבון, שהשלבים האלו אמנם עוצמתיים, אך אין להם שום דרך לעזור לכם אם רק תקראו אותם. לכל שלב מצורפת משימה – בצעו את המשימות אם אתם באמת רוצים ליצור שינויי בחייכם.
שלב 1# – להיפטר מהתירוצים ולקחת אחריות (או מיקוד שליטה פנימי)
אני לא יודע אם שמתם לב, אבל בזמן ששיתפתי אתכם בסיפור שלי, כבר למדנו את השלב הראשון בפיתוח מוטיבציה והתמדה – לזרוק את התירוצים מהחלון ולקחת אחריות.
זה עדיין לא שלב שבו אנחנו עושים משהו אקטיבי, אבל אנחנו כן מעדכנים את המיינדסט שלנו ולכן השלב הראשון הכרחי כדי שנצליח ליישם את השלבים הבאים.
כל עוד אנחנו מאמינים שמה שמונע מאיתנו להצליח, אלו נסיבות חיצוניות – לא נוכל לפתח מוטיבציה. הרי, בשביל מה להתאמץ אם ממילא שום דבר לא תלוי בי?
משימה
א) חישבו על משהו שאתם רוצים להצליח בו או להתמיד בו.
לאחר שחשבתם רישמו כותרת שנקראת "תירוצים: הסיבה שאני לא יכול להצליח/להתמיד ב-[השלימו את החסר] " ורישמו את כל התירוצים שעולים לכם.
התרגיל הזה עוזר לנו להודות "בקול רם" (בפני עצמנו) שאלו תירוצים. אנחנו מתייגים אותם בראש שלנו ככאלו וזה מוציא מהם העוקץ.
ברגע שאתם מתייגים מחשבה כאמונה מגבילה או כתירוץ היא מאבדת מכוחה להגביל אתכם. אמנם לא איבוד כוח מוחלט, אבל בהחלט היחלשות משמעותית.
שימו לב, שלטובת התרגיל, אין הבדל בין תירוץ ל-"סיבה".
הרבה פעמים אנחנו אומרים לעצמנו דברים כמו "זה לא תירוץ, כי זה נכון", אבל העובדות בשטח מראות אחרת. כל "סיבה" שבגללה אתם כביכול לא יכולים לעשות משהו – נחשבת תירוץ.
צפוי שהתירוצים הכי מגבילים שלכם, יהיו שקופים עבורכם ואתם תחשבו שאלו עובדות ולא אמונות. כמו שאני סיפרתי על מבנה עצמות, הפרעות קשב וריכוז, אלו הרי דברים גנטיים שלא משתנים, אבל תרשמו גם את אלו ברשימה של אמונות מגבילות, תתחילו להטיל ספק בכך שזה מה שעוצר אתכם.
ב) בכדי להחליש את האמונות האלו עוד יותר ולעבור למיקוד שליטה פנימי במקום חיצוני, הוסיפו פסקה וכיתבו בה דרכים שבעזרתן ניתן להתגבר על כל המכשולים שציינתם בעזרת מוטיבציה והתמדה.
שלב 2# – רתימת מרכיב ההשפעה
"רוב האנשים לא נכשלים בגלל שכיוונו גבוה מידי, אלא דווקא בגלל שכיוונו נמוך מידי"
"באופן מפתיע, דווקא שאנחנו מציבים מטרות גדולות, אנחנו מגבירים את הסיכוי שלנו להגשים אותן, כי אמנם הן קשות יותר להשגה, אך הן אלו שנותנות הכי הרבה מוטיבציה"
השלב השני לפיתוח מוטיבציה, אחרי שיצאנו ממתחם התירוצים, הוא להציב מטרות.
באופן מדויק יותר – להציב מטרות גדולות שמעוררות בנו תחושת שליחות (שנובעות ממוטיבציה פנימית וחיובית כמו שלמדנו).
איך קובעים יעדים
בשביל לקבוע יעדים איכותיים ויעילים, אנחנו צריכים להקפיד על שני דגשים:
- גדול ואפשרי – אנחנו רוצים להציב את המטרה הכי גדולה שאנחנו יכולים, כל עוד אנחנו עדיין מאמינים שהיא אפשרית. אחרת, אנחנו פוגעים בסנכרון עם מרכיב הוודאות. אם המטרה גדולה מידי, (כמו להשיג מיליארד דולר תוך שבוע) זה מרגיש כמו פנטזיה ולכן זה לא יעשה את העבודה.
- פירוק לגורמים – לאחר שהצבנו את המטרה הגדולה והאפשרית, אנחנו חייבים לפרק אותה ליעדים. פירוק לגורמים מאפשר סנכרון עם מרכיב טווח הזמן שלמדנו ובכך מקל עלינו עוד.
רוצה לקחת את המוטיבציה שלך צעד קדימה?
הצטרפ/י אל תוכנית האימון לשינוי הרגלים, כוח רצון והתמדה
משימה
נסחו מטרה הכי גדולה שאתם יכולים לחשוב עליה שאתם עדיין מאמינים שהיא אפשרית, לאחר מכן חלקו את הדרך אליה ל-5 עד 10 צעדים .
שלב 3# – צמצום פער הזמן
קודם לכן למדנו, שבתור בני אדם, קשה לנו להתאמץ ולפעול עבור תוצאות שצפויות להתרחש בעתיד הרחוק. קשה לנו להשקיע שעות עבודה אם אנחנו יודעים שהתגמול על העבודה יגיע רק בעוד שנה למשל. לשם כך, אנחנו רוצים להביא את העתיד אלינו באופן כלשהו ולנסות לחוות אותו ואת ההשלכות שלו כבר עכשיו.
ישנן דרכים רבות לעשות את זה, כמו לוח חזון וכדומה…
אני ממליץ על "שיטת המכתב".
בשיטה זו, נכתוב מכתב תודה מהאני העתידי שלנו. כלומר, ממי שנהיה לאחר שנגשים את היעד. במכתב, נכיר לעצמנו תודה על מה שאנחנו עושים היום למען העתיד ונספר איך הגשמת היעד שיפרה את החיים שלנו.
באופן זה, נצמצם את פער הזמן ונאפשר לעצמנו לחוות מעכשיו את השלכות הפעולות שלנו על העתיד. להתחבר עם האני העתידי ולקבל ממנו כוחות.
משימה
לאחר שבחרתם יעד גדול, הכי גדול שהוא עדיין אפשר ופירקתם אותו לגורמים, כתבו מכתב תודה מהאני העתידי שלכם והודו על הפעולות והמאמץ שאתם משקיעים ממש עכשיו.
שלב 4# – וודאות
וודאות היא נושא בעייתי במיוחד וחשוב שנתעכב עליו לרגע. הוא בעייתי, מכיוון שבמציאות עצמה – וודאות היא אשליה. אין שום דבר וודאי במציאות. זה אומר, שהוודאות נמצאת רק אצלנו; היא מנגנון פנימי.
בניית הרגל חשיבה של וודאות תאפשר לנו להרגיש בטוחים יותר בדרך שלנו ובכך תקל עלינו ליישם אותה.
הדבר החשוב ביותר כדי ליצור וודאות, הוא קודם כל תוכנית ברורה. כשיש לנו תוכנית מסודרת עם יעדים, הוודאות שלנו יציבה יותר וכך גם המוטיבציה שלנו.
מעבר לכך, אנחנו יכולים לחזק את הוודאות הפנימית שלנו על ידי יצירת הרגל חשיבה מתאים. דרך מצוינת לעשות את זה היא באמצעות שאלות מעצימות. כלומר, שאלות שעובדות על תת המודע שלנו ועוזרות לנו לבנות ביטחון וודאות.
איך מנסחים שאלה מעצימה? חישבו על היעד שלכם וחפשו שאלות שמחזקות את ההצלחה בו.
למשל, אם היעד שלי הוא לרדת במשקל, אני יכול לשאול שאלות כמו: "מה יאפשר לי לרדת במשקל?", "למה אני אצליח לרדת במשקל?", "מה הופך אותי לאדם המושלם לרדת במשקל?" וכולי…
משימה
קחו את היעד שהצבתם והחלו לשאול לגביו שאלות מעצימות.
שלב 5# – מיקוד (או רתימת מרכיב הפשטות)
זיכרו שהמוח שלכם נמצא בצד שלכם. הוא רוצה שתצליחו. ככל שתקלו עליו לעזור לכם ככה הוא יעשה את זה טוב יותר, ואחת הדרכים הטובות ביותר להקל עליו, היא לעשות את הכול כמה שיותר פשוט.
ככל שתפשטו את הדרך ליעד שלכם, ככה יהיה לכם קל יותר להתמיד ולהגשים אותו.
משימה
עצרו וחישבו: מהם שלוש הפעולות שיניעו את כל התהליך? שלוש הפעולות שלאחר שנשלים אותן השאר כבר יתרחש מעצמו?
מה עושים מכאן?
אתם יודעים מה אתם רוצים ויש לכם יעד גדול ואפשרי, מפורק לגורמים. אתם מלאים בהשראה ומוטיבציה הודות למכתב מהעתיד, חיזקתם את הוודאות הפנימית שלכם בעזרת שאלות מעצימות ופישטתם את הצעדים להגשמת היעד. מה עכשיו?
עכשיו, הגיע השלב החשוב ביותר – שלב היישום!
אם אתם מרגישים שזה נגע בכם, אבל הייתם רוצים שאמשיך לאמן אתכם עם עוד כלים ובמסגרת יותר ברורה בתוכנית מקיפה שלב אחר שלב, אני מציע שתשקלו להצטרף לתוכנית שיצרתי לשינוי הרגלים, משמעת עצמית, התמדה וכוח רצון.
בתוכנית האימון אנחנו:
- נלמד לעומק על כל המנגנונים שדיברנו עליהם
- נכיר עוד 11 מחסומי התמדה שמונעים מאתינו הגשמה
- נלמד למקד את עצמנו ולשמור על מיקוד לאורך זמן
- נבנה הרגלים יציבים שמייעלים תהליכים
- נרכוש שיטות להתגבר על הפרעות קשב וריכוז
- נלמד לנהל את הרגשות בצורה שתתמוך בהתמדה
- נבין איך לארגן את הסביבה באופן יעיל
- נתמקצע בהצבת מטרות ובניית חזון
- נקבל כלים להפסיק עם הרגלים מזיקים והתמכרויות למיניהן
- ועוד ועוד ועוד ועוד
והכל? באופן פרקטי, שידחוף אתכם כל הזמן לפעול.
נכון לעכשיו, למעלה מ- 1,000 אנשים למדו את תוכנית האימון הדיגיטלית שהוצאתי בשנה שעברה (לפיתוח ביטחון עצמי), והתגובות מטורפות – זו תוכנית מדהימה. ובכל זאת, דרך המשובים למדתי איך לשפר אפילו יותר.
והתוכנית הזו אפילו יותר פרקטית וממוקדת. אי אפשר ללכת בה לאיבוד, היא מובילה אתכם צעד צעד. ובו זמנית, היא עמוקה, מקיפה ועשירה בתכנים רבים, כל מה שצריך כדי לפתח משמעת עצמית ולשנות הרגלים. וכל מה שיכול לעזור להתמדה אפילו באופן עקיף.
אם הגעת עד לכאן, נראה לי שזה בשבילך ועכשיו מה שצריך זה רק את קצת כוח רצון להצטרף לתוכנית ולעשות אותה, כדי להגדיל בהרבה את יכולת ההתמדה והמשמעת העצמית שלך