טיפוסי אישיות וזיהוי חוזקות – 6 טיפים, תובנות וכלים

זיהוי החוזקות דרך החולשות

"ברגע שבו הדלקת נר, הטלת גם צל"

וכמו שהאור יוצר צל, כך גם התכונות החיוביות והחוזקות שלנו עשויות לייצר "צד אפל".

למשל, אדם הישגי מאוד ובעל משמעת עצמית, עלול להגיע למצב שהוא לחוץ תמידית ומפספס את רגע ההווה. אדם עם חוש צדק ואחריות חברתית, עלול להפוך ל"צדקן" וזועף. וכן הלאה עם כל תכונה חיובית…

לכן עלינו להיות מודעים לעניין ולוודא שהצל לא מתעלה על החוזקה.

על הצד השני של המשוואה, אנחנו יכולים להשתמש "בצל" כדי לאתר את "האור".

למשל אם אדם קצת מעופף וחסר ריכוז, אולי זה תוצר לוואי של נפש יצירתית-אומנותית. אם אדם ביקורתי ונתפס לקטנות, ייתכן וזה מעיד על חדות אבחנה ויכולת ארגון גבוהה. כלומר, לעיתים דרך התכונות שאנחנו פחות אוהבים בעצמנו, אנחנו יכולים לגלות את החוזקות. ועל הנקודה הזו בדיוק אני מרחיב בסרטון של היום מדובר בסרטון עם משל ייחודי, שרק מעצם כך שתאזינו לו, הוא כבר יעביר אתכם תהליך שיעזור לכם לאתר את החוזקות והכישרונות שלכם.

הסרטון מכיל תרגילים וכלים פרקטיים שיעזרו לכם לזהות חוזקות (עוד הרבה מעבר לרעיון שהבאתי פה).

טיפוסי אישיות על פי היהדות

"לפעמים אתה לא מבין את הכוח שלך עד שאתה עומד פנים אל פנים עם החולשה הגדולה ביותר שלך" סוזן גייל

אולי חלקכם תופתעו מכך, אך בתורת הנפש היהודית יש מודל שמחלק אנשים ל-4 טיפוסי אישיות על פי החומרים: אש, עפר, מים ורוח.

 לכל טיפוס יש רגש או מידה "רעה" שאיתה הכי קשה לו להתמודד, משהו מוטבע שמלווה אותו כל החיים.

למשל לטיפוס אש קשה לקבל מציאות לא שלמה או שדברים לא מסתדרים, לכן זה עלול להוביל אותו לכעס, ביקורתיות ותסכול, אבל בנטייה הזו טמונה גם המעלה שלו, כי זה מלווה בחתירה למצוינות, יכולת להתמקד במטרה ולהיכנס לעומקם של דברים.

ברגע שטיפוס אש מכיר את עצמו ואת הנטיות שלו הוא יכול מצד אחד לעשות עבודה פנימית על שחרור שליטה וקבלת המציאות ומהצד השני לוודא שתמיד תהיה לו מטרה משמעותית שגדולה מעצמו כדי שהאנרגיה שלו תושקע בלקדם אותה במקום להתעצבן משטויות. וכך עם כל אחד מהטיפוסים.

ברגע שאנחנו מבינים מי אנחנו ומהן הנטיות שמוטבעות בנו, אנחנו יכולים לדעת מה נקודות התורפה שעלינו להיזהר מהן וגם מה התיקון שלנו ואיך להפוך את החולשה שלנו למעלה וכוח.

כדי להרחיב על הנושא הזמנתי לפודקאסט את ד"ר יחיאל הררי, בעברו מרצה באוניברסיטת ת"א, עיתנואי ויועץ פלמנטרי וכיום מנגיש לקהל הרחב ידע מעמיק על תורת הנפש היהודית בצורה מעניינת ומעשית. ד"ר הררי חיבר 10 ספרים העוסקים בתחום שהגיעו לעשרות אלפי אנשים.

יש לו אנרגיה ממגנטת וידע בלתי נדלה, והנושא של הפרק עוסק בתכנים שכמעט ולא ניתן למצוא עליהם מידע, כך שזה הולך לחדש לכם.

כאן הקישור לספוטיפיי

טיפוסי אישיות וסגנונות תקשורת לפי שיטת התדר

"לכל אחד יש גאונות, אבל אם תשפוט דג על פי יכולתו לטפס על עץ, הוא יחיה כל חייו באמונה שהוא טיפש" מיוחס לאיינשטיין.

האם קרה לך פעם שלא הצלחת בתחום מסוים, למרות שממש ניסית? אולי זה היה מתמטיקה, או דיבור בפני קהל, או ספורט… מה שזה לא היה, זה שאב אנרגיה ולא זרם טבעי ואולי אפילו התחלת להאמין שמשהו לא תקין איתך, אולי אין לך מספיק כישרון.

וכששמעת כל מיני מנטורים אומרים שיש בתוכך כוחות ולכל אדם יש את כל המשאבים, זה אולי קצת הרגיז אותך, כי חשבת "קל לזרוק קלישאות באוויר, אבל זה מנותק מהמציאות"

ובכן, אולי הסיבה שהרגשת כך היא מפני שעד היום שפטת את עצמך על פי קריטריונים שאינם תואמים את החוזקות שלך, אולי היית מחוץ למגרש הבית שלך.

אם זה נוגע בך, אז בבקשה קבל/י החלטה עכשיו להפסיק לשפוט את עצמך על סמך סטנדרטים של אחרים ולהפסיק להטיל ספק בכישרון שלך, כי זה מחסל את ההערכה העצמית ואת אנרגיית החיים שלך, במקום זאת דע/י שיש לך חוזקות ופשוט צריך לאתר אותן ולאחר מכן למצוא את הדרך להשתמש בהן.

וכבונוס, כדאי להפסיק גם לשפוט אחרים על פי הקריטריונים שלך ואז להתאכזב, במקום זה עליך להבין שלכל אדם יש את הייחודיות שלו וצריך לדעת איך לתקשר איתו, מה סביר לצפות ממנו ואיפה לשחרר. זה יעשה את החיים כל כך הרבה יותר קלים.

ואם בא לך להעמיק עוד בנושא, בפודקאסט של היום דיברתי עם אורן מניקס על סגנונות תקשורת וטיפוסי אישיות לפי שיטת התדר. על פי השיטה, אנחנו לא מגיעים לעולם דף חלק, אלא עם תדר שמכתיב את השפה הפנימית שלנו, החוזקות, החולשות וסגנון התקשורת. מאוד עוזר להכיר את התדר מהסיבות שפירטתי למעלה ונוספת.

בפרק העמקנו ב-4 סגנונות תקשורת ותדרים ובתיאור של הפודקאסט, יש קישור לסדנת זום של שעתיים וחצי שבה אורן מסביר על כל ה-11 (סדנה ללא עלות).

כאן הקישור לספוטיפיי

להתחבר לחוזקות של האישיות שלך

"כל פעם שפגשתי אדם עם כישרון מולד מעורר קנאה, גיליתי שהכישרון המולד הוא בעצם התמדה"

כך היה גם עם הרב שניאור אשכנזי, אם תסתכלו בהרצאות שלו, תמצאו דובר רהוט וכריזמטי שסוחף אחריו המונים ונכון להיום מעביר את שיעור פרשת השבוע עם הכי הרבה מאזינים בעולם. 

עם זאת, כשהכרנו אישית, הוא שיתף שהיה מופנם ואפילו עם חרדה חברתית, שהרצאות לא באו לו בקלות. את ההרצאה הראשונה הוא שינן מילה במילה, העביר אותה מספר פעמים במלואה בדמיון, והמשיך ללטש עד הרגע האחרון. וגם היום הוא משקיע שעות בהכנות.

הוא שיתף גם שההבנה שזה הייעוד שלו, לא נחתה עליו בצורה מובהקת מהיום הראשון, בהתחלה היו הרבה ספקות ולמרות העמל הרב שהקדיש לשיעורים, בקושי היו לו צופים והוא כמעט התייאש ופרש.

כיום הוא נראה כמו כישרון מולד, אבל לקח לו שנים של שקדנות, דיוק פנימי וחיבור לחזון גדול מעצמו, כדי להגיע למעמד ולהישגים האלו.

ואני מספר לכם על זה, מפני שמבחוץ, כשמביטים בתוצר הסופי, זה תמיד נראה ככה ואז אנחנו מרגישים שלנו אין סיכוי לעשות אותו דבר, כי אותו אדם שהצליח קיבל מתנה משמיים.

אבל כשמכירים את האדם אישית, מבינים שהוא עבר דרך רצופת אתגרים שדרשה הרבה נחישות וזה נותן תמונה מציאותית יותר על איך דברים עובדים וגורם לנו להבין שגם אנחנו יכולים, אם נתמיד ואם נדייק את עצמנו ונעשה עבודה פנימית.

אציין, שהנושא הזה היה רק מה שדיברנו בדקות הראשונות של הפודקאסט בהמשך עסקנו במגוון נושאים מרתקים, המרכזיים שבהם:

א' – חיבור לייעוד ולמשמעות.

ב' – זיהוי חוזקות וכוחה של אמונה עצמית.

ג' – איך להתחבר להדרכה ולהשגחה עליונה.

ד' – מהו אושר ומה מביא אושר.

ה' – איך לשמור על זוגיות טובה. 

ו' – איך להתמודד מול הפחד לפספס והרצון למצוא את האפשרות הטובה ביותר.

ז' – מהי נשמה על פי היהדות, מה ממשיך הלאה לחיים הבאים ולמה הגענו לכאן.

פרק שעוסק בשאלות הקיומיות הגדולות וגם בעצות מעשיות לכאן ועכשיו

כאן הקישור לספוטיפיי

כיצד ארבעת האלמנטים קשורים לטיפוסי אישיות

"בעימות בין הנחל לסלע, הנחל מנצח, לא באמצעות כוח אלא באמצעות התמדה"

כשמכניסים את היד למים, מרגישים ליטוף, מים הם לא כמו קיר, אפשר לעבור דרכם בקלות. גם אין להם "עמוד שדרה יציב", הם מתאימים את עצמם למצב, תשימו אותם בבקבוק צר, הם ילבשו את צורתו, תמזגו אותם לכוס רחבה, הם יסתגלו מיד. ודווקא התכונה "הרכרוכית" הזאת הופכת אותם לכה חזקים ובעלי כושר התמדה. 

חישבו על הגשם ששוטף את האדמה, לנו כבני אדם היא נראית מוצקה ובלתי חדירה, אבל המים מחלחלים לתוכה בין הסדקים הזעירים. וכשהאדמה רוויה ואין להם לאן להיכנס, הם יזרמו הלאה ולא משנה איזו אבן קשיחה תציבו מולם, הם ידעו לעבור סביבה ובמשך זמן ועם הרבה סבלנות גם יחצבו בה ויסללו לעצמם נתיב.

ונראה לי שזו דרך נכונה להציב את המטרות שלנו, לדעת מה הכיוון והמהות ולאחר מכן לשאוף להיות גמישים כמים. דווקא האיכות הרכה הזו תהפוך אותנו באופן פרדוקסלי לחזקים ונחושים יותר. נוקשות תעצור את הזרימה.

וזה נכון במיוחד כשהשינויים בעולם מאיצים ואין לנו מושג לאן תתפתח הטכנולוגיה ומה צופן העתיד.

הפודקאסט שכאן מדבר על חמשת האלמנטים (שמים הוא אחד מהם) ועל היישום של המודל בריפוי, בתזונה, בתקשורת ובהבנת סגנון האישיות שלנו. 

עשיתי את הפודקאסט עם ד"ר גיל ברזילי, מטפל מומחה ברפואה סינית, בעל תואר דוקטור מאוניברסיטת אוקספורד עם התמחות בחקר הסרטן ומתמחה באתגרים רפואיים של אמצע החיים והגיל השלישי.

הפרק הראשון שעשיתי עם ד"ר ברזילי, הגיע לעשרות אלפי צפיות, ואת הפרק הנוכחי הקלטנו לאחר שגיל עבר הכשרת NLP פרקטישינר אצלי בהארטמיינד ורצינו לעשות נושא שמתחבר גם לנפש. 

מציע להקשיב לפרק עם השאלות:

א' – מה האלמנט שחסר לי ממנו?

ב' – באיזה אלמנט יש לי עודף?

ג' – מה האלמנט הדומיננטי שלי?

ד' – מה האלמנט הדומיננטי של הקרובים אליי ואיך נכון לתקשר איתם?

כאן הקישור לספוטיפיי

האישיות והחוזקות של בעלי הפרעות קשב וריכוז

"אבחון שונה מתיוג, אבחון משחרר אותך מתיוגים קשים יותר" ד"ר שירלי הרשקו

בגיל צעיר אובחנתי עם הפרעת קשב, אבל לא ייחסתי לכך חשיבות, כי את הגנטיקה אין לי יכולת לשנות והעדפתי להתמקד במה שכן אפשר להשפיע עליו ולמצוא דרכים להתגבר על זה ללא תלות בתרופות. 

בהמשך החיים, כשלמדתי NLP ופסיכולוגיה, חשבתי שתיוג של "הפרעה", עלול אפילו להזיק, כי זה מחדיר לאדם אמונה שזה מי שהוא והופך להיות נבואה שמגשימה את עצמה ומנציחה את הבעיה.

הפודקאסט עם ד"ר שירלי הרשקו, מומחית בהפרעות קשב, פסיכותרפיסטית וחוקרת באוניברסיטה העברית נתן לי נקודת מבט מעניינת, למה בכל זאת חשוב לאבחן; כי אם לא מבצעים אבחון, אז עלול להידבק לילד תיוגים קשים יותר כמו: עצלן, טיפש, מופרע וכן הלאה. 

האבחון משחרר מהתוויות השליליות וגם מסביר מה הבעיה ומה הן אסטרטגיות ההתמודדות. 

לצד זה חשוב לי להגיד שני דברים:

 א '- כל זה נכון רק בתנאי שהמאבחן יודע לתקשר את הפרעת הקשב באופן מעצים שמציג אותה כמשהו גמיש שאפשר לשפר ואפילו יש לו יתרונות.

ב' – אמנם ריטלין זו תרופה יעילה ויחסית בטוחה שאפשר להיעזר בה, ועדיין, לי אישית קשה לעודד אנשים להפוך לתלויים בחומר כימי, כי בסוף אם מישהו מקפיד על מדיטציה ועל פעילות גופנית, מפחית הסחות דעת והתמכרויות, לומד לעבוד עם הרגשות, לומד ניהול זמן וכן הלאה, אז האדם הזה יהיה במצב הרבה יותר טוב ממי שמבחינה גנטית אין לו הפרעת קשב, אבל לא עושה את אלו. 

ובמידה מסוימת כשאנחנו הולכים לפתרון הקל והמהיר, אז אנחנו מפספסים את הצמיחה האישית ואת המתנה שהתמודדות טבעית יכולה להעניק לנו. 

בכלל, יש כאלו שאומרים שה-מתנה של הפרעת קשב, זה שהיא מכריחה אותך לעשות את מה שאת/ה אוהב, שהיא מכריחה אותך לפרוץ מסגרות, אז לא בהכרח צריך להעלים אותה כמו ללמוד לתעל אותה לכיוון חיובי.

בפודקאסט, דיברנו על הנושא בהרחבה, כולל כמה סימפטומים מפתיעים שלא ידעתי שקשורים להפרעת קשב כמו למשל, הפרשת מלטונין מאוחרת (שגורמת לקושי להירדם) ותפיסה שונה של זמן (שגורמת לאיחורים).

בסוף שוחחנו גם על אסטרטגיות התמודדות ועל היתרונות של הפרעות קשב.

זה פרק שעורר בי רגשות חזקים, ומהתגובות בינתיים, גם במאזינים, ולדעתי הוא חשוב גם למי שאין הפרעת קשב, כי כולנו מכירים הרבה אנשים שיש להם.

כאן הקישור לספוטיפיי

רוצים להתייעץ איתי, לשאול שאלות, או לשתף בחוויות ותובנות?

יש שתי דרכים לעשות זאת:

1. בתגובות של ערוץ היוטיוב. אני משקיע זמן רב כדי לקרוא הכל ולענות לכולם.

ובלי קשר שווה לעקוב שם, כדי לקבל בחינם תכנים איכותיים שעולים רק ביוטיוב.

2. באינסטגרם. אני עושה שאלות ותשובות בסטורי.

גם באינסטגרם תמצאו תוכן בלעדי, ממוקד ואיכותי שמתפרסם רק שם.

לחצו כאן כדי לקבל השראה שבועית לWhatsApp (הודעה אחת בשבוע)

לתוכנית האימון המקיפה NLP לביטחון עצמי שמעבירה אתכם גם תהליך רגשי יסודי.

לתוכנית האימון לשינוי הרגלים והתמדה

תוכנית האימון לאיזון לחצים ולשקט נפשי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן