איך עושים מדיטציה – מדריך מקיף על סוגי מדיטציה ו-26 מדיטציות מומלצות ומודרכות

חלק ראשון – איך עושים מדיטציה ו-7 עקרונות ודגשים לתרגול

חלק שני – 6 סוגי מדיטציה – מדיטציה למתחילים ומדיטציה מתקדמת


בשנים האחרונות כולם מדברים על מדיטציה מומלצת כתרופת הפלא החדשה, תרופה שמאפשרת:

  • להיפטר מלחץ ומחרדה
  • לחדד את המוח והחשיבה
  • להיטען באנרגיה
  • לשפר את הבריאות הפיזית
  • להגיע בקלות למעמקי תת המודע
  • לעבוד על אמונות מגבילות
  • לשחרר מטענים רגשיים
  • להיכנס למצבי תודעה רוחניים ועמוקים
  • ועוד יתרונות רבים.

כל הפלא הזה מגובה באינסוף מחקרים ומתרחש בלי תופעות לוואי. למרות כל היתרונות האדירים והשיח המתרחב, מעטים מתרגלים מדיטציה באופן תדיר, וגם אלו שמתרגלים לרוב לא מבינים לעומק מהי מדיטציה, או איך עושים מדיטציה, מהם סוגי מדיטציות השונים והאם הם מתרגלים את הדבר הנכון והמתאים להם ביותר.

במדריך המקיף הזה תקבלו תשובות על הרבה מהשאלות הללו, ולבטח תדעו איך עושים מדיטציה. כמו כן, בסופו תקבלו אוסף של מדיטציות מצוינות למגוון של מטרות.

מה זה מדיטציה?

מדיטציה היא שם כולל לאוסף של טכניקות ותרגולים מנטאליים שנועדו להביא אותנו למצבי תודעה של בהירות מחשבתית, שלווה נפשית וחדות מנטאלית.

כשמשתמשים במילה "מדיטציה" בישראל, לרוב מתכוונים לטכניקה שעוזרת לנו להירגע או שעוזרת לנו לעבור תהליך רגשי עמוק.

עם זאת, חשוב לדעת שלא באמת ניתן להגדיר מהי מדיטציה, מאחר ובשפה העברית יש לכך רק מילה אחת שמנסה לתאר אוסף אדיר של תרגולים מגוונים שנאספו במשך אלפי שנים.

במאמר זה תכירו סוגי מדיטציות שונות וכך תוכלו לדעת מה התרגול הנכון והמדויק ביותר עבורכם וגם איך עושים מדיטציה. כך תוכלו לבחור מדיטציה מומלצת בהתאם למטרות שלכם.

רוצים לקבל תכנים מעצימים ומדיטציות כל שבוע?

לחצו כאן כדי לקבל מיני קורס מיינדפולנס במתנה. מכיל סדרת מסרים ממוקדים במייל ותזכורת לתרגול + אתר קורס עם סרטוני הדרכה ומדיטציות מוקלטות

לחצו כאן והצטרפו בחינם לקבוצת WhatsApp בה אשלח פעם בשבוע משפט השראה + סרטון ומאמר שיעזרו לכם לפתוח את השבוע עם השראה ומוטיבציה.

וגם ממליץ בחום לקבל פרטים על הקורס המושקע והפרקטי NLP לביטחון עצמי 

8 פרקים, 76 שיעורים, 15 שעות של תוכן ממוקד, מעשי ומרתק שייקח אתכם לרמה הבאה בכל תחומי החיים.

איך עושים מדיטציה – דגשים וטיפים כלליים

לפני שניכנס לעומק אל מקורות המדיטציה ואל סוגי המדיטציה, חשוב לי לתת לכם כמה טיפים ודגשים כלליים שנכונים תמיד, לאחר מכן כשנגיע לסוגי המדיטציה השונים, נתעמק בטיפים ספצייפים ובשלבים לביצוע שבעזרתם, תוכלו לקבל את הכלים לאיך עושים מדיטציה.

התקדמו בהדרגה – כאשר מדובר על מדיטציה למתחילים, אם אתם מתרגלים ללא הדרכה, התחילו מזמן קצר של עד חמש דקות אפילו דקה אחת של ריכוז זה מדהים בהתחלה. במידה ואתם מתרגלים מדיטציה מודרכת אתם יכולים זמן ממושך יותר, אך נסו להישאר כמה ימים עם אותה מדיטציה.

בלי פרפקציוניזם – אל תצפו מעצמכם להיות מושלמים, זה תרגול שלוקח זמן, וחשוב הרבה חמלה עצמית וקבלה עצמית.

שבו בנוח – וודאו שאתם יושבים בנוח, סדרו לכם מושב שיהיה כמה שיותר נעים, השתמשו בכריות וריפוד אם צריך.

שבו זקוף – על אף שזה קשה בהתחלה, לגב זקוף יש יתרונות חשובים לבריאות וגם לריכוז. במידת הצורך, תרגלו יוגה, עד שתוכלו לשבת זקוף בקלות.

סביבה שקטה – וודאו שאין לכם הפרעות חיצוניות ושאתם במקום שקט ככל האפשר, במידת הצורך שימו רעש רקע כמו מאוורר או מוזיקה. כמובן השתיקו את הטלפון ועדיף להרחיק אותו מכם.

זמן – הגדירו זמן מראש.  אתם מובילים ושולטים במיינד ולא הוא שולט בכם, לכן קיבעו את הזמן ועימדו בו ואל תהיו מובלים. נסו ליצור יום, שעה ומקום קבועים – זה לא חובה, אך יצירת הרגל שכזה מהווה סוג של עוגן שמכניס אותכם מיד לריכוז. כמו כן, יש עדיפות לשעות הבוקר בהן אתם עירניים יותר וגם שקטים יותר. עדיפות נוספת לבוקר, היא שאתם על בטן ריקה וזה נוח יותר לתרגול.

התחלה קבועה – מומלץ להתחיל כל מדיטציה עם מיקוד בנשימות, זה עוזר להרגיע את המיינד ולהיכנס לריכוז. כל המדיטציות המודרכת שלי מתחילות בנשימות וכך גם רוב המדיטציות הנוספות.

מדיטציה

מקורות המדיטציה

אם נחקור, נוכל לגלות סוגי מדיטציה וסוג של מדיטציה בכל תרבות על רחבי הגלובוס, בין היתר יש גם מדיטציה יהודית והתייחסות לטכניקות ריכוז והרהור במגוון כתבים רוחניים ופסיכולוגים.

עם זאת, מה שהביא את התרגול של מדיטציה לתודעה בצורה רחבת היקף, היה התחזקות הבודהיזם והיוגה במערב. מסורות רוחניות אלו פיתחו טכניקות מדיטיציה מתקדמות במיוחד וחקרו את התחום לעומק. למעשה, מדיטציה היוותה חלק מרכזי מהתרגול היום יומי באותן מסורות.

איך תרגול מדיטציה פרץ לתודעה המערבית

במשך ההיסטוריה הטכניקות הללו של סוגי מדיטציה היו מוכרות, אך מעולם לא בהיקף כה רחב.

הפריצה התרחשה כאשר חוקרים מערביים נפגשו עם השיטות האלו והחלו לחקור אותם בכלים מדעיים. הם בחנו מתרגלים מתקדמים של מדיטציה בסורקי מוח וזיהו שקיימים מספר הבדלים משמעותיים במוחם, לעומת מוח של אדם רגיל.

במוח שלהם פעלו יותר אזורים המקושרים עם אושר ושלווה, כמו כן הם הגיבו פחות לגירויים מלחיצים והיו מספר יכולות מנטאליות שהיו גבוהות בהרבה מהממוצע- ריכוז היא המרכזית שבהן.

אלו היו המחקרים שהוכיחו לאדם המערבי הספקן שאכן יש משהו בשיטות ובתרגולים של "הפרימיטיביים" מהמזרח. גם לפני כן היה ניתן לראות מתרגלים שלווים ומאושרים במיוחד, אבל ברגע שראינו את השינויים הפיזיים במוח בעזרת סורקי FMRI זה כבר שכנע אותנו הרבה יותר.

מחקרים בחנו האם לתרגול קצר יש תועלת

מחקרים שבאו מאוחר יותר העלו את השאלה, האם מדיטציה אפקטיבית גם במינונים קטנים של תרגול? הרי אותם מתרגלים הקדישו את כל חייהם, שעות כל יום לתרגולים אינטנסיביים של מדיטציה, ללא הבדל בין סוגי מדיטציה, אך האדם המערבי לא יכול להרשות זאת לעצמו אם הוא רוצה לשמור על אורח החיים המוכר לו.

לכן החלו לערוך ניסויים בהם נתנו לקבוצות אנשים לתרגל טכניקות פשוטות של מדיטציה, למשך דקות ספורות בלבד כל יום. לאחר זמן מה בדקו את קבוצת המתרגלים לעומת קבוצת ביקורת. במחקרים רבים נראה באופן מובהק שאלו שתרגלו מדיטציה היו מאושרים יותר, רגועים יותר, בריאים יותר ועוד שלל יתרונות.

כלומר בכל מה שקשור לאפקט החיובי של מדיטציה, נראה שניתן לקבל אותו גם בזמן קצר של תרגול, דבר התקף לכלל סוגי מדיטציה. אפילו 5-10 דקות ביום יכולות לייצר השפעה גדולה וחיובית.

האם מדיטציה היא תרגול רוחני או תרגול פסיכולוגי?

בנקודה זו חשוב לציין שהמהות המקורית של מדיטציה אצל אותם מתרגלים מהמזרח שונה מאוד ממה שאנחנו במערב מכירים.

בעוד אנחנו מעוניינים להגביר שלווה, להפחית לחצים ולשפר את הבריאות והיכולות הקוגניטיביות, עבור אותם מתרגלים אלו הן רק תופעות לוואי חיוביות.

המטרה המקורית, היא להגיע למצבי תודעה גבוהים המאפשרים לחזות ב"טבעה האמיתי של המציאות" ובכך להשיג מצב תודעה המכונה הארה. (בסוף המאמר אשים קישורים למורים שמלמדים מדיטציה למטרות ברמות האינטנסיביות והרוחניות הגבוהות).

מובן שבמידה ואנו מאמינים שמצבי תודעה של הארה אכן קיימים, תרגול מדיטציה של 10 דקות ביום, כנראה לא יביא אותנו לשם. אמנם, תרגול יומיומי פשוט, בהחלט ישיג את המטרות הפסיכולוגיות עליהן דיברנו: רגיעה, בהירות ועבודה על תת המודע.

מדיטציית מיינדפולנס

סוגי מדיטציה

כעת עולה השאלה מהם סוגי המדיטציה השונים, ואיך מתרגלים כל סוג של מדיטציה. נפרט בצורה ממוקדת ועניינית את הסוגים המרכזיים ונסביר בקצרה את שיטות התרגול.

אם סוג מסוים מסקרן אתכם והייתם רוצים להבין יותר לעומק איך לתרגל אותו, אתם מוזמנים להגיב לי כאן.

מדיטציה בדמיון מודרך

אחת השאלות הנפוצות היא מה ההבדל בין מדיטציה לבין דמיון מודרך. ובכן, בעוד שמדיטציה היא שם כולל לאוסף אדיר של שיטות ומתייחסת בעיקר לטכניקות של פיתוח ריכוז, דמיון מודרך הוא טכניקה טיפולית שנועדה לעבוד עם תת המודע בסמלים ובדימויים, להגיע לזיכרונות ורגשות מודחקים ולהטמיע מסרים חיוביים בצורה מטאפורית.

דמיון מודרך בסגנון NLP

מדיטציה בסגנון NLP היא גם כן סוג של דמיון מודרך מפני שיש מישהו חיצוני שמנחה את התהליך וכמו כן יש הרבה שימוש בתמונות ובדמיון. ההבדל בין דמיון מודרך מסורתי לדמיון מודרך ב-NLP זה שה-NLP לרוב יותר מכוון מטרה ספציפית.

כמו כן, ל-NLP יש טכניקות ייחודיות של עבודה, כמו שימוש בסמ"ד, עמדות תפיסה ועוד מגוון רעיונות וכלים שמייחדים את השיטה. בנוסף, מדיטציית NLP משתמשת בדפוסי השפה של מילטון אריקסון שנועדו להקל על התהליך ולהחדיר מסרים מעצימים.

איך עושים מדיטציה בדמיון מודרך ובסגנון NLP

אלו הם סוגי המדיטציה הפשוטים ביותר לתרגול, מפני שהמתרגל לא צריך לדעת מה לעשות, אלא רק לעקוב אחרי הנחיות והוראות. לכן, כל אחד יכול לתרגל מדיטציות אלו בקלות רבה ובלי צורך בהדרכה מוקדמת או בניסיון.

בסוף המאמר אתן לכם הרבה תהליכים בדמיון מודרך שנועדו למתחילים ולקהל הרחב, ומאוד קל לתרגל אותן. כל שיש לעשות הוא ללחוץ “play” ביוטיוב ולנסות לעקוב אחר ההוראות בדיוק מקסימלי.

היתרון הספציפי של מדיטציית NLP הוא שאפילו אם מאבדים ריכוז לחלק מהזמן, יש עדיין אפקט למדיטציה. הסיבה לכך היא שיש במדטיציית NLP גם אלמנט של מסרים מעצימים, שמעצם השמיעה שלהם נכנסים לתת המודע. לאפקט מירבי, כמובן שעדיף להתרכז כמה שיותר.

דמיון מודרך

מדיטציה לפיתוח ריכוז

הסוג הבא הוא הסוג הקלאסי ביותר של מדיטציה, והוא מדיטציה שנועדה לפתח ריכוז. למעשה, אין בה תמונות מתחלפות, הוראות שמשתנות ואין בה דיבור או מסרים, המטרה במדיטציה הזו היא כמה שיותר להתמקד באובייקט אחד. מה שנקרא לנקות את המחשבות.

זה לא שבאמת הראש מתנקה לחלוטין ממחשבות, אלא שבמקום שירוצו בו אינסוף מחשבות שמתחלפות כל מאית שניה, יש אובייקט מנטאלי אחד ויציב.

היתרונות של מדיטציית ריכוז

ברמות המאוד גבוהות הריכוז הוא עד כדי כך חזק, שהמתרגל באמת מצליח להתביית רק על מחשבה אחת ובשלב מסוים הוא אפילו מתנתק מהחושים, לא שומע ולא מרגיש כלום. הוא רק עם האובייקט.

מדיטציית ריכוז נחשבת מצוינת להפחתת מתחים, שיפור יכולות מנטאליות, כאשר המטרה המרכזית שלה היא לתת לנו בסופו של דבר את היכולת להגיע לתובנות רוחניות ברמה חוויתית.

יש שלוש קטגוריות מרכזיות של מדיטציית ריכוז וכעת נדבר עליהן.

מדיטציית ריכוז באובייקט תחושתי

הקטגוריה הראשונה היא ריכוז בתחושות הגוף או בנשימה. זו המדיטציה הכי פופולרית שקיימת, הכי נחקרת וגם הכי קלה בתור התחלה. האובייקט של נשימה נחשב לאובייקט שהכי קל להתרכז בו ומעבר לכך יש בו איכויות מרגיעות שעוזרות לנו להיכנס פנימה ולהתייצב.

לכן רוב האנשים שמתרגלים מדיטציה שאינה דמיון מודרך משתמשים בטכניקה זו.

מדיטציית מיינדפולנס ו- ויפאסאנה

כשמדברים על מדיטציית מיינדפולנס ברוב הגדול של המקרים מתכוונים לריכוז באובייקט תחושתי. כלומר סריקה של התחושות בגוף או מיקוד בנשימה.

גם בויאפסנה המפורסמת שהרבה מתרגלים אותה ושנחקרה בצורה יסודית, התרגול המרכזי הוא בתחושות הגוף או בנשימה.

איך עושים מדיטציה של ריכוז בנשימה ובתחושות – שלבים לביצוע

כמו שציינתי מדיטציה של ריכוז בנשימה היא אפקטיבית במיוחד ליצירת שלווה ומומלצת למתחילים, לכן אסביר את השלבים לגבי איך לתרגל אותה. כמובן כל הטיפים והדגשים שנתתי בהתחלה רלוונטים.

  1. הגדירו זמן למדיטציה ושימו שעון.
  2. הכינו מושב נוח או כסא נוח.
  3. עיצמו את העיניים והתחילו להתמקד בקולות שמסביב ולשים לב לצלילים שלא שמתם אליהם לב.
  4. קחו נשימות עמוקות ואיטיות ושימו לב לצליל של האוויר כשהוא נכנס ויוצא.
  5. לאחר זמן מה עברו להתמקד בתחושה של האוויר.
  6. תנו לנשימה להפוך להיות טבעית וקלה, בלי לנסות לעשות אותה עמוקה במיוחד. התמקדו רק בתחושה.
  7. עברו להתמקד בתחושות השונות בגוף. סירקו מלמטה למעלה או הפוך, כך תוודאו שאינכם מפספסים איזורים.
  8. שימו דגש מיוחד להרפיית הלסת, העיניים והכתפיים, בדר"כ נצבר שם המון מתח.
  9. אם יש איזור מסוים שאתם מרגישים באופן מיוחד, בין שהוא נעים ובין שלא, התמקדו בו.
  10. לאחר שסרקתם את הגוף חיזרו להתמקד בנשימה והעמיקו אותה.
  11. אפשרות – בשלב זה אתם מרוכזים ומחוברים פנימה, לכן אפשר לדמיין את המטרות העתידיות ולהטמיע אותן בתת המודע.
  12. פיתחו את העיניים שימו חיוך על הפנים ושימחו על התרגול שלכם.
  13. הקדישו את התרגול למטרה גדולה יותר מעצמכם או לאנשים שאתם אוהבים.

מדיטציית ריכוז באובייקט ויזואלי

סוג נוסף של מדיטציית ריכוז היא באובייקט ויזואלי. זה יכול להיות אובייקט חיצוני שהעייניים ממש מביטות בו, כמו הטכניקה המכונה "טרטקה" שבה המתרגל מתבונן בנר בוער. וכמובן שרוב הטכניקות מתייחסות לריכוז באובייקט מנטאלי. כלומר, לראות תמונה בעיניי הדמיון.

זו נחשבת למדיטציה מאוד אפקטיבית שמפתחת את היכולות המנטאליות. וכמו כן האובייקט עצמו שאותו אנו מדמיינים משפיע עלינו בצורה חיובית ומחלחל אל תת המודע.

האם הדמיה ויזואלית משמעותה מסכי HD על העפעפיים?

הבעיה עם מדיטציית מיקוד באובייקט ויזואלי היא שקשה לתרגל אותה בהצלחה והיא דורשת אימון רב. כאשר הקושי הוא לא רק שיותר קשה להישאר יציבים עם התמונה ולהחזיק אותה ללא הסחות דעת, אלא גם לשמור אותה בהירה וצבעונית.

רוב האנשים רואים את התמונה יחסית מטושטשת ודהויה, כאשר אומרים שעם התקדמות התרגול מתחילים לראות את התמונות יותר ויותר כמו בחיים. עם זאת, חשוב לדעת שאין מה לצפות למסכי HD על העפעפיים, אבל כן לשיפור משמעותי בחדות התמונה.

איך עושים מדיטציה

האם צריך להגיע להרפיה מוחלטת?

אחד המיתוסים של מדיטציה הוא שעלינו להיכנס למן מצב הרפיה מוחלט כמו לפני שינה, להגיע לגלי מוח אלפא ואפילו גלי תטא (שאלו גלים שהמוח שרוי בהם במצב שבין עירות ושינה). זה מיתוס, כיוון שמדיטציה במהות שלה שונה לחלוטין משינה, היא מצב של עירנות ובהירות מנטאלית. יש טכניקות של הרפיה שמכוונים להגיע איתן לגלי מוח איטיים מאוד, אך זאת לא ממש מדיטציה.

השאיפה שלנו היא ממש לא להירדם, אלא להיות בריכוז חזק ועירנות, ועם זאת עדיין להישאר ברגיעה מוחלטת.

הקונפליקט של הרפיה ויציבות מול בהירות

ממה שכתבתי כעת, ניתן להבין שיש מתח מסוים במדיטציה בין הרצון שלנו להירגע כמו שיותר ולהיות בשלווה, לבין הרצון שלנו להיות ערניים. ככל שאנחנו יותר רפויים, אנחנו יכולים להיות יציבים על האובייקט ובלי הסחות דעת ובלי חשיבת יתר. ומצד שני אם אנו רפויים מידי אנו נרדמים ולא יכולים להיות בבהירות.

יש תרגולים שלמים לפתור את הבעיה הזאת ולמצוא איזון, אך בתור התחלה הכי חשוב הוא שתכירו את הבעיה ולא תשכחו שמדיטציה אמורה להיות שילוב של הרפיה ובהירות.

איך עושים מדיטציית ריכוז ויזואלית – שלבים לביצוע

מדיטציה זו מורכבת יותר ונדרש קודם לכן להתאמן במדיטציה של ריכוז בתחושות ובנשימה. בהנחה שהתאמנתם על המדיטציה בנשימה, אלו הם השלבים.

  1. השתמשו בכל הטיפים והדגשים למדיטציה ובצעו 5 דקות של מיקוד בנשימה.
  2. ביחרו תמונה אמיתית ומשמעותית עבורכם, התבוננו בה וביחנו אותה לפרטי פרטים.
  3. עיצמו את העיניים ונסו לדמיין את התמונה בצורה בהירה וחדה ככל האפשר.
  4. הקפידו לאזן בין בהירות ועירנות לבין יציבות והרפייה. נסו כל הזמן להעיר את עצמכם ולראות את האובייקט בצורה חדה וברורה ומהצד השני שימו לב שאתם לא מאבדים אותו. בשלב הראשון עיקר האימון הוא על החלק של היציבות ובשלב המתקדם שיצרנו יציבות, עיקר האימון הוא על בהירות התמונה.
  5. בתחילת הדרך, פיקחו מידי פעם את העיניים כדי לבחון את התמונה ולשים לב לפרטים חדשים, ואז שוב עיצמו אותן ונסו לראות את התמונה בעיני דמיונכם.

אמנם התמונה היא לא בהכרח הדבר המרכזי והריכוז הוא יעד בפני עצמו, ועם זאת, בהנחה שאתם הולכים לבלות שעות בהתמקדות בתמונה, חשוב מאוד שהיא תהיה משמעותית, כי היא תחלחל עמוק לתת המודע שלכם ותשפיע על האופן שבו אתם רואים את העולם.

מדיטציית ריכוז באובייקט אודיטורי

הסוג האחרון של מדיטציית ריכוז הוא בחוש השמיעה. גם כאן זה יכול להיות צליל חיצוני, מה שמאוד מקל על הריכוז, כמו מיקוד בצליל של פעמון או במוזיקה. וכמובן, זה יכול להיות גם צליל פנימי.

מהי מנטרה?

הכוונה בצליל פנימי, היא לרוב מנטרה, שהיא למעשה יותר דיבור פנימי או מחשבה פנימית, כלומר, מילה מסוימת או כמה משפטים שחוזרים על עצמם בלופים.

דרך מדיטציות של מנטרה אפשר להיכנס לריכוז מאוד חזק, הן גם נחשבות להרבה יותר קלות ממדיטציות של ריכוז באובייקט ויזואלי וטובות גם למתחילים. רצוי לבחור מנטרה עם משמעות ואז לא רק שמפתחים ריכוז, אלא מרוויחים אפקטים חיוביים נוספים.

בסופו של דבר בתרגול מתקדם משלבים גם מנטרה וגם הדמיה ויזואלית בו זמנית.

איך עושים מדיטציה של מנטרה – שלבים לביצוע

כמובן חשוב מאוד שהמנטרה תהיה משמעותית, כי אתם הולכים להטמיע אותה חזק מאוד בתת המודע שלכם.

  1. השתמשו בדגשים לביצוע מדיטציה ובצעו את השלבים של מיקוד בנשימה.
  2. הגידו את המנטרה שלכם בלב או במלמול קל מאוד וחיזרו עליה בצורה רפיטטיבית.
  3. אם המחשבות ברחו, חיזרו אל המנטרה
  4. השתמשו במאלה על מנת לספור את המנטרות.
  5. בשלב מתקדם יותר, ראו תמונה ויזואלית ביחד עם אמירת המנטרה.

איך עושים מדיטציה שמשלבת בין תמונה לצליל

בהקשר זה אני רוצה להמליץ לכם על מדיטציה מצוינת למתחילים שלא נמנית בסוגי המדיטציות המקובלות והמוכרות. זהו רעיון שעלה לי אחרי ששמעתי שמוצארט ובטהובן ממש ראו את הצלילים.

לכן לקחתי מוזיקה של בטהובן (אפשר כל מוזיקה) והקשבתי לה תוך כדי שאני מדמיין סרט של הגשמת המטרה שלי. יום לאחר מכן הקשבתי לאותה מוזיקה ודמיינתי את אותו הסרט וכך אחרי כמה ימים, המדיטציה הפכה לקלה מאוד, כי המוח שלי כבר עשה התניה בין המוזיקה לדמיון.

חייב להודות שהמטרות שדמיינתי הוגשמו ברובן. זוהי ללא ספק דרך נפלאה להטמיע את המטרות שלכם עמוק בתת המודע.

מדיטציה אנליטית

הסוג האחרון שאדבר עליו במאמר על איך עושים מדיטציה הוא מדיטציה אנליטית. הכוונה היא לקחת נושא מסוים, למשל, תובנה רוחנית שברצוננו להפנים, בעיה שברצוננו לפתור, או קונפליקט רגשי שאנחנו רוצים לשחרר. ואז להתמקד בדבר הזה. כמובן ככל שיותר פיתחנו את הריכוז, כך האנליזה שלנו תהיה חדה וטובה יותר.

איך עושים מדיטציה

מה זה ריטריט?

ריטריט הוא הדרך באמת להשתפר במדיטציה ולהגיע למצבי תודעה עמוקים מאוד, זוהי תקופה שבמסגרתה אנחנו שותקים לחלוטין ורק מתרגלים מדיטציה, אחרי כמה ימים של שתיקה ממש ניתן להרגיש כיצד המחשבות נרגעות ורמת הריכוז, הבהירות והחדות הופכות להיות מדהימות, משהו שלא ניתן להסביר לאדם שנמצא בתוך הרעש ומירוץ החיים.

כמובן מאוד קשה לעשות ריטריט, כי צריך להתנתק לכמה ימים מהעולם ואנחנו לא רגילים לכך. אפילו אם נצליח להשלים רגשית עם העבודה שאנשים לא יוכלו להשיג אותנו בפלאפון ושאנחנו נוותר על ימי עבודה, גם אז נצטרך להיות עם עצמנו בלי גירויים ויתחילו לצוף כל המחשבות הלא נעימות וכל הרגשות. לכן כדאי להגיע לריטריט אחרי שאנחנו מוכנים וכבר מתרגלים במשך תקופה מדיטציה באופן יומי.

התמסחרות של המילה ריטריט

עדכון – בשנים האחרונות המילה ריטריט התמסחרה ולכל סדנה המשלבת סוגי מדיטציה או יוגה קוראים ריטריט. בגדול, אין לי בעיה עם זה, להפך, אני מברך את מארגני הסדנאות מאחר וזה מאפשר לאנשים להיכנס לעולם באופן הדרגתי ונוח.

יחד עם זאת, רשמתי את זה כדי שתכירו שרוב הסדנאות המכונות ריטריט, הן לא ריטריט קלאסי שלגמרי מתנתקים ועוסקים במדיטציה. שוב, זה לא בהכרח דבר רע, כי רוב האנשים לא היו שורדים ב"ריטריט פר אקסלנס", אבל אולי אחרי כמה סדנאות כאלו, יפתח להם התיאבון.

וידוי קטן לפני הסוף

אף על פי שבמשך השנים למדתי ממורים גדולים, צברתי ידע רב בתחום, תרגלתי מדיטציות ואף ריטריטים בשתיקה, עדיין, יחסית למה שהעולם הזה מאפשר, אני מתרגל מאוד מתחיל.

לכן, המדיטציות שאני מעלה ליוטיוב הן מדיטציות בסגנון דמיון מודרך ובסגנון NLP. אלו מדיטציות לקהל הרחב שנועדו לעבוד על מטרות פסיכולוגיות שגרתיות כמו הפחתת לחץ, חשיבה חיובית, ביטחון עצמי, אהבה עצמית וכ"ו

ל-99% מהאנשים המדיטציות האלו הן התרגול המתאים ביותר. עבור האחוז הנותר שמוכנים להשקיע ולעיתים להקריב כדי לתרגל מדיטציות ריכוז מתקדמות שמטרתן להגיע למצבי תודעה גבוהים והארה, בסוף אתייחס לנושא.

מדיטציות מומלצות להרפיה, להרגעה ולריפוי

מדיטציה לריפוי הגוף, בריאות והחלמה (20 דקות)

מדיטציה להתמודדות עם לחץ וחרדה (15 דקות)

מדיטציה להרפיה ולהתמודדות עם לחצים וחרדות בזמנים קשים (23 דקות)

מדיטציה להרפיה ולאיזון קצב הלב – תורמת לבריאות הפיזית והנפשית (10 דקות)

מדיטציית מיינדפולנס של מיקוד בנשימה להרפיה ולפיתוח ריכוז ומודעות (13 דקות)

מדיטציית מיינדפולנס עם תרגיל נשימה מרגיע ובריא במיוחד (תורם גם לפיתוח קול)

מדיטציות מומלצות לעבודת עומק פנימית

מדיטציה לשיפור ביטחון עצמי ויצירת דימוי עצמי רצוי (20 דקות)

מדיטציה לריפוי פצעי הילדות שחרור העבר ופיתוח אהבה עצמית (25 דקות)

מדיטציה לריפוי הילד הפנימי ושחרור משקעי העבר (25 דקות)

מדיטציה לאהבה עצמית, חמלה עצמית וקבלה עצמית ופיתוח אהבה ללא תנאי (17 דקות)

מדיטציות מומלצות לחשיבה חיובית ולשינוי הרגלי חשיבה

מדיטציה לסיום יום בצורה מושלמת (15 דקות)

מדיטציה לבוקר – ליצור יום מושלם ולבנות הרגל בוקר חיובי (18 דקות)

מדיטציה לחשיבה חיובית והכרת תודה – להתחבר לרגשות חיוביות ושמחה (18 דקות)

מדיטציות מומלצות למגוון מטרות

מדיטציה למציאת ייעוד וחיבור לחזון גדול

מדיטציה מדיטציה לשחרור מחשבות טורדניות, חשיבת יתר ודאגות (17 דקו

מדיטציה לקבלת הדרכה וחיבור לאינטואיציה (15 דקות)

מדיטציות מומלצות לשפע, הגשמה ויצירת מציאות

מדיטציה ליצירת עתיד – הפעלת כוחו של התת מודע ליצירת מציאות


מדיטציה לשפע כלכלי, מגנוט כסף ויצירת תודעת שפע (15 דקות)

איך עושים מדיטציה ליצירת מציאות והגשמת העתיד הרצוי (11 דקות)

מדיטציה ליצירת מציאות והגשמת העתיד הרצוי (11 דקות)


מדיטציה לשפע כלכלי, מגנוט כסף ויצירת תודעת שפע (15 דקות)


איך עושים מדיטציה לשפע, כסף ופרנסה (20 דקות)

מדיטציה 5 דקות (מדיטציות מתחת ל-10 דקות)

מדיטציית מיינדפולנס להרפיה ונוכחות ברגע – סריקה של הגוף ומודעות לתחושות

איך עושים מדיטציה לחשיבה חיובית

מדיטציה ממוקדת להכרת תודה

מדיטציה קצרה לריכוז, רוגע והרפיה

אזהרה – תרגול מדיטציה מתקדם

התרגולים הגבוהים של מדיטציה דורשים השקעה רבה והתמסרות ולא מתאימים לכל אחד. אבל… אם אתם בעלי שאיפות רוחניות גבוהות, בעלי משמעת עצמית חזקה וסקרנות עזה, אם אתם מוכנים לשמוט לעצמכם את הקרקע מתחת לרגליים וליצור שינויים דרמטיים באופן שבו אתם חיים, יכול להיות שזה מתאים לכם.

במשך כמה שנים שמתי קישורים והבנתי שזו טעות, מאחר וכל אחד ואחת צריכים למצוא את המורה שלהם. יש משפט שאומר "כשהתלמיד מוכן המורה מגיע" ואני מסכים זה לא יעזור לשלוח למקומות, צריך להגיע עם מוכנות פנימית.

כן אתן כמה דגשים לחיפוש בעיניי:

  • חפשו מורה שמקדיש את חייו לדבר ושהגיע בעצמו לתובנות רוחניות ובצורה חוויתית.
  • חפשו מורה שחי באינטגריטי שאתם מעריכים את הדרך שלו ומרגישים שיש לו כוונות כנות ואהבה.
  • לרוב זה יהיה מושפע ממסורות עתיקות ולא המצאה חדשה לגמרי, אבל כן מותאם לרוח התקופה.
  • כנראה זה לא יהיה משהו טרנדי שכולם עושים, אפילו לא בקהילת ההתפתחות האישית.
  • כנראה זה יהיה לא מסחרי, אלא מורה שכבר חווה ביטחון כלכלי והוא לא מלמד בשביל כסף.
  • מדיטציה ומצבי תודעה, לא יהיו המטרה, אלא רק אמצעי ותהיה עוד פילוסופיה ערכית.
  • תתמקדו קודם בלפתח הרגל בסיסי של מדיטציה יומית והתרגול המתקדם כבר יגיע.
  • תיצרו קודם בסיס של ביטחון כלכלי, יכולת התמדה, הרגלים בריאים, הגשמה של מטרות.
  • תעבדו קודם על בעיות של חרדה, ערך עצמי, יחסים וכ"ו, כדי שהרוחניות לא תיהיה בריחה מהחיים.
  • תחזיקו בלבכם שאיפה להתפתח רוחנית ולהשרות טוב, שאיפה שבאה לידי ביטוי במעשים.

חשוב – זה לא איזה טריק של פסיכולוגיה הפוכה לגרום לכם לרצות את זה ולחשוב שאני המורה, אני תלמיד מתחיל בדרך הזו, כתבתי את "החפירה הזו", כד לא ליצור מצג שווא ואני גם באמת חושב שרוב האנשים לא בשלים או לא מתאים להם ללכת עד הסוף. כן אשמח לעזור לכם בכל מה שקשור למטרות השגרתיות של רוגע, שלווה, הגשמה וכל מה שלמעלה, אבל אני לא יכול לקחת אתכם לתרגול הכי מתקדם.

מאחל לכם שלווה מדיטטיבית ותובנות עמוקות

שחר כהן

רוצים להתייעץ איתי, לשאול שאלות, או לשתף בחוויות ותובנות ?

יש שתי דרכים לעשות זאת:

1. בתגובות של ערוץ היוטיוב. אני מגיב מהר ומשקיע זמן רב כדי לקרוא הכל ולענות.

ובלי קשר שווה לעקוב שם, כדי לקבל בחינם תכנים איכותיים שעולים רק ביוטיוב.

2. באינסטגרם. אני עושה שאלות ותשובות בסטורי.

כמובן, גם באינסטגרם תמצאו תוכן בלעדי, ממוקד ואיכותי שמתפרסם רק שם.

לאימון אישי משולב NLP כיתבו לי

לחצו כאן כדי לקבל השראה שבועית לWhatsApp (הודעה אחת בשבוע)

לקורס המקיף והמושקע NLP ביטחון עצמי שמעביר אתכם תהליך עומק רגשי.

לקורס המקיף NLP להתמדה, כוח רצון ומשמעת עצמית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן