אבא עשיר אבא עני לא סתם נהפך לרב המכר הגדול ביותר בתחום הפיננסי, עם יותר מ-26 מיליון עותקים שנמכרו, זהו ספר שמלמד אותכם בצורה פשוטה וברורה איך להיות עשירים וחופשיים כלכלית.
במאמר אסכם בצורה ממוקדת את העקרונות והשיעורים שרוברט קיוסאקי מלמד בספר.
בונוס 1: פודקאסט הפסיכולוגיה של הכסף
בונוס 2: פודקאסט הפסיכולוגיה של הכסף חלק 2
*בסוף המאמר תמצאו מדיטציה לשפע והצהרות חיוביות לשפע.
כדי להצטרף בחינם לאתגר 5 ימים "הפסיכולוגיה של הכסף" שעשיתי יחד עם טל ביומן לחצו כאן
האתגר משלב ידע על הפסיכולוגיה של הכסף בנוסף לידע מעשי על השקעות נדל"ן בארץ ובחו"ל.
תוכן עניינים
Toggleאבא עשיר אבא עני – הסיפור
לרוברט קיוסאקי היו שני אבות, לאחד מהם היה תואר ד"ר מאוניברסיטה נחשבת, השני לא סיים שמונה שנות לימוד. האחד נאבק כל חייו מבחינה כספית, השני הפך לאחד האנשים העשירים בהוואי. האחד מת והשאיר חשבונות לתשלום, השני הוריש מיליוני דולרים למשפחתו ולצדקה.
מה שקיוסאקי טוען דרך הסיפור שלו ב"אבא עשיר אבא עני", זה שבבתי הספר ובמוסדות ההשכלה הפורמליים, לא מלמדים אותנו איך להיות עשירים. להפך, הם מתווים לנו בדיוק את הדרך לחיים של קושי כלכלי, כי המורים שם בעצמם לא יודעים להתנהל עם כסף, הם עצמם שבויים במירוץ העכברים.
לכן אם אנחנו רוצים להיות עשירים, אנחנו חייבים לשכוח את מה שלימדו אותנו בבית הספר, ולהתחיל ללמוד ממי שהצליח להגיע לחופש כלכלי. וזה מה שקיוסאקי מספק ב"אבא עשיר אבא עני". הוא נותן לנו חמישה* שיעורים פשוטים וברורים, שמי שמבין אותם ומיישם יכול לצאת ממירוץ העכברים.
רוצים לקבל מאמרים וסרטונים איכותיים מדי שבוע?
לחצו כאן והצטרפו אל קבוצת ה- WhatsApp בה אני שולח כל יום ראשון משפט השראה + מאמר וסרטון שיעזרו לכם לפתוח את השבוע עם אנרגיה ולבנות מיינדסט חזק וחיובי.
אבא עשיר אבא עני – שיעור 1#
"העשירים אינם עובדים למען הכסף, העשירים גורמים לכסף לעבוד למענם"
האבא העני של רוברט אמר לו: "בן, אני רוצה שתלמד היטב, תקבל ציונים טובים ואז תוכל למצוא עבודה טובה ובטוחה".
האבא העשיר אמר לו: "מרבית האנשים רוצים ללכת על בטוח ולהרגיש מוגנים, הפחד שולט בהם, וזאת הסיבה שהם נשארים במירוץ העכברים".
"כשאתה עובד רק בשביל משכורת, אמנם יש לך יציבות וידיעה מתי תקבל את הכסף וכמה, אבל היציבות הזו היא אשלייה, כי אתה תלוי במורת רוחם של המעסיקים וביכולת שלך להמשיך לעבוד".
"ברגע אחד היציבות יכולה להילקח ממך, ובינתיים בזבזת זמן רב שבו לא בנית את הנכסים שלך".
רוברט שאל את אביו העשיר: "אז למה כולם מתנהלים ככה?"
אביו העשיר ענה: "מפני שככה מלמדים בבתי הספר, ומפני שיותר קל לעבוד למען כסף, מאשר לגרום לו לעבוד למענך. בדרך הרגילה של עבודה למען משכורת, לא צריך להתמודד עם הפחד מפני התחלה חדשה, הפחד שאולי לא יהיה לך מספיק כסף לשלם חשבונות".
"התלות במשכורת היא כמו התמכרות, היא משכיחה את הפחד הכלכלי באופן זמני, אך היא זו שמשמרת אותו בטווח הארוך, זו מלכודת".
תאוות הבצע של העניים
הסיבה השנייה לכך שאנשים לא מצליחים להגיע למצב שהכסף עובד בשבילם, היא תאוות בצע. אנשים רוצים כסף כדי לרכוש תענוגות ונוחות בטווח המיידי, וזה מכריח אותם להישאר משועבדים למשכורת.
אנשים אומרים שכסף זה לא הכל בחיים והוא לא כזה חשוב, ובכל זאת הם עובדים לפחות 8 שעות ביום, כי התאווה לתזרים מזומנים מיידי מנהלת אותם.
אנשים עשירים לעומת זאת, שיחררו, ולו במעט, את הפחד להפסיד כסף והתאווה לקבל אותו במיידי, ולכן הם מסוגלים לוותר על המשכורת ולבנות לעצמם עסקים ונכסים שבסופו של דבר יעבדו בשבילם ויגדילו את הונם, יותר מכל תלוש שכר.
זה לא משחק של הכל או כלום
אציין מהזווית שלי, שלא מדובר במשחק של הכל או כלום.
יש את הרמה הגבוהה של התגברות על פחד שבה אנשים מוכנים לקחת הלוואות גדולות ולהשקיע שנים של עבודה, כדי להקים מיזמים ועסקים שיניבו רווחים רק בעוד שנים, או לחלופין הם לומדים את תחום ההשקעות ברמה המקצועית ביותר, הדרך הזאת לא מתאימה לכל אחד.
אבל לא חייבים ללכת בדרך הזו, ולא חייבים להתפטר מהעבודה, יש אמצע. וחובה לציין זאת. כי רוב האנשים לא מוכנים רגשית לשחרר את הפחדים לחלוטין ולקפוץ ישר למים העמוקים, במיוחד אלו שכבר עמוק במירוץ העכברים ובתלות במשכורת.
כל מסע מתחיל בצעד
אז דעו שלא משנה איפה אתם נמצאים וכמה אתם מוכנים לקחת סיכון, יש לכם מה לעשות. גם אם זו התחלה קטנה, העיקר להתחיל.
ועכשיו עולה השאלה איך לשחרר את הפחדים ובעיקר מה הצעדים הראשונים? זה בדיוק מה שקיוסאקי מסביר בשיעור השני.
אבא עשיר אבא עני – שיעור 2#
"השכלה פיננסית – להבין את ההבדל בין נכסים והתחייבויות"
מרבית האנשים אינם מבינים שמה שחשוב הוא לא כמה כסף אתה מרוויח, אלא על כמה כסף אתה מצליח לשמור, כולנו שמענו על סיפורים של זוכי לוטו שהתעשרו והתרוששו באותה מהירות, או סופרטאים שהרוויחו הון בגילאים צעירים ואחרי הפרישה נכנסו לחובות.
זה קורה מכיוון שאין להם השכלה פיננסית, לכן התשובה על השאלה מאיפה מתחילים, היא: מתחילים בלרכוש השכלה. כאשר הרעיון הפיננסי הראשון שחובה להכיר, הוא להבין את ההבדל בין נכס לבין התחייבות.
זה נשמע פשוט, אבל זה מה שמבדיל בין עשירים לעניים. העשירים קונים נכסים והעניים קונים התחייבויות וחושבים בטעות שאלו נכסים.
אנשים נכנסים לשוק העבודה ומתחילים להרוויח כסף, וכשההכנסות שלהם גדלות, הם רוצים לרכוש דירה, רכב, סמארטפון והם חושבים שאלו נכסים, אך למעשה אלו התחייבויות, כי הדירה והרכב, אפילו אם הם אינם בהלוואות, יגרמו לכך שהאדם יוציא עליהם עוד כסף ולא ירוויח מהם.
נכסים לעומת זאת, הם דברים שמכניסים כסף ולא גוזלים, כמו נדל"ן, מניות, עסקים.
השקיעו קודם בנכסים ומהנכסים ריכשו מותרות
אם זה כל כך פשוט, למה אנשים ממשיכים לקנות התחייבויות ולא נכסים? התשובה חוזרת לשיעור הראשון, כי הם יותר מידי מפחדים להפסיד את ההשקעה ויותר מידי משתוקקים לקנות מותרות בטווח הקצר.
הבעיה היא שהם לא מבינים שבדרך הזו הם מראש מפסידים, ונשארים תקועים במירוץ העכברים.
אם ישקיעו קודם כל בנכסים ורק אח"כ במותרות, בסופו של דבר הנכסים יניבו להם יותר כסף מההוצאות השוטפות, זה מצב של עצמאות כלכלית, שאדם לא חייב יותר לעבוד.
אבל בשביל להגיע למצב הזה חייבים קודם להיפטר מהפחד, וחייבים להבין את ההבדל בין התחייבויות לבין נכסים.
אגב, ההוצאה הגדולה ביותר של רוב בני האדם היא מיסים, ומסתבר שההשקעה בנכסים ובעסקים משתלמת יותר מהבחינה הזו ועל כך רוברט מרחיב בשיעור הבא.
אבא עשיר אבא עני – שיעור 3#
"היסטוריית המיסים וכוחן של החברות הגדלות"
התרבות שלנו מתייחסת אל רובין הוד כאל גיבור, אדם שגונב מעשירים ונותן לעניים. האבא העשיר לא חשב שרובין הוד גיבור, אלא נוכל.
הוא טען שהרעיון של לקחת מהעשירים הרבה מיסים כדי להעניק לעניים בסופו של דבר פוגע בעיקר במעמד הביניים, כי העשירים מוצאים דרכים להתחמק מהמיסים.
בשביל להסביר למה, צריך להבין את היסטוריית המיסים. בעבר הרחוק הטילו רק מיסים זמניים**, בעיקר כדי לממן מלחמות. ב-1874 הפכה אנגליה מס הכנסה לקבוע, וב-1913 זה קרה בארה"ב.
בהתחלה המיסים הוטלו רק על העשירים ולכן היה קל מאוד להעביר את החוקים, ההמון תמך בהם, אך ברגע שהממשלה טעמה את טעמו של הכסף, תיאבונה גדל והחלו להטיל מיסים גם על מעמד הביניים.
חוסר היעלות של עובדי הממשלה
האב העשיר מסביר, שבחברות פרטיות, מנהל ייחשב כמוצלח יותר ככל שהוא מצליח לשמור על הארגון רזה וליצור יותר רווחים, לעומת זאת, עובדי הממשלה יקבלו יותר כסף וכבוד ככל שהארגון שהם מנהלים יהיה גדול יותר, ולכן ארגונים ממשלתיים נוטים לבזבזנות וחוסר יעילות, וחוסר היעילות שלהם גרם לכך שהמיסים כל הזמן צומחים ואפילו שכירים בעשירון העליון מתקשים לסגור את החודש (אלא אם השכילו לרכוש נכסים).
אסטרטגיית המס של העשירים
העשירים לעומת זאת, הצליחו למצוא מפלט מהמיסים, הם לא משחקים לפי אותם כללים, הם מקימים חברות. וכשיש לך חברה, אתה לא משלם מיסים על כל הכנסה, אלא משלם אותם בסוף השנה, אחרי קיזוז של ההוצאות. השכירים קודם כל משלמים מיסים ואז ממה שנשאר הם מבזבזים, העשירים קודם כל מבזבזים וממה שנשאר הם משלמים מיסים.
כמובן, מס הכנסה לא מפגרים וזה לא כל כך פשוט, אבל בשביל זה העשירים שוכרים את עורכי הדין ורואי החשבון הטובים ביותר, כדי שיעזרו להם לצמצם את הוצאות המיסים למינימום ובאופן חוקי.
קיוסאקי נותן עוד דוגמאות למשחק חכם במיסים, כמו סעיף בחוק האמריקאי שנקרא 1031 שמאפשר לדחות תשלום מס במכירת נכס נדל"ן, לצערכם החוק הזה לא רלוונטי לאזרחי ישראל.
אבל הרעיון המרכזי הוא להכיר את החוקים, כי יש המון אפשרויות לחסוך במיסים מיותרים.
אבא עשיר אבא עני – שיעור 4#
"העשירים ממציאים כסף"
מגיל צעיר האב העשיר של קיוסאקי הסביר לו שכסף אינו דבר ממשי, וככל שתופסים את הנקודה הזאת מהר יותר, כך הדרך להתעשרות מאיצה.
כסף הוא נייר והאמת שהיום הוא אפילו לא נייר. הוא מספר במחשב. הכסף הוא הסכם בין אנשים, ואם יודעים לחשוב מחוץ לקופסה אפשר לעשות כסף מכלום. ואפשר להתעשר במהירות. אבל כדי להיות מסוגלים לעשות זאת, אנחנו זקוקים לשתי איכויות.
שתי האיכויות שמאפשרות לנו ל"המציא כסף"
האיכות הראשונה היא השכלה פיננסית וידע טכני רחב על הנהלת חשבונות, השקעות, הבנת השווקים, מיסוי ועוד. הרעיון הוא לדעת כמה שיותר וללמוד הרבה, כדי כל הזמן לפתוח את הראש לרעיונות החדשים.
האיכות השנייה והחשובה יותר היא תעוזה, המקומות בהם אפשר "להמציא כסף" ולעשות רווחים גדולים, הם לא דברים שתראו אחרים עושים, אלו הדברים המיוחדים שדורשים יצירתיות ולכן מפחיד ללכת על עסקאות כאלו, כי רוב האנשים שאתם מכירים לא עשו אותן ולא יעשו, ולכן אתם לא תוכלו לקבל "אישור" מהקרובים אליכם, שמדובר בעסקה טובה.
כאן חשוב לזכור, שזה שאנשים לא עושים עסקאות מסוימות ומפחדים מהן, לא אומר שאלו עסקאות בלוף, זה בסה"כ אומר שרוב האנשים לא משקיעים בהשכלה הפיננסית שלהם ורוב האנשים מלאים בפחד וספקות.
שני סוגים של משקיעים על פי רוברט קיוסאקי
קיוסאקי מסביר שיש שני סוגי משקיעים. הסוג הראשון מטלפן לאיש מקצוע, למשל חברת נדלן, ברוקר, מתכנן פיננסי וקונה מוצר כמו קרן נאמנות, קרן להשקעה בנדלן או סל מניות. ההשקעה הזאת משולה להיכנס לחנות מחשבים ולקנות את המחשב מוכן מהמדף, זה בסדר לרכוש כך וזה הכי בטוח אם אתם לא מבינים.
אבל יש סוג נוסף של משקיעים שאלו העשירים. הם מרכיבים עסקה בדומה לאנשים שרוכשים רכיבים של מחשב ומרכיבים אותו בעצמם, זה תפירה על פי מידתם. זה דורש יותר אומץ וידע, אבל שם מגיעות ההזדמנויות הגדולות.
קיוסאקי נותן הרבה דוגמאות לעסקאות שעשה, שבהן באופן חוקי לחלוטין הוא מצא קונה לנכס עוד לפני שרכש אותו, וככה בלי הון עצמי הוא קנה נכס בזול, מכר ברווח ועשה סכומים גדולים מעבודה של כמה שעות.
הדגש שלו בשיעור הזה, הוא שכל הדברים האלו מתאפשרים רק במידה ואנחנו כל הזמן משקיעים בעצמנו ולומדים, ולא מסתמכים על חברות נדלן, ברוקרים ואנשים להשקיע אצלם, אנחנו צריכים את הידע אצלנו, כי רק כך נגיע אל העסקאות יוצאות הדופן. וגם אם בסוף נבחר כן להיעזר באנשי מקצוע, נוכל לזהות נכון את ההזדמנויות.
אבא עשיר אבא עני – שיעור 5#
"עבדו כדי ללמוד, אל תעבדו למען הכסף"
קיוסאקי מספר שהעבודה הראשונה של אחרי הלימודים הייתה בצי של חברת נפט מצליחה, הוא הרוויח משכורת מצוינת עם 5 חודשי חופשה בשנה, ובכל זאת פרש אחרי שישה חודשים כדי להתגייס לחיל הנחתים בתור טייס. אביו העני היה המום, איך עזב קריירה שהציעה שכר גבוה, תנאים נהדרים ואפשרויות קידום.
אביו העשיר לעומת זאת, ידע שמראש הוא נכנס למשרה הזו רק כדי ללמוד מסחר בינלאומי ולאחר מכן המשיך לצבא כדי ללמוד כיצד לפקד על אנשים ולנהל. המשרה הבאה שלו, לפני שהקים חברה משל עצמו, הייתה במכירות. קיוסאקי בחר בכל אחת מהעבודות האלו לא בשביל השכר, אלא בשביל מה שהוא למד בהן.
קיוסאקי ממליץ לצעירים שרוצים להפוך לעשירים, לחפש עבודה על פי הדברים שילמדו בה יותר מאשר על פי השכר שיקבלו. שישאלו את עצמם איזה כישורים עליהם לרכוש כדי שלא ילכדו במירוץ העכברים.
קיוסאקי מדבר על 5 כישורים מרכזיים שחייבים ללמוד:
- ניהול תזרים מזומנים
- ניהול מערכות
- ניהול אנשים
- שיווק
- מכירות
השניים האחרונים הם החשובים ביותר, ומשום מה באקדמיה מתייחסים אליהם, כאל מקצועות נחותים ולא מכובדים.
קיוסאקי מסביר שהגישה הכללית באקדמיה היא לדעת יותר ויותר על פחות ופחות, כלומר, להתמחות בתחום תוכן צר, זה מסוכן מבחינה כלכלית, כי ככל שהמומחיות היא בתחום מצומצם יותר, כך ברגע של פיטורין או משבר בתחום, האדם מאבד את השכר שלו ולא מסוגל למצוא תחליף ראוי מי שרוצה להיות עשיר, צריך לרכוש השכלה במספר רב של תחומים.
תזכרו שרוברט קיוסאקי נוטה להגזים
גם כאן אני רוצה להוסיף שזה לא שחור-לבן, ברור שרוב האנשים בעולם בסוף יהיו מומחים במשהו, העולם זקוק למומחים. לרופאים, מהנדסים, פסיכולוגים, ביולוגים. ובאמונה שלי, חשוב שאדם ילך אחרי התשוקה שלו וחיים של מומחיות מספקים לנו מוטיבציה בעבודה, משמעות ואושר.
עם זאת, חשוב להיות מודעים לכך, שזה שאתם אומנים בתחומכם, אפילו אם אתם בטופ, לא מבטח אותכם כלכלית, אתם חייבים לעשות את המאמץ ללמוד גם את התחומים הפיננסים. זה לא קל ולא כיף. אבל היי, אם עשיתם תואר אקדמי, כנראה יש לכם את היכולת לרכוש את הידע הכלכלי הבסיסי.
הכלל של לעבוד כדי ללמוד, נכון בכל ממקרה
חוץ מזה, תדעו שגם אם אתם לא מכוונים לההיפך למשקיעים מקצועיים ושואפים לחיים של מומחיות בתחום ספציפי, הכלל של לעבוד כדי ללמוד ולא בשביל כסף, עדיין חל עליכם. חישבו לדוגמה על בוגר תואר במדעי המחשב, שמקבל שתי הצעות עבודה, אחת בשכר גבוה, אבל מתעסקת עם קוד ישן שידוע שהוא עומד לחלוף מהעולם. והשניה חצי מהשכר, אבל מתעסקת עם חזית הטכנולוגיה ומה שנחשב הדבר הבא בהייטק. אם הוא חכם הוא ילך על העבודה השניה, כדי לצבור את הניסיון והידע ושמור על עצמו רלוונטי בשוק העבודה.
7 הצעדים למתחילים על פי רוברט קיוסאקי
אין דרך קלה לפתח את הגאונות הפיננסית ולצבור הון, אומר קיוסאקי, אבל שבעת הצעדים האלו יעזרו לכם להתחיל וליישם את חמשת השיעורים.
צעד 1# לחופש כלכלי – סיבה גדולה יותר מהמציאות
אם תשאלו אנשים אם הם רוצים להיות עשירים, הרוב המוחלט יענה שכן, אבל כשהם חושבים על הדרך הארוכה ועל הטיפוס המאתגר אל הפסגה, זה מייאש אותם ולכן הם בוחרים בדרך העצלנית של לעבוד למען הכסף.
הדרך להתגבר על העצלות ולצאת לדרך, היא למצוא סיבה טובה למה אתם רוצים את החופש הכלכלי. שבו ותגדירו לעצמכם מטרה ואז תפרטו מה ישתנה לחיוב בחייכם כשהמטרה תושג.
אני ממליץ מאוד לעשות את המדיטציה המצורפת, שחלק מרכזי מהאפקט שלו נובע מכך שאתם מדמיינים את השפע שתשיגו ואיך הוא ישפיע לחיוב על חייכם.
זה ייתן לכם את האנרגיה והמוטיבציה לעשות את הצעדים הדרושים ולהתגבר על הפחד והעצלות.
צעד 2# לחופש כלכלי – לבחור מידי יום
לדעתו של קיוסאקי מרבית האנשים פשוט בוחרים שלא להיות עשירים, כי זה יותר מידי טרחה, ולכן הם ממציאים תירוצים כמו "הכסף, לא מעניין אותי" "אני צעיר מידי / מבוגר מידי" "אחרי שאחסוך קצת, אז אתחיל לחשוב על השקעות" "בן הזוג שלי מטפל בכספים".
הבעיה עם כל ההכרזות האלו, היא שהן גורמות לאדם שבוחר להאמין בהן, לא ללמוד ולא לפתוח את הראש להשקעות.
גם אם אין לכם כרגע הון עצמי להשקעה, או מספיק ידע כיצד לעשות אחת, אתם יכולים לבחור להשקיע בהשכלה שלכם, שהיא הנכס היקר והחשוב ביותר.
ובכל יום מחדש, אתם יכולים לבחור האם לצפות בנטפליקס, סטוריס באינסטגרם, ללכת לחוג מקרמה, או להשקיע בהשכלה שלכם.
וזאת בחירה בכל רגע מחדש.
צעד 3# לחופש כלכלי – ביחרו את חבריכם בזהירות
קיוסאקי מספר שלא פעם ביקש את קרבתם של אנשים, מפני שיש להם כסף, אבל לא מפני שהיה מעוניין בכספם, אלא שחיפש את הידע שלהם.
הוא מסביר ששם לב שכל החברים שיש להם כסף, אוהבים לדבר עליו, ולא במובן של להתרברב, אלא שהם באמת מתעניינים בנושא, וכך אפשר ללמוד מהם הרבה על עסקים ועל השקעות.
החברים שנמצאים בקשיים כלכליים, אינם אוהבים לדבר על כסף, הם חושבים שזה לא מנומס או לא אינטלקטואלי, וגם מהם אפשר ללמוד, לראות מה הם לא עושים.
אם יש לכם חברים עשירים, תלמדו מהם!
קיוסאקי מספר שיש לו כמה חברים שיצרו יותר ממליארד דולר בחייהם, ושלושה מהם מדווחים על תופעה דומה: החברים שלהם, אלה שאין להם כסף, מעולם לא ניגשו אליהם כדי לשאול איך הם עשו את זה, אבל הם כן באים אליהם כדי לבקש הלוואה או עבודה.
בנוסף, קיוסאקי מזהיר לא להקשיב לאנשים עניים ומבוהלים, שינסו לשכנע אותכם לרדת מעסקאות, "כי זה לא בטוח" לטענתם.
כשהזדמנות להשקעה מפורסמת בעיתון, היא כבר לא הזדמנות
עוד בהקשר זה, אל תקשיבו לעצות של ההמון ואל תיגררו אחרי העדר. כי הקהל הרחב הוא זה שבדר"כ נזכר מאוחר ונשחט. אם מדווחים על עסקה בטלוויזיה או באתר של עסקים, זה בדר"כ מאוחר מידי להיכנס אליה, חפשו עסקה חדשה. תמיד יגיע גל חדש.
משקיעים חכמים לא מנסים לתזמן את השוק, אם הם מחמיצים גל, הם מחפשים את הגל הבא, הם נאמנים לעצמם ולא מחפשים את חכמת ההמון.
לעומת זאת, אם יש לכם חברים עשירים, שיש להם "מידע פנימי" שההמון לא מכיר, למידע הזה שווה להקשיב והוא שווה זהב.
צעד 4# לחופש כלכלי – שלטו היטב בנוסחה ואז לימדו נוסחה חדשה
לכל תבשיל איכותי, יש מתכון, כך גם עם כסף. יש נוסחאות שאפשר ללמוד. מה שכן מסביר קיוסאקי, חשוב להיות גמישים ולדעת לשנות את הנוסחאות כשהעולם משתנה, ואין ספק שהעולם משתנה עכשיו במהירות הבזק.
צעד 5# לחופש כלכלי – שלמו לעצמכם תחילה
העצה הזו דורשת משמעת עצמית חזקה. קיוסאקי טוען שזהו הצעד הקשה ביותר מבין כל הצעדים, ושהוא זה שהכי מבדיל בין עשירים ובין המעמד הבינוני.
המשמעות של לשלם לעצמנו תחילה, היא כל חודש להקציב כסף לעמדת הנכסים, ורק אח"כ למותרות, למיסים ולחשבונות. לא משנה מה קורה ומה המצב הכלכלי, צריך להשקיע קודם כל בנכסים.
וכשחסר לכם כסף, אל תכניסו את היד מהר אל החסכונות וההשקעות, כי הם הכי חשובים. זוהי ההכנסה הפאסיבית שלכם שבה הכסף עובד בשבילכם, אם לא תשקיעו בזה, תשארו במירוץ העכברים לנצח.
וזאת הסיבה שהצעד הזה דורש משמעת עצמית, כי הוא דורש מאיתנו לפעמים לשנות הרגלי צריכה מסוימים, ובעיקר הוא דורש לארגן יותר כסף, אבל אם אנחנו מיישמים את העקרון הזה, הוא יגרום לכך שנפעיל את הגאונות הפיננסית שלנו.
מי ייתן לכם יותר מוטיבציה לפעול?
תחשבו מה ייתן לכם יותר מוטיבציה לפעולה מיידית. הצורך לשלם לעצמכם או הצורך לשלם ל"בריונים" של מס הכנסה? כנראה שלשלם לנושים ולמאיימים, יתן לכם יותר מוטיבציה מיידית, לכן אם תשמרו אותם לסוף, אתם כבר תמצאו את הדרך להשיג עבורם כסף, אם תשמרו את עצמכם לסוף, אתם תתעצלו ותשכחו את עצמכם.
צעד 6# לחופש כלכלי – שלמו לברוקר שלכם טוב
אם אנחנו רוצים לעבוד עם מקצוענים, צריך לשלם להם טוב, אבל זה שווה את זה, כי הם ידעו לעשות לנו הרבה יותר כסף ממה שנשלם להם.
הברוקר נמצא בשוק כל הזמן, הוא יודע דברים שאנחנו בחיים לא נוכל לדעת, אותו הדבר נכון לסוכן הנדלן, לעורכי הדין ולרואי החשבון, אם נרצה לחסוך עליהם, כנראה נשלם ביוקר.
איך לבחור ברוקר, עורך דין, רואה חשבון או סוכן נדלן?
קיוסאקי מסביר שהדרך בה הוא בוחר את האנשים האלו, היא באמצעות השאלה כמה נכסים או כמה מניות יש להם באופן אישי וכמה אחוזי מס הם משלמים.
ככה הוא מוודא שהם לא רק אנשי מכירות טובים, אלא שהם באמת מיישמים בעצמם את מה שהם אמורים לעשות בשבילו.
אנשים נותנים טיפ למלצר אבל לא למי שיכול לייצר עבורם כסף
עוד הוא טוען, רוב האנשים יתנו בשמחה טיפ של 15% למלצר, אבל ישנאו לתת עמלות לברוקר. קל להם לתת את הטיפ בעמדת ההוצאות שלהם, אבל לא בעמדת הנכסים, וזאת לא אינטליגנציה פיננסית.
צעד 7# לחופש כלכלי – תנו לפני שאתם מקבלים
קיוסאקי מספר שאביו המשכיל, היה אדם ערכי שתרם הרבה מהזמן ומהידע שלו לחברה, אבל כמעט לא תרם כסף. הוא נהג לומר, כשיהיה לנו כסף מיותר, נתרום, אך זה קרה לעיתים רחוקות.
אביו העשיר לעומת זאת, תרם גם השכלה וגם הרבה כסף. הוא האמין במתן מעשר. "אם אתה רוצה משהו, קודם כל עליך לתת". דווקא בתקופות שחסר ומרגישים את הלחץ, תתנו תתרמו וזה יחזור אליכם כפול ומכופל.
בכלל כל דבר שאתם רוצים בחיים, קודם תתנו, אם אתה רוצים מכירות, תעזרו למישהו למכור יותר. אתם רוצים קשרים, אז תעזרו למישהו אחר לייצר קשרים. תחליטו קודם כל לתת, ואתם תראו שתקבלו בחזרה.
זיכרו את הסיפור על הבחור שישב בלילה קפוא, כשעצי הסקה בזרועותיו, והוא צועק על התנור "כשתתן לי קצת חום, אני אתן לך עצים".
ללמד אחרים זה נתינה נעלה
אותו עיקרון של להתחיל בנתינה, מסביר קיוסאקי, נכון באופן מיוחד ללימודים, אם אתם מלמדים אחרים או משתפים אותם בידע איך לעשות כסף, אתם אלו שלומדים הכי הרבה בסוף.
אז שתפו את המאמר הזה והמליצו עליו לעוד אנשים, כי הוא באמת יכול לעשות שינוי חיובי בחייהם. ואני אמליץ לכם, לכו וקיראו את הספרים של רוברט קיוסאקי, הוא באמת גאון בכך שהוא לוקח נושא שלרוב האנשים נתפס משעמם, מסובך ומפחיד ומנגיש אותו בצורה קלילה ופשוטה שכל ילד יכול להבין, ובעיקר הוא יודע להניע לפעולה.
אתגר הפסיכולוגיה של הכסף
המומחיות של רוברט קיוסאקי והדבר שהוא הכי ממליץ עליו כדי לבסס חופש כלכלי זה השקעות נדל"ן, לכן פניתי ליזמי נדל"ן מוכשרים ומנוסים שאני אישית בחרתי להשקיע דרכם מאות אלפי שקלים וביחד יצרנו אתגר שנקרא "הפסיכולוגיה של הכסף".
באתגר אנחנו גם נעבור חזק על המיינדסט ועל ניפוץ אמונות מגבילות שחוסמות אותנו וגם תקבלו ידע מעשי על תכלס מה עושים, איך בוחרים השקעה שמתאימה לכם אישית, איך ומתי כדאי להשתמש במינוף, איך לבחור עסקה נכונה ועוד ועוד.
אם אתם רוצים להצטרף לאתגר בחינם, היכנסו לקישור כאן.
5 הרצאות איכותיות על כסף ונדל"ן, בהחלט מומלץ.
ואנחנו נתראה בקרוב 🙂
הערות
*בספר יש שישה שיעורים ועשרה צעדים, פשוט מיקדתי והורדתי את מה שממחזר את אותם רעיונות.
**ברור שמיסים קיימים אלפי שנים, ואימפריות היו כובשות שטחים כדי להטיל מיסים אכזריים. הכוונה כאן היא לחוק מס הכנסה בתקופה המודרנית ומדינות דמוקרטיות.
בונוס – מדיטציה לשפע כלכלי, כסף ופיתוח תודעת שפע
בונוס – הצהרות לשפע כלכלי – לנשים
בונוס – הצהרות לשפע כלכלי – לגברים
רוצים להתייעץ איתי, לשאול שאלות, או לשתף בחוויות ותובנות?
יש שתי דרכים לעשות זאת:
1. בתגובות של ערוץ היוטיוב. אני מגיב מהר ומשקיע זמן רב כדי לקרוא הכל ולענות לכולם.
ובלי קשר שווה לעקוב שם, כדי לקבל בחינם תכנים איכותיים שעולים רק ביוטיוב.
2. באינסטגרם. בכל יום רביעי אני עושה שאלות ותשובות בסטורי.
כמובן, גם באינסטגרם תמצאו תוכן בלעדי, ממוקד ואיכותי שמתפרסם רק שם.
לאימון אישי משולב NLP כיתבו לי
לחצו כאן כדי לקבל השראה שבועית לWhatsApp (הודעה אחת בשבוע)
כאן הקישור לקורס המקיף והמושקע NLP ביטחון עצמי
זיכרו שבסוף אנחנו יכולים להרוויח כסף רק בהתאם למה שהדימוי העצמי שלנו מסוגל להכיל ושהכל מתחיל במערכת האמונות שלנו ובמיוחד באמונה על מי אנחנו.
2 תגובות
שחר אני נהנת לקרוא ולראות כל מאמר וכל התכנים שאתה מפרסם יש בהם כל כך הרבה ידע ויש כל כך הרבה מה ללמוד פשוט אין סוף אפשרויות
תודה רבה לך שחר אתה נדיר
באהבה
תודה לך 🙂